Interview met Iwan van WA-Experts

Na jaren vrienden en kennissen geholpen te hebben met Roadtrips door de Outback van West-Australië, heeft Iwan van zijn grote hobby zijn werk gemaakt. Iwan verhuurt met WA-Experts niet alleen de 4×4’s aan reizigers, maar voorziet ze ook van de meest praktische informatie en helpt de roadtrippers met het uitzetten van een perfecte route. Benieuwd naar Iwan’s reiservaringen en zijn expertise m.b.t. het roadtrippen in de Outback van West-Australië, stelden we hem een aantal vragen.

In gesprek met Iwan van WA-Experts

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Iwan Boskamp, geboren in Perth maar opgegroeid in Amsterdam. Mijn Nederlandse moeder woonde met een groot deel van haar familie in Perth en nam mij als baby mee terug naar Nederland. Door mijn geboorte in Australië ben ik in het gelukkige bezit van zowel een Nederlands als een Australisch paspoort.

Down Under

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Leuke vraag, mijn eerste reis was op mijn 9de, in mijn eentje met de trein van Amsterdam naar ergens in Overijssel waar mijn oom een boot op de werf had die terug naar Amsterdam moest. Ik vond het geweldig om met hem terug te varen. De eerste echt vakantie zonder mijn ouders was aan fietstocht met mijn neef. Ik denk dat wij 14 jaar oud waren en we fietsten van Amsterdam over de afsluitdijk naar Vlieland en dan via Apeldoorn weer terug richting Utrecht van waar hij naar Rotterdam ging en ik verder terug naar Amsterdam. Mijn eerste reis helemaal alleen was naar Australië, zo rond mijn 22ste. Leuke anecdote van die trip: ik had mijn werkgever beloofd om af en toe even contact op te nemen om te kijken of alles goed ging op kantoor. Belde ik vanuit Broome naar kantoor bleek dat het zondag ochtend was, ik was echt helemaal de tijd kwijt!

Als wat voor type reiziger zie jij jezelf?
Ik denk dat ik mezelf het beste beschrijf als ‘veelzijdig’. Ik hou van avontuurlijk, maar hoef niet perse in specifiek gevaarlijke omstandigheden terecht te komen. Ik kan enorm genieten van luxe (mooi hotel aan het strand met een butler voor de rozenblaadjes op het bad en business of zelfs first class vliegen) maar vind budget reizen ook leuk omdat je dan hele andere dingen en mensen tegen komt! Wellicht ben ik het best te beschijven als een oportunistische reiziger, tijd, geld, noodzaak en aanbiedingen bepalen hoe, waar en hoelang ik reis. Op het moment is kamperen op het strand van Red Bluff, Quobba Station, mijn favorite bestemming!

WA Experts

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
In volgorde van belangrijk tot minder belangrijk; Ten eerste familie en vrienden bezoeken. Mijn vrouw is van Hong Kong, wij wonen in Australië, mijn familie komt uit Nederland, mijn broertje woont in Schotland en ik heb ook vrienden en familie in Nieuw Zeeland, Malaysië, België, Frankrijk en op het moment zelfs in Brazilië wonen. Ten tweede; nieuwe plekken ontdekken. Mijn vrouw en ik houden enorm van lekker eten en het krijgen van een indruk van andere culturen, een dag door een vreemde stand slenteren is dan echt leuk. Als laatste, vakantie, tot rust komen, even niets hoeven, vissen, kamperen, slapen onder de sterren, en vooral, geen mobiel bereik!

Welk land buiten Australië is jouw favoriete reisbestemming?
Dat is een lastige, veel landen hebben een specifieke aantrekkingskracht voor me. Mischien moet ik op dit moment zeggen Maleisië. Heel vriendelijke mensen, geweldig eten en ik ben er nog niet uitgekeken.

Wat is jouw persoonlijke connectie met toerisme?
Ik run een klein 4WD campervan verhuur bedrijfje en richt me voornamelijk op (Europese) toeristen. Ik ben zelf vaak als toerist naar Australië gekomen en weet hoe lastig het kan zijn om goede informatie te krijgen over wat te zien en waar te gaan. Ik probeer dat voor mijn klanten beter te doen door uitgebreid de tijd te nemen om ze op weg te helpen. Sommige mensen weten precies wat ze willen, maar ik heb ook regelmatig klanten die het enorm fijn vinden dat er iemand is die ze altijd kunnen bellen voor advies!

4x4

Hoe is het idee van WA Experts ontstaan?
Ik had al jaren een grote 4wd in de schuur staan die slechts aan paar weken per jaar werd gebruikt. Regelmatig leende ik de auto uit aan vrienden en familie die uit Europa op bezoek kwamen. Vaak werd ik gevraagd waar ze het beste naar toe konden en wat te doen en te laten in the Outback. Ik merkte dat ik het bijna net zo leuk vond om andere mensen dat plezier te helpen beleven als dat ik plezier had in het zelf maken van de trips! Na jaren denken en onderzoeken wat er allemaal bij komt kijken heb ik in 2014 de knoop doorgehakt.

Heb jij persoonlijk een favoriete route in West-Australië?
Dat is een lastige want zo enorm afhankelijk van seizoen en duur van de trip. Wellicht de meest spectaculaire trip die ik zelf gemaakt heb was van Perth via Wiluna dwars door de woestijn over the Gunbarrel Highway naar Uluru. Minder spannend maar niet minder avontuurlijk is via de kust naar het noorden en via de Great Northern Highway terug naar Perth. Maar ook een rondje ‘zuid’ vanaf Perth, via Kalgoorlie, Esperance, Albany, Walpole, Pemberton, Augusta, Margaret River terug naar Perth is een heerlijke trip en een stuk minder kilometers dan naar het noorden.

4x4

Wat mogen reizigers in West-Australië absoluut niet overslaan?
Heb je even? Rottnest Island (verbastering van het Nederlandse Rattenest) net uit de kust van Perth voor een Quokka selfie maar (juist) ook om te leren over de historie van Europeese invatie van Australië en hoe er in die tijd met de Aboriginals werd om gegaan. Verder: Fremante Prison, Cervantes Pinnacles desert, Kalbarri and Kalbarri National Park, Shark Bay area, Shell Beach, Denham, Monkey Mia, Blowholes, Quobba Station Camp at Red Bluff, Coral Bay, Karijini National Park, Broome, Gibb River Road, Gunbarrel Highway way or great central road *PERMIT REQUIRED*, Kalgoorlie, Esperance – Albany, Bluff Knoll, Shelley Beach, Denmark / Walpole / Bow bridge, Pemberton, Bicentennial Tree, Moons Crossing, Margaret River, Caves, Woody Nook

Outback

Wat heeft West-Australië, wat de rest van het land niet heeft?
Om te beginnen is West-Australië extreem groot en leeg. Enorme tegenstellingen in het groene zuid westen met gematigde temperaturen en uitgestrekte bossen, drukke levendige stad Perth, ruige kustlijn met afwisselend mooie witte stranden en heftige rotsformaties, tropische noorden met krokodillen en hete, droge binnenland. West-Australië is een derde van het gehele continent maar er wonen slechts 2.5 miljoen mensen (waarvan bijna 2 miljoen in en om Perth!) Die uitgestrektheid en leegte maken het een unieke ervaring! Oh, en geheel niet bevooroordeeld natuurlijk, maar West Australië produceerd de beste wijn van het land in de Margaret River area! 🙂

Welk natuurpark is volgens jouw perfect voor een langer verblijf?
Karijini! Een hele trip om er te komen maar dan vind je in het midden van de woestijn plots oasis van leven, pools om in te zwemmen (geen krokodillen daar!) en geweldige wandelingen en klauterpartijen door de ravijnen! Er zijn zoveel plekken te ontdekken dat je hier makkelijk zolang kan blij van als dat je tijd (en proviant) hebt!

national park

Heb je nog een tip voor reizigers die in Australië willen roadtrippen?
Ja, bedenk wat voor soort reiziger je bent, hoeveel tijd je hebt, en of je echt al die toeristische hoogte punten in 1 vakantie kan/wil proppen. Australië is GROOT en het kost tijd om van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te reizen. (Perth-Sydney is dezelfde afstand als Amsterdam-Cairo!) West-Australië is minder bekend dan het Oosten, maar zeker niet minder interessant!

Ben je net als Iwan van WA-Experts ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Iwan en West-Australië Experts naar de website van Iwan’s 4×4 campervan verhuurbedrijf.

Check ook de video van een impressie van 4WD reizen in de Australische Outback!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden