Reisfotografe Jenny begon al backpackend met reizen, is verzot op lokale culturen en deed in diverse landen vrijwilligerswerk. Jenny’s manier van reizen is in de loop der jaren niet echt anders geworden, al is haar keuze betreffende de bestemmingen tegenwoordig minder gericht op een strak budget. Jenny heeft inmiddels een waslijst aan landen bezocht, maar haar geliefde Indonesië loopt als een rode draad door haar leven als reizigster. Naast enthousiast reizigster schrijft Jenny regelmatig op haar eigen reisblog Ik Reis en publiceert ze de meest prachtige reisfoto’s op haar website Fotoof.nl. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Jenny een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Jenny van Ik Reis

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Jenny Smit, ik woon in Utrecht en ik ben reiziger, fotograaf, duiker en juf.

Wat was je eerste individuele reiservaring?

Mijn eerste individuele reiservaring (zonder ouders) zal een reis naar Engeland geweest zijn toen ik een jaar of 15 was. Echt alleen ging ik niet, ik ging met vriendjes en vriendinnetjes van de muziekvereniging (en er gingen ook volwassenen mee). Ik herinner me highlights als Canterbury en Londen, maar ook de houten huisjes van het vakantiepark. De eerste keer écht alleen was een busreis naar Kopenhagen, Denemarken. In 1999 vloog ik voor het eerst. Dat was naar het toen nog onontdekte Bulgarije: ik kocht een paarse backpack en ging op jacht naar de zonsverduistering. De reis duurde een week of 3, en na terugkomst is er geen ontkennen aan: het reisvirus heeft een nieuw slachtoffer.

Hoe kun je je manier van reizen beschrijven?

Mijn manier van reizen is enigszins veranderd sinds die vliegvakantie naar Bulgarije. Toen was ik studente en een echte budgetreiziger: ik ging met name naar bestemmingen waar ik goedkoop kon reizen en waar het levensonderhoud lager lag dan in Nederland. Soms bepaalde de prijs van het vliegticket de bestemming. Inmiddels ga ik naar een bestemming omdat ik de bestemmingen wil zien, en daar zitten ook duurdere plekken bij als Papua in Indonesië of Noorwegen. Het is niet langer de prijs die bepaalt wat ik ga doen en zien, maar mijn eigen wensen. Neemt niet weg dat het geld me nog steeds niet op de rug groeit en ik nog steeds op mijn uitgaven let, ik ben beslist geen luxepaardje. Kan ook niet, daarvoor reis ik te veel! Wat niet veranderd is, is mijn manier van reizen. Ik reis het liefst langzaam en ik heb veel interesse voor de lokale bevolking en cultuur. Ontmoetingen met mensen maken mijn reis compleet. Ook blijf ik fotograferen op reis, een liefde die de afgelopen jaren alleen maar is gegroeid.

jennysmit-papua

Prachtige inwoner van Papua

Welk werelddeel is jouw favoriet wat betreft reizen?

Zonder twijfel de diversiteit van Azië! De mensen, het eten, de tropische zeeën, de regenwouden van Sumatra en de woestijnen in Oezbekistan, de moskeeën in Syrië en de tempels op Java, de bergen in Tibet en Nepal, kleurrijke bevolkingsgroepen als de bergstammen in Thailand en Vietnam.

Wie of wat stimuleerde jou vrijwilligerswerk te doen?

In 2001 had ik de keus: meteen afstuderen of een masterstage in Indonesië als medewerker van een grootschalig vaccinatieprogramma. Ik koos voor dat laatste: een verbreding van mijn opleiding, en een verbreding van mijn persoonlijke ontwikkeling. Het werken in een andere cultuur en het helpen van mensen heeft diepe indruk op me gemaakt. Tijdens mijn volgende reis naar Azië in 2003 wilde ik niet alleen maar ‘van boven’ als toerist het land zien, maar wilde ik me wederom mengen onder de locals en wat voor het land betekenen. Via SIW heb ik mijn eerste vrijwilligerswerk gedaan.

In welke landen deed je vrijwilligerswerk en wat hield dat in?

Ik heb vrijwilligerswerk in Indonesië (Bali), Bangladesh, Mongolië en Thailand gedaan. Bij aantal projecten heb ik samengewerkt met een groep internationale vrijwilligers, tijdens het project was er veel aandacht voor culturele uitwisseling. Zo heb ik de bevolking van Bangladesh in een mobiele oogkliniek geholpen en bij de installatie van latrines, hielp ik weeskinderen in Mongolië bij het aanleggen van hun moestuin en heb ik bij de Akha in het noorden van Thailand gewoond en gewerkt. Daarnaast heb ik in Thailand en Indonesië ook in mijn eentje vrijwilligerswerk gedaan: voor de klas. Met name het project in Indonesië is erg bijzonder voor me, ik heb er veel vrienden en een tweede familie aan overgehouden.

jennysmit-tibet

Gebedsvlaggetjes in de Tibetaanse bergen

In hoeverre is fotografie op reis belangrijk voor jou?

Fotografie is heel belangrijk voor me, soms bepaalt het zelfs mijn bestemming of mijn route. Ik krijg het klaar om een plek verschillende keren te bezoeken zodat ik deze onder verschillende lichtomstandigheden kan fotograferen. Ik houd dan ook altijd in de gaten wanneer de zon ondergaat en tot hoe laat het blauwe kwartiertje duurt. Ik probeer plaatjes te maken die anders zijn, al zijn sommige bezienswaardigheden zo vaak gefotografeerd dat dit niet altijd lukt. Daarnaast probeer ik ook mensen die ik ontmoet op reis vast te leggen: foto’s van mooie mensen vertellen zo veel over het land! Mijn Balinese moeder heeft ontelbaar veel rimpels, maar elke rimpel vertelt een verhaal. Een verhaal over haar leven onder koloniale bezetter (de Hollanders dus), de Japanners en later de Indonesiërs. Een verhaal over haar overleden man, en haar werk op de sawa’s in de brandende zon.

Op welke foto ben je het meest trots?

Tijdens mijn reis in 2006 bezocht ik Bangladesh. Het was daar zo druk dat je zelfs te voet in de file kon belanden. Vanaf een brug maakte ik een foto van een aantal riksja’s. Deze foto stond in 2010 in de National Geographic Traveler. Daarnaast zijn mijn foto’s te vinden in een aantal duikboeken en op in onder andere les- en voorlichtingsmateriaal van Universiteit Utrecht en hebben ze in musea gehangen. Geprinte publicaties zijn het leukst, dat is minder vluchtig dan online.

jennysmit-bangladesh-nationalgeographic

Jenny’s grote trots in beeld

Wat kun je buiten je fotoapparatuur niet missen op reis?

Poeh, dat hangt van de reis af… Ik denk dat dat meestal een Lonely Planet is. Ondanks de gemakken van de smartphone vind ik het leuker een trip vanuit een boek uit te stippelen!

Wat was je laatste, en wat is je volgende bestemming?

Afgelopen weekend zat ik in Porto, Portugal. Een heerlijke stad, lekker compact, en daarmee ideaal voor een weekendje weg. Mijn volgende trip wordt een rondreis van Tbilisi naar Yerevan (door Georgië en Armenië).

Ben je door het reizen een ander mens geworden?

Zelf vind ik van niet, maar ik denk dat mijn omgeving dat niet met me eens is. Door mijn reizen, mijn werk en mijn vrijwilligerswerk in het buitenland heb ik kennis vergaard over (het leven in) andere landen. Deze verhalen gebruik ik soms als voorbeelden in mijn scheikundelessen op school. Omgang met mensen die anders zijn dan jij is ook een vaardigheid die altijd van pas kan komen. Daarnaast heb ik op reis ervaren dat je er eigenlijk nooit alleen voor staat, en dat je op elk moment in je leven interessante mensen kan ontmoeten met wie je korte of langere tijd optrekt.

jennysmit-egypte-koraalduivel

Koraalduivel in Egyptische wateren

Heb je een speciale/grote wens op reisgebied?

Lange tijd stond een bezoek aan de Baliem Vallei en duiken bij Raja Ampat bovenaan mijn wensenlijst. Maar lucky me, dit deed ik vorige zomer! Ook had ik het geluk afgelopen kerst het noorderlicht in Noorwegen te zien. Wat nu op mijn lijstje staat vind ik lastig… Als landen staan Iran en Antartica op mijn wensenlijst. Maar ik zou ook een keer heel graag willen duiken met walvishaaien. In Mozambique waren ze niet thuis, en in de Filipijnen wilde ik niet naar een plek gaan waar ze gevoerd werden. Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk wil ik ook gewoon héél graag terug blijven keren naar Bali. Niet omdat dat eiland nog heel veel geheimen voor me heeft, maar wel omdat ik nog veel mooie momenten mijn familie daar mee mag maken.

Ben je net als Jenny ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Jenny en haar reizen naar haar website Ik Reis.