Interview met Edith van Travel.Create.Repeat

Reisgek Edith is buiten echte budgetreiziger ook gek op vreemde culturen. Edith’s eerste reiservaringen maakte ze op haar twintigste in Thailand en sindsdien is ze helemaal geïnfecteerd met het reisvirus. Edith begint binnenkort samen met haar vriend aan een nieuw buitenlands avontuur, want ze vertrekken voor een half jaar naar Zuid-Amerika. Naast enthousiast reiziger schrijft Edith veel reisgerelateerd teksten voor andere websites, waaronder Traveljunks, en heeft ze sinds kort ook haar eigen reisblog Travel.Create.Repeat. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Edith een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Edith van Travel.Create.Repeat

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Hoi! Ik ben Edith, 32 jaar en ik kom uit Den Haag.

Wat was je eerste individuele reiservaring?

Toen ik 20 was, vertrok ik met twee vriendinnen naar Thailand om daar een maand rond te trekken. Op een studentenbudget, waarbij zelfs halverwege mijn studiefinanciering op was en ik dus een week geld heb moeten lenen van mijn vriendinnen… Maar de toon was gezet, ik vond het geweldig om met een Lonely Planet op zak elke keer opnieuw mijn koers te bepalen en ik liep met grote ogen en een flinke stoot adrenaline rond over kleurige markten, langs drijvende guesthouses op de Kwai rivier en zat al hobbelend op een olifant.

Kun je jouw manier van reizen beschrijven?

Ik ben een hele eigenwijze reiziger. Ik werk sinds een paar jaar voor reisorganisatie Riksja Travel en ik snap heel goed waarom mensen in een periode van twee of drie weken een goed geregelde reis willen maken, zonder tijd kwijt te zijn aan van alles uitpluizen in Nederland of op reis. Maar voor mij is dat uitpluizen juist onderdeel van het avontuur, het vrij zijn om onderweg een andere beslissing te kunnen nemen als het ergens een keertje niet zo leuk is – of juist zó leuk dat ik langer wil blijven! Misschien regent het wel, nou dan hoef ik niet naar dat tropische eiland en reis ik verder. Of krijg ik een tip van een medereiziger onderweg voor een klein plaatsje dat ik niet ken en dan wil ik daar naartoe kunnen. Ook word ik heel ongelukkig van de gedachte dat ik bijvoorbeeld nu al zou weten dat ik op woensdag 18 september om 09.30 uur ‘s ochtends opgehaald word door mijn gids, terwijl het nu maart is… Poeh dan wil ik liever nu nog denken dat alles mogelijk is en dat ik wel zie hoe ik me op die dag voel!

travel create repeat Canada

Edith op reis door het overweldigende Canada

Welk werelddeel is jouw favoriet m.b.t. reizen?

Dat vind ik altijd een moeilijke vraag. Ik heb niet echt een favoriet werelddeel. Ik heb culturele antropologie gestudeerd en geleerd dat elke cultuur uniek en bijzonder is en zo zie ik reizen ook. Ik vind het reizen op elk continent wel verschillend, maar altijd leuk. In Zuidoost-Azië is het relaxt, exotisch, goedkoop, maar voel ik soms ook een afstand tot de lokale bevolking omdat de mensen zo beleefd en dienstbaar zijn. Afrika is rauwer, puurder, meer het oergevoel maar natuurlijk ook behoorlijk arm en hier heb ik soms moeite met het gevoel van ongelijkheid, ik kom als toerist ‘even’ kijken en laat de lokale mensen daarna weer achter. In Zuid-Amerika is het levendig, kleurrijk, er zijn feesten op straat en de lokale bevolking staat wat dichter bij mij. Of ik kan zelf wat meer mijn eigen identiteit houden, misschien kan ik het beter zo zeggen. Ik ben op reis bevriend geraakt met Brazilianen, Peruanen, Cubanen. In het Midden-Oosten zal me dat als vrouw niet zo snel gebeuren, daar gedraag ik me netjes, kleed ik me zedelijk en ben ik wat meer op de achtergrond. Een andere manier van reizen, die wat verder van mijn identiteit af staat, maar minstens net zo fascinerend en ik ben ook echt dol op reizen door Arabische landen. Dus elk continent heeft zijn eigen sfeer en ik vind ze allemaal even boeiend om te ontdekken.

Waarom ben je jouw eigen blog Travel.Create.Repeat begonnen?

Ik schrijf veel voor mijn werk, van webteksten tot reisartikelen en nieuwsbrieven. Omdat het voor mijn werk is, houd ik me altijd een beetje aan bepaalde thema’s en verhaallijnen. Superleuk om te doen, maar ik heb nog veel méér tips en verhalen die ik wil delen, over mijn eigen reizen! Er is niks leukers dan mensen inspireren om mooie reizen te maken en daarom ben ik mijn blog begonnen. Daarbij begin ik eind maart aan een spannend avontuur: samen met mijn Cubaanse vriend ga ik zes maanden in Zuid-Amerika wonen, werken en reizen en ik vind het dan extra leuk om te schrijven over onze belevenissen. Ook ben ik sinds begin dit jaar gestart als freelance copywriter en ik wil mijn website ook graag gebruiken als digitaal visitekaartje voor mogelijke nieuwe opdrachtgevers. Eigenlijk is het dus een mix van mijn reistips, een waarbenjij.nu-achtig weblog én een portfolio. ‘Men’ zegt dat je dit soort dingen hoort te scheiden omdat het dan beter werkt, maar dit ben ik en zo lijkt het me leuk, dus ik ben benieuwd of het gaat werken 🙂

Over welk reisthema schrijf je het liefst?

Ik ben een echte doe-het-zelver en een behoorlijke budgetreiziger. Een vorig vriendje zei wel eens ‘een vakantie moet voor jou een beetje afzien zijn, anders heb je het niet naar je zin’. En dat klopt wel een beetje… Ik voel me echt intens gelukkig als ik opgevouwen in een roestig busje in Afrika zit, met zwetende mensen om me heen en een mand kippen op schoot, terwijl de Afrikaanse savanne voorbij trekt. Of met lokale bussen al drie keer overstappend een bezienswaardigheid bereiken, zodat het maar 1 euro kost in plaats van dat tientje voor een taxi. Daar kan ik echt van genieten. Op mijn blog schrijf ik wel iets algemener omdat niet iedereen hier enorm van gediend is, maar er verschijnen ook absoluut artikelen over mijn kleine afzien-geluksmomentjes. Doe-het-zelven en budget zijn wel de hoofdthema’s, net als niet-westerse landen. Ik ben niet echt een Noord-Amerika- of Europa-fan, dat vind ik te westers (en misschien wel te comfortabel) en mijn hartje gaat juist sneller kloppen van verre andere culturen en exotische sferen.

travel create repeat view

Edith bij een prachtig uitzicht

Op welk artikel ben je het meest trots?

Mijn 5 favoriete plekken in Cuba. Ik heb vorig jaar veel tijd doorgebracht in Cuba omdat mijn vriend daar vandaan komt en kan er nog wel 100 artikelen over schrijven. Het is zo’n fascinerend land, waar je een stap terug in de tijd doet en tegelijkertijd ook de verandering in de lucht voelt hangen. Ik ben trots op dit artikel omdat er meer dan 100 dagen research in zit, haha. En omdat het mijn eerste echte artikel voor mijn eigen blog was, de kick-off van mijn individuele blogcarrière.

Hoe zie jij de toekomst van het toerisme?

Jeetje wat een lastige vraag. Ik denk dat ik de toekomst van toerisme zie als iets dat steeds meer ‘connected’ raakt. Via internet kun je veel informatie en tips van andere reizigers opzoeken, je kunt al met locals in contact komen die je ter plekke een rondleiding geven langs hun favoriete hotspots in een stad, je post binnen 10 seconden een foto op Instagram die je vrienden thuis al kunnen zien terwijl jij nog bij dat streetfoodkraampje staat te eten. Sommige mensen vinden dat jammer, die verlangen naar de tijd dat je weken of maanden van de radar verdween als je op reis ging, dat je post restante kon ophalen bij het postkantoor in Chiang Mai en grootse verhalen kon vertellen als je thuis kwam. Nu heeft iedereen je Facebookfoto’s al gezien en heb je onderweg 10x gefacetimed met je vrienden. Maar ik vind die connectedness juist leuk, het biedt ook heel veel nieuwe mogelijkheden en hier wil ik graag mee spelen als ik dadelijk in Zuid-Amerika op pad ben. Het feit dat ik deels voor mijn werkgever kan blijven werken terwijl ik aan de andere kant van de wereld ben, vind ik daar bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?

Grote postbode-elastieken om mijn kleren in rolletjes bij elkaar te binden, zodat ik op z’n minst nog een beetje het idee heb dat er wat orde in mijn rugzakchaos zit. DEET en Afterbite, omdat ik altijd helemaal lekgestoken word door muggen en ander jeukend ongedierte. En mijn smartphone, waarop ik van alles doe: reisbudget bijhouden in de Trail Wallet app, ideeën en reisdetails noteren op het digitale kladblok, foto’s maken en Instagrammen, nieuwe hotelletjes zoeken op Airbnb en Booking.com.

Wat was je laatste, en wat wordt de volgende bestemming?

Mijn laatste bestemming was dus Cuba, waar ik het afgelopen jaar 5 keer ben geweest. Geweldig land met superlieve mensen, we hebben van west tot oost het hele eiland over gereisd, hebben alleen al in Trinidad twee weken gezeten en in Baracoa een week, heerlijk om zo’n langzaam tempo aan te kunnen houden en het land en de cultuur ook echt te beleven. De volgende bestemming wordt Ecuador, waar wij ons Zuid-Amerikaanse avontuur gaan beginnen. In Quito blijven we een maand, dan gaan we een week of twee rondreizen, dan weer een maand in Cuenca, een trip van weer twee weken en vervolgens richting Bolivia. Het wordt het een experiment om samen te wonen en werken, en in de weekend en tussendoor mooie reizen te maken en avonturen te beleven. Vulkanen beklimmen, paardrijden, indianenmarkten bezoeken, piranhavissen…. Ik kan niet wachten!

travel create repeat bali

Edith op het Indonesische eiland Bali

Ben je door het reizen een ander mens geworden?

Jazeker, zonder twijfel. Vroeger durfde ik in de bakkerswinkel op de Franse camping nog geen baguette te bestellen, maar tegenwoordig reis ik zonder problemen door landen waar ik me alleen met handen en voeten verstaanbaar kan maken. Ik maak me minder druk om dingen, weet dat alles uiteindelijk altijd goed komt en heb ook op mijn eigen probleemoplossend vermogen leren te vertrouwen. Daarbij merk ik dat ik veel met andere culturen en denkbeelden in aanraking ben gekomen en daardoor ook in dagelijkse Nederlandse situaties me veel bewuster ben van het feit dat elk verhaal altijd een andere kant heeft, of dat we bijvoorbeeld uit westers egocentrisme op bepaalde manieren denken terwijl dat heus niet de enige waarheid is. En dat hangt zeker ook samen met mijn studie culturele antropologie, waar natuurlijk ook verschillende culturen, denkbeelden en paradigma’s centraal staan.

Heb je nog een speciale/grote wens op reisgebied?

Veel mensen dromen van een reis naar Antarctica of de Galapagoseilanden, maar dat heb ik eigenlijk niet zo. Ik denk dat we de Galapagos straks in Ecuador niet eens aan doen. Ik ben meer een cultuurmens, word blij van krioelende markten en tuktukchaos, boeren die het land bewerken en serene tempels. Ik zou graag de rotskerken in Lalibela en de lemen moskee in Djenné willen zien, slapen in een longhouse in Borneo en een gertent op de Mongoolse steppe, carnaval vieren in Trinidad en Tobago en naar de Pushkar Camel Fair. Geen specifieke wens dus, maar eerder een stroom aan belevenissen die nog op mijn bucketlist staat. Die lijst wordt elk jaar alleen maar langer in plaats van korter…

Ben je net als Edith ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Edith en haar reizen naar haar website Travel.Create.Repeat, of lees hier de artikelen die ze voor Traveljunks schreef.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden