Interview met Robbert van Backpackblog

Reisblogger Robbert is een backpacker in hart en nieren en reist het liefst in zijn eentje naar de meest verre uithoeken van de wereld. Bij Robbert’s manier van reizen is staat vooral de kwaliteit en genieten voorop en is het reistempo niet echt van belang. Robbert reisde al heet wat af door Zuidoost-Azië en Australië. Naast het reizen schrijft Robbert regelmatig over zijn reizen op zijn reisblog Backpackblog, waar hij al zijn reiservaringen in woord en beeld met zijn lezers deelt. Geïnteresseerd in zijn backpackavonturen en zijn nieuwe reisplannen, hebben we Robbert een aantal vragen gesteld.

Een aantal vragen aan Robbert van Backpackblog

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Robbert, 28 jaar en ik kom uit Breda. Na mijn studie bedrijfskunde ben ik gaan werken voor verschillende multinationals. Ondanks dat dit altijd mijn ambitie was, bleek het toch niet mijn cup of tea. Vaak dacht ik: is dit wel wat ik wil? Ik doe veel liever iets voor mezelf, iets waar ik 100% achtersta. Nu heb ik het roer omgegooid en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen waarbij ik me onder meer bezig kan houden met mijn passie: backpacken. En dat gecombineerd met werken, voor mij de ultieme combi.

backpackblog beach

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

Mijn eerste reis ging naar Zuidoost-Azië waarin ik begon met backpacken in Thailand. Tijdens deze reis heb ik zeven landen bezocht, wel meer dan 100 mensen ontmoet en ben ik ruim negen maanden op pad geweest. Helemaal alleen overigens, iets waar ik voorafgaand best wel tegenop zag. Achteraf is het één van mijn beste beslissingen ooit geweest! Waarom? Omdat ik niet continu met anderen rekening heb hoeven houden en mijn eigen beslissingen volledig onafhankelijk kon nemen. Dit geeft een heerlijk vrij gevoel. Daarbij ben ik genoeg andere backpackers tegengekomen, dus wanneer ik behoefte had aan sociale contacten waren die er genoeg.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Toch wel als iemand die ruim de tijd neemt om bestemmingen te verkennen. Dat wil zeggen dat ik niet het type ben dat zoveel mogelijk kruisjes wil zetten op z’n bucketlist. Ik kies er eerder voor om langer op één bestemming te blijven en helemaal op te gaan in de lokale atmosfeer. Als ik al die mensen zie die zoveel mogelijk willen zien in onmogelijke tijdsbestekken word ik daar altijd een beetje ‘stresserig’ van. Voor mij het teken dat ik het beter rustig aan kan doen . Ook ben ik iemand die interesse heeft in de verhalen die locals en langdurige reizigers te vertellen hebben. Zo sprak ik in Maleisië met een man die al jaren door India reisde en even een break nam in z’n thuisland. Interessant om te horen wat de motieven voor dergelijke personen zijn, waarom ze hebben ‘gebroken’ met de maatschappij waar ze deel van uitmaakten.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Daar kan ik kort over zijn: het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt je eigen tijd invullen, de dingen doen die je zelf leuk vindt enzovoort. Eigenlijk zie ik reizen een beetje hetzelfde als ondernemen: ineens heb je veel meer vrijheden. Wel gepaard met onzekerheid, maar dat hoort bij het stuk avontuur dat ik zoek.

backpackblog viewpoint

Waarom ben je met je blog backpackblog begonnen?

Allereerst omdat ik het simpelweg zonde zou vinden als ik mijn opgedane ervaringen en kennis niet met andere (potentiële) backpackers zou delen. Tevens ben ik dit blog voor backpackers gestart aangezien ik verschillende reisgidsen heb geschreven voor Australië en Azië (zie verder). Waar kan ik deze nu beter onder de aandacht brengen dan op mijn eigen blog? Precies. Een andere motivator is om de lezers van de backpackgidsen meer achtergrondinformatie over mezelf te geven en een persoonlijke band met hen op te kunnen bouwen. Hier vormt mijn blog het ideale platform voor. Tot slot wil ik me onderscheiden van reeds bestaande reis-gerelateerde websites. Daarom kies ik voor een andere aanpak. Een weg van persoonlijke ervaringen/voorbeelden gekoppeld aan artikelen en titels die aanspreken. Dus niet enkel en alleen algemene informatie over bestemmingen en/of plaatsen. Ook heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de kosten voor het reizen door Australië. Buiten algemene inspiratie, richt ik me op de bestemmingen Australië en Azië. Ik kies ervoor om te bloggen over de landen en plaatsen waar ik reeds ben geweest. Ga het eens bekijken, en oordeel zelf.

Reis je anders sinds je bent gaan bloggen?

Of ik anders ben gaan reizen? Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Ik ben iemand die dichtbij zichzelf blijft. Dat wil zeggen dat ik van reizen in een laag tempo houd en kies voor de ervaringen in plaats van zoveel mogelijk dingen te zien. Gelukkig heb ik die mogelijkheid, omdat ik verder geen verplichtingen heb. Mijn eigen bedrijfje kan ik vanuit mijn laptop aansturen, ideaal dus. Het enige verschil tussen het verleden en het heden, is dat ik een (lichtgewicht) laptop mee ga nemen. Nu ik blog, wil ik zoveel mogelijk inspiratie online delen met andere backpackers.

Waar is het idee van de backpackgidsen vandaan gekomen?
Allereerst vanuit mijn eigen passie: ik ben echt een liefhebber van het back-2-basics reizen. Ik heb kamperen, survivallen en zelf een kampvuur bouwen altijd al leuker gevonden dan verblijven in een of ander luxe resort. Op basis van mijn eigen reiservaringen, interviews met andere backpackers en diepgaand onderzoek, ben ik erachter gekomen dat de Lonely Planet lang niet altijd voldoet aan de wensen die wij backpackers hebben. Waar hebben backpackers behoefte aan? Dat is een vraag die ik me continu heb gesteld. Het antwoord is eigenlijk simpel: routes en uitgewerkte reisschema’s en het besparen van kosten, waar dat kan. Verder niet al te veel poespas. Zodoende ben ik –met de kennis die ik inmiddels had (en heb)- verschillende boeken gaan schrijven (Backpackgids Azië en Backpackgids Australië) waarbij de focus ligt op routeplanning, zowel voor Azië als Australië. Daaromheen heb ik nog producten gemaakt die de focus leggen op kosten-besparen, veiligheid, en veelgestelde vragen. Tevens heb ik diverse stappenplannen ontwikkeld, onder meer over hoe je een juiste routeplanning maakt en hoe je de best passende accommodatie kiest. Dit alles om te zorgen dat (potentiële) backpackers een avontuur aangaan dat ze nooit meer vergeten. In de positieve zin van het woord overigens

.

Hoe ziet jouw ideale reis in 3 weken er uit?

Een aantal dagen beginnen in een stad om vervolgens richting een aantal onbekendere eilanden te trekken voor stranden en jungletrekking. Verder een aantal keer per week sporten, dat kan hardlopen zijn maar ook buitenfitness. Optrekken kan namelijk ook aan een boom ;). Tot slot leuke boeken op m’n e-reader lezen en met creatieve content voor m’n blog en komen die ik kan schrijven op basis van de inspiratie die ik ter plaatse opdoe. Ook het schrijven van nieuwe boeken staat op m’n to-do. Onlangs zag ik toevallig het BNN-programma Floortje naar het einde van de wereld waarbij Floortje Dessing op Palmerston Island was. Zoiets lijkt me geweldig voor een aantal weken, iets waar nog niet veel mensen zijn geweest.

backpackblog boom

Welk land ga je als volgende bezoeken?

De planning is om zo rond december/januari weer te gaan backpacken in Azië en Australië om inspiratie op te doen voor nieuwe artikelen en voor het schrijven van nieuwe boeken. Misschien ook wel in Zuid- of Midden-Amerika, aangezien ik daar nog nooit ben geweest. Wel denk ik te beginnen in Indonesië. Wat ik verder ga bezoeken, bekijk ik lekker in Azië. Ook wil ik na Azië nog Down Under gaan backpacken om onder een roadtrip door Australië in de Outback te gaan maken.

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?

Wensen, tja, wel heel veel bestemmingen die ik nog wil gaan zien. Een homestay op Sulawesi in Indonesië lijkt me gaaf om te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld bij een gezin thuis verbleven in Sandakan, Borneo. De mensen waren zo gastvrij, zo behulpzaam. Echt een geweldige ervaring. In Sulawesi zijn er op dat gebied veel mogelijkheden, iets dat ik zeker nog wil doen. Verder wil ik ook voor de eerste keer naar Zuid-Amerika (Peru, Colombia etc.) afreizen. Costa Rica lijkt me ook geweldig mooi. Tot slot houd ik ervan om niet-alledaagse dingen te doen. Zo wil ik mezelf ooit nog een keer uitdagen en een week of langer naar een Indiase ashram gaan. Mijn ultieme wens is trouwens om mijn werk fulltime te kunnen combineren met reizen. Als die mogelijkheid zich voordoet, ga ik ‘m zeker pakken. De eerste stappen zijn in ieder geval gezet.

Welke ultieme tip heb je voor toekomstige backpackers?

Reis vooral rustig en verkies kwaliteit boven kwantiteit. Als je twijfelt om alleen of samen te gaan: ga alleen. Wees hier niet bang voor, het zal je veel positiefs brengen.

Ben je net als Robbert van backpackblog ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Robbert en zijn reizen naar haar website Backpackblog.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden