Interview met Jantien van Jantiens reisstijl

Reisblogster Jantien’s manier van reizen is zeer divers. Jantien’s passie voor reizen ontstond al op zeventien-jarige leeftijd, tijdens een vakantie in Kroatië. Jantien maakte o.a. een roadtrip door Amerika, is in haar eentje gaan backpacken in Zuidoost-Azië en was laatst nog op avontuur in Australië. Buiten het reizen schrijft Jantien regelmatig op haar reisblog Jantiens Reisstijl en deelt ze haar reiservaringen met haar lezers. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we Jantien een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Jantien van Jantiens Reisstijl

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hoi, ik ben Jantien. Ik ben 27 en kom uit Lichtenvoorde. Dat is een klein plaatjes in de Achterhoek. Hier woon ik samen met mijn vriend, maar dit jaar zijn we er een jaartje tussenuit en reizen en werken we in Australië. Naast reizen houd ik ook heel veel van sporten, schrijven, eten en honden. Ik heb een hekel aan luiigheid, zeker wanneer ik degene ben die lui is en ik ben altijd plannen aan het maken.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
De eerste keer alleen op pad was naar Zuid Afrika. Daar ging ik een aantal maanden studeren en woonde ik in een appartementje op de campus van CPUT, een universiteit in Belleville (vlakbij Kaaptstad). Maar gezien ik hier verder niet echt aan het reizen was, beschouw ik mijn reis naar Azië meer als mijn eerste solo reis. Daar reisde ik in 4,5 maand door negen landen, helemaal in mijn uppie. Heel gaaf!

jantiens reisstijl poon hill

Als wat voor type reiziger zie jij jezelf?
Dat vind ik lastig, want ik kan het allemaal zijn. Ik ben veel wezen backpacken en kan dan ook heel goed low-budget leven. Ik red me prima met slechts wat basisvoorzieningen en heb bijvoorbeeld in Nepal een hike gedaan van 10 dagen waar ik de hele weg niet kon douchen. Maar daarnaast houd ik ook weer heel erg van luxe. Een mooi hotel, warme douche en af en toe uit eten of een filmpje pakken. Ik denk dat ik toch wel vooral een buitenmens ben die houdt van actief bezig zijn in de natuur. Maar ja, ik ben en blijf een vrouw en wil af en toe ook in de watten gelegd worden.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Ik schreef toevallig een aantal weken geleden nog op mijn blog dat reizen voor mij veel meer betekent dan een bucketlist afstrepen. Ik vind het heel gaaf om mooie steden en natuur te zien, maar ik vind het nog veel gaver om te merken dat ik dit gewoon allemaal kan doen. Ik kan gewoon mijn tas pakken en naar de andere kant van de wereld reizen. Tijdens het reizen voelt het voor mij altijd alsof alles nog open staat. Doordat je zoveel leert van andere mensen en culturen, leer je ook dat de manier waarop wij normaal gesproken leven, niet de enige manier is. Alles staat nog open, er zijn zoveel kansen en mogelijkheden! Van die gedachte word ik echt vrolijk en voel ik me sterk.

Welk land is je tijdens het reizen het meest tegengevallen?
Dat is denk ik India. You love it or you hate is. Het was het tweede land waar ik alleen was. Misschien was dat niet handig gepland, want je bent dan sowieso nog een beetje zoekende naar hoe het allemaal werkt zo alleen en dan is India toch wel een enorme cultuurshock. Met mijn blonde haren en blauwe ogen val ik nogal op en ik werd dan ook continue op straat lastig gevallen. Dat vond ik echt wel eng. Achteraf denk ik dat ik me niet goed genoeg had voorbereid. En hoe hard ik ook riep dat ik nooit meer terug zou willen, nu ben ik soms wel weer nieuwsgierig naar andere delen van India. Ik denk dat ik het niet meer alleen zou doen.

jantiens reisstijl peru

Wat is jouw favoriete stedentrip en reis?
Mijn favoriete reis was naar Nepal. Daar deed ik de Annapurna trekking en dit was zo super gaaf. Echt een lichamelijke uitdaging, maar je wordt iedere dag weer beloond met prachtig uitzicht. Maar ik moet zeggen dat ik nu toch ook wel in een heel mooi deel van de wereld ben. Australië is op zich al gaaf, maar nu ben ik in Tasmanië en dat is zo sprookjesachtig. Ik kan niet stoppen met foto’s maken.

Wat betreft steden, dan vind ik Sydney wel heel erg gaaf en ik heb een tijdje in Melbourne gezeten en dat is gewoon heel prettig wonen. De sfeer is goed en er zijn overal leuke restaurantjes en koffietentjes. Verder vind ik Bangkok ook geweldig. Veel mensen vinden het te hectisch, maar ik moet continue lachen om alles wat ik daar zie. Het is een gekkenhuis. Overigens vind ik het wel heel erg om te zien hoeveel jonge meiden er in de prostitutie zitten. Dat moet wel echt worden aangepakt.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?
Het klinkt heel afgezaagd, maar dat is mijn telefoon. Ik doe er echt alles mee en zou hem geen dag kunnen missen. Zeker sinds ik aan het bloggen ben. Verder vind ik het heel fijn om contact te kunnen houden met thuis. Ondanks dat ik graag reis ben ik ook echt een sociaal dier en wil ik heel graag het gevoel hebben dat ik bereikbaar ben. Ook al vind ik het soms ook wel lekker om een paar daagjes te hiken en afgesloten te zijn van de buitenwereld.

jantiens reisstijl paragliden

Waarom ben je je blog Jantiens ReisStijl begonnen?
Tijdens eerdere reizen hield ik ook weleens een blog bij voor familie en vrienden en ik kreeg vaak te horen dat ik zo leuk en herkenbaar schrijf. Nu heb ik ook journalistiek gestudeerd en deed ik daar sinds mijn opleiding niets meer mee. Ik had eigenlijk mijn plezier in schrijven een beetje verloren. Dus toen ik een klein jaartje geleden naar Australië vertrok, besloot ik toch weer iets met mijn passie voor schrijven te gaan doen. Na mijn eerste artikel begon de lol al snel weer terug te komen. Het is de ideale manier om mijn passies te combineren.

Mijn blog gaat voornamelijk over reizen, maar ik vind het ook heel erg leuk om over persoonlijke dingen te schrijven. Ik wil mijn lezers het gevoel geven dat zij erbij waren. Veel reisblogs geven veel informatie over reizen, wat ideaal is voor alle reizigers onder ons. Maar niet iedereen die reizen leuk vindt, gaat ook daadwerkelijk op reis. Ik vind het juist zo leuk om die mensen te inspireren of gewoon te amuseren met alles wat ik meemaak.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Ja, heel anders. Ik ben er nu veel bewuster mee bezig. Zo was ik altijd best slecht in foto’s maken, ik vergat het gewoon. Nu moet ik wel en dat is maar goed ook, want er is zoveel moois! Verder ga ik overal bewuster mee om. Alles wat ik zie of doe zou ik kunnen vertalen in een verhaal. Ik hoor weleens van mensen dat ze geen inspiratie hebben. Soms zou ik willen dat ik geen inspiratie had, want ik heb teveel. Ik kan werkelijk over alles een verhaal schrijven, maar ik probeer me te beperken tot zo’n vijf blogposts per week. Het moet wel leuk blijven, haha.

Hoe ziet jouw ideale reis in drie weken eruit?
Dat wordt sowieso een roadtrip. Ik hou echt van de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Ik heb al eens een roadtrip gedaan door Amerika en nu in Australië weer. Zo gaaf! Beetje rondtoeren, heel veel hiken en genieten van je vrijheid. Misschien afsluiten met een paar dagen strand. Dan ben ik happy.

jantiens reisstijl bergen

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?
Waar zou ik beginnen? Ik heb zoveel wensen. Ik hoop ik de nabije toekomst nog eens naar New York te kunnen. Stond al zo vaak op m’n lijstje, maar er kwam altijd wel weer iets anders tussen. Verder heb ik heel weinig gezien in Europa. Ik ben serieus nog nooit naar Londen of Parijs geweest, gezien ik altijd maar ver weg ga. Dus ja, meer van Europa zien staat wel hoog op mijn lijstje. En als het om een verre reis gaat, dan zou ik heel graag naar Argentinië, Chili en Bolivia willen. Ok, dat wordt weer een wereldreis.

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Praat met mensen. Dat brengt je verder dan welke reisgids dan ook en het is ook veel leuker! Zeker wanneer je alleen op reis gaat is het leuk en belangrijk om contacten te leggen. Maar ook nu ik samen met mijn vriend reis, vind ik het elke keer weer leuk en inspirerend wanneer we met iemand praten die ons tips kan geven. Dit kun je al prima door voordat je vertrekt, want er zijn altijd mensen die je voor zijn gegaan. Maar ook op reis zelf is dit de manier om meer te leren over de omgeving. Wees vooral niet te bang, want ook al ga je alleen, je staat er nooit alleen voor. De meeste mensen over de hele wereld zijn heel leuk, inspirerend en behulpzaam.

Ben je net als Jantien ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Jantien en haar reizen naar haar website Jantiens Reisstijl.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden