Interview met Jessica van Corners of the world

Reisblogger Jessica is een typische backpacker en reist het liefst naar de meest verre uithoeken van de wereld. Jessica’s eerste reis ging naar het verre Indonesië, maar snel erna kwamen landen als Suriname, Laos en Estland in in het vizier. Haar favoriete stad is Madrid, maar als land heeft Indonesië haar hart gestolen. Jessica reist heel wat af en schrijft hier regelmatig over op haar reisblog Corners of the world, waar ze al haar reiservaringen in woord en beeld met haar lezers deelt. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar reisplannen, hebben we Jessica een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Jessica van Corners of the world

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Jessica, 23 lentes jong en hoteldebotel verliefd op de wereld. Hoewel ik een Brabander ben voel ik mij een wereldburger in hart en nieren. Ik ben afgestudeerd als audiovisueel en schrijvend journalist, maar zou mezelf tegenwoordig beter als digital nomad kunnen omschrijven. Het merendeel van mijn werk vind en verwerk ik namelijk van achter mijn laptop, thuis in de tuin of in een café in Verwegistan.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

De eerste reis zonder ouders of vrienden ging naar Indonesië, januari 2013. Pfoe, dat land heeft mijn hart veroverd! Tijdens mijn minor Ontwikkelingsvraagstukken moesten we ook een buitenlandse stage lopen. Ik heb in een studiehuis op Bali lesgegeven aan jonge kinderen over journalistiek, fotografie en sociale vaardigheden. Andersom leerden zij mij Balinees dansen, onzelfzuchtig zijn en innovatief omgaan met de dingen die je hebt. Een onvergetelijke ervaring, zowel met de kinderen als de locals met wie ik een maand lang optrok. Ik had het reisvirus al goed te pakken, maar hierna wist ik het zeker: jullie gaan mij niet vaak terugzien in Nederland!

corners of the world travel quote

Met het notitieboekje

Als wat voor type reiziger zie jij jezelf?

Misschien wat cliché, maar waarschijnlijk val ook ik onder de categorie avontuurlijke budget-backpacker. Daarnaast ben ik een echte slow-traveller. Mensen snapten bijvoorbeeld niet dat mijn vriend en ik vorig jaar bijna 3,5 week in Laos doorbrachten. Ik vond het heerlijk. Zo absorbeer je een cultuur, de normen en tradities in mijn ogen toch het beste. Je kunt wat langer stil blijven staan en om je heen kijken. En misschien wat tegenstrijdig, maar ik ben een impulsieve planner. Het merendeel van de dingen die ik doe besluit ik vrij impulsief. Mensen om mij heen weten dat ze eigenlijk niet meer naar mijn plannen moeten vragen, want die veranderen constant.

Voorbeeldje: vorig jaar was ik een maand in Indonesië. Ik stuurde mijn moeder een mailtje dat we een rustige week op Bali hadden ingepland. De volgende ochtend ontving ze een berichtje dat ik de komende week slecht bereikbaar zou zijn omdat we met de scooter vanaf Bali via de eilanden Lombok en Sumbawa naar Flores zouden rijden. Maar ik vind het niet erg dat ik zo ben. De tofste dingen die ik tot nu toe op reis heb gedaan waren de impulsieve plannen. En als ik eenmaal een plan op het oog heb komt de journalist in mij naar boven: dan ga ik researchen, reviews nalezen en wat woordjes van de lokale taal leren.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen is voor mij niet zozeer in een vliegtuig stappen en ergens naartoe gaan. Ik ben niet voor niets een journalist met een minor ontwikkelingsvraagstukken: ik interesseer me in wat zich in de wereld afspeelt. Ik wil alles met eigen ogen ontdekken. Mijn zintuigen laten prikkelen. Mijn hoofd laten overlopen met ideeën voor inspirerende verhalen om met anderen te delen.
Bovendien is reizen ook een ontdekkingstocht naar het vinden van jezelf, met name wanneer je alleen bent. Je ontdekt hoe jij jezelf ziet, hoe anderen je zien en wat jou drijft. Ik heb mensen ontmoet die na een reis ontzettend veel zijn veranderd, mezelf daarbij inbegrepen.

corners of the world zakynthos

Op het prachtige Zakynthos

Welk land verraste je op een onverwachte manier?

Ik was in juni een week in Estland. Zonder al te veel verwachtingen ging ik naar het land toe, maar ik was aangenaam verrast. Het land is idioot groen in de lente en op de hoofdstad Tallinn na vind je hier nog helemaal geen massatoerisme. Eigenlijk alleen maar toeristen in eigen land. Dat was natuurlijk geweldig, vooral omdat het contact met de lokale bevolking daardoor nog zo puur en oprecht aanvoelde. Bovendien hebben we heel diverse landschappen gezien: van watervallen en sprookjeskastelen tot zandstranden en maanlandschappen.

Wat is jouw favoriete stad, land en werelddeel?

Mijn favoriete stad is ongetwijfeld Madrid. De ongedwongen sfeer, de imposante gebouwen, de veelzijdigheid van de stad – geweldig! Qua land staat Indonesië nog steeds op 1. Ik ben er tot nu toe twee keer vijf weken geweest, maar er valt nog zo veel te zien en te ontdekken. De eilanden hebben allemaal een eigen karakter, het zijn stuk voor stuk gewoon pareltjes. Qua werelddeel weet ik het echt nog niet. Ik heb veel van Europa en Azië gezien, van Zuid-Amerika wat minder en van de andere werelddelen zelfs niets. In augustus gaat daar verandering in komen: dan vertrek ik voor vier maanden naar Midden-Amerika! Maar totdat ik voet op ieder continent heb gezet kan ik geen keuze maken voor een favoriet werelddeel.

corners of the world zweden

In het koude Zweden

Waarom ben je met cornersoftheworld.nl begonnen?

Ik schrijf en fotografeer op dit moment voornamelijk voor reisgerelateerde bedrijven en websites. Dat zijn erg fijne opdrachtgevers, maar met Corners of the World heb ik mezelf ‘carte blanche’ gegeven. Hier kan ik al mijn gedachtespinsels, tips en ervaringen op het gebied van reizen delen. Daarnaast schrijf ik graag verhalen gebaseerd op al mijn zintuigen. Dat is soms lastig om te doen met een tekst waarin je vrij neutraal moet blijven en geen persoonlijke ervaringen mag beschrijven.

Hoe ziet jouw ideale reis in drie weken eruit?

Lastig, want drie weken is eigenlijk veels te kort haha. Ik zou een relatief klein land kiezen. Brazilië is in mijn ogen bijvoorbeeld in drie weken niet te doen, als je meer wilt doen dan alleen van hoogtepunt naar hoogtepunt hoppen. Het zou fijn zijn als het er zonnig is, aangezien ik een koukleum ben. En ik vind de zee toch ook wel erg belangrijk. ’s Ochtends lekker op de surfplank staan, ’s middags een beetje snorkelen en ’s avonds genieten hoe de zon naar de horizon zakt. Dan kom ik toch weer bij Indonesië uit haha. Dat alles in combinatie met het opzoeken van vrienden en lekker eten maakt het land toch wel een heerlijke bestemming voor een paar weken.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?

Mijn laptop, omdat ik op reis vaak toch ook verder werk aan teksten of het editen van foto’s en video’s. En mijn fotocamera natuurlijk, anders zijn er weinig foto’s om te bewerken. Ik heb nooit veel spullen van waarde bij me, maar als die spullen gestolen zouden worden op reis ben ik de pineut. En mijn sarong van Flores gaat overal mee naartoe. Ik gebruik hem vaak als sjaal, maar hij is ook ideaal om de schouders te bedekken in tempels en kerken of om als dekentje te gebruiken voor wanneer het koud is.

Reis je anders sinds je bent gaan bloggen?

Zeker weten. Niet zozeer de bestemmingen waar ik naartoe zijn veranderd, maar wel de manier waarop ik deze plekken ervaar. Je moet constant gefocust zijn. Voordat ik met Corners of the World begon had ik heel veel inspiratie en ideeën die ik wilde uitwerken, maar ik had geen flauw benul dat er zo veel meer dan dat bij kwam kijken.

Tegenwoordig moet ik een planning maken: welke foto’s gebruik ik voor een plog en welke voor een informatief artikel? Wat voor gevoel wil ik met een video overbrengen? Shit! Terugrijden, want ik ben vergeten te filmen bij die mooie waterval! Al lopend maak ik aantekeningen van details en opmerkelijke dingen op reis. Shit! Vergeten de naam van die chauffeur te checken om in een verhaal te verwerken. Wat plaats ik op Twitter? Wat op Instagram? Heb ik dat artikel van morgen al op Facebook ingepland? Shit! Ik had nog geen gigantische hap van mijn broodje mogen nemen, nu kan ik er geen mooie foto meer van maken.

Als je bovenstaande tekst al chaotisch vindt snap je misschien hoe het er in het hoofd van een reisblogger aan toe gaat (in ieder geval in die van mij). Maar ik probeer hier wel steeds meer op te letten. Ik ben perfectionistisch en vind het belangrijk om goede informatie, tips en foto’s met mijn bezoekers te delen. Maar ik moet mezelf er soms ook aan herinneren dat ik op reis ben om zelf te genieten.

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?

Mijn bucketlist is eindeloos lang en iedere dag lijken er weer nieuwe bestemmingen of activiteiten bij te komen. Ik wil nog heel graag mijn duikbrevet halen en dat kan gelukkig op veel plekken. Daarnaast staat een rondreis door Marokko van noord naar zuid nog hoog op mijn wensenlijstje. Zullen we het daar maar even bij houden?

corners of the world estland

Jessica in Estland

Heb je nog tips voor toekomstige reizigers?

Plan niet te veel. Zoals ik al eerder zei: de mooiste herinneringen heb ik aan de dingen die ik vrij impulsief besloot te doen. Leef dus zo veel mogelijk met de dag. Met te veel planningen lever je een deel van je vrijheid in. Anderzijds is het belangrijk om je (globaal) in te lezen over een bestemming. Waar moet je ’s avonds beslist niet komen? Daar wil je niet ter plekke achter komen. Hoeveel kost een biertje of een flesje water? Je wilt niet een maand lang driedubbel voor alles betalen. Vind die balans tussen researchen en spontaniteit en je hebt een onvergetelijke tijd op reis!

Ben je net als Jessica ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Jessica en haar reizen naar haar website Corners of the world.

  • Interview
  • Interview met Jessica van Corners of the world


Reacties (3)

  • Leuk stuk zeg! Toen ik alweer 10 jaar geleden begon met backbacken was ik ook helemaal verliefd. Elke zomervakantie 4 weken backbacken en leren over het leven, mezelf en vooral over de wereld. Maar echt zo een soort van part-time reiziger zoals jij is het nooit geworden. Nu ben ik wat rustiger geworden met reizen, maarja hier sta ik ook nog steeds regelmatig met mijn oren te klapperen van verbazing haha 😛 En dat ontdekken dat blijf ik toch leuk vinden 🙂 Daarom ben ik ook heel benieuwd naar je belevenissen in Zuid- en Midden Amerika!

  • Leuk interview. Ik vind de foto met je surfplank er wel cool uitzien. Avontuurlijke budget-backpacker, maakt me aan het denken, ik hoop dat er niet veel mensen zichzelf als een on-avontuurlijke budget backpacker inschatten :). Maar herken me ook wel in het bewust niet plannen – en juist dat maakt het reizen avontuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden