10 vragen over Indonesië aan Jenny van IkReis

Reisfotograaf en travelblogger Jenny van IkReis is helemaal gek van Indonesië. Jenny bezocht Indonesië inmiddels meer dan tien keer en zou het land het liefst elk jaar willen bezoeken. Indonesië is na het bezoeken van veel andere bestemmingen nog steeds haar favoriete land, waar ze naar eigen zeggen ook haar tweede thuis heeft gevonden.

Het Indonesië van Jenny van IkReis

Jenny deelt al haar reisverhalen en ervaringen over het prachtige Indonesië op haar website IkReis. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en werk als vrijwilliger in Indonesië, hebben we Jenny een aantal vragen gesteld.

IkReis

Wie ben je en wat is jouw link met Indonesië?
Ik ben Jenny Smit, je kent me misschien wel van mijn reis- en fotografiesite IkReis. Na 70 landen is Indonesië nog steeds mijn favoriete reisbestemming. Ik raak er niet uitgekeken en blijf terug keren!

Wanneer ging je voor het eerst naar Indonesië?
Mijn eerste reis naar Indonesië was in 2001, als onderdeel van mijn master studie ging ik stage lopen in Indonesië. Ik woonde op het kleine eiland Batam. Indonesië was liefde op het eerste gezicht. Een aantal jaar later heb ik vrijwilligerswerk op Bali gedaan. Inmiddels ben ik meer dan tien keer in Indonesië geweest en heb ik er ruim vijftig blogs over geschreven. IkReis bevat een schat aan informatie voor iedereen die naar Indonesië wilt.

Wat betekent Indonesië per voor jou persoonlijk?
Indonesië is voor mij een tweede thuis. Ik heb er veel vrienden wonen en een tweede familie. Het liefst zou ik iedere zomer een aantal weken naar Indonesië gaan. Helaas lukt dat niet altijd. Bovendien zijn er ook andere mooie plekken op deze wereld.

Azië

Welke Indonesische eilanden heb je het laatst bezocht?
Zomer 2016 reisde ik in vier weken van Bali naar Flores. Ik maakte een avontuurlijk boottocht van Lombok naar Labuan Bajo. Onderweg bezocht ik onder andere de beruchte Komodo varanen. Ook maakte ik een live-aboard in Komodo National Park: met een luxe boot bezocht ik de mooiste eilandjes en meest afgelegen duikstekken.

Waar zouden volgens jou first timer moeten starten in Indonesië?
Plan je je eerste reis naar Indonesië? Laat je niet gek maken! Indonesië is groter dan Europa, je kunt niet alles in een keer zien. Dat moet je ook niet willen. Hoe langzamer je reist, hoe meer je ziet. “Pelan-pelan”, zoals de Indonesiër zegt. Ofwel: doe rustig aan.

Wat is de beste manier om het echte Indonesië goed te ervaren?
Focus je niet op de bekende highlights wanneer je het echte Indonesië wilt ervaren. Natuurlijk, de Borobudur en Prambanan zijn prachtig. Maar rondom de Borobudur liggen nog tientallen onbekende tempels op de Kedu-vlakte. Huur een fiets en laat je verrassen op het Javaanse platteland. Balinese ceremonies kunnen het dagelijkse leven platleggen, maar ze zijn ook een lust voor het oog. Ik kan echt genieten van het zitten in een tempel en het kijken wat er om me heen gebeurt!

Religie

Hoe groot zijn de culturele verschillen tussen Indonesië en Nederland?
Nederlanders klagen veel. Het regent, de bus is te laat. In Indonesië rijden bussen zelden op tijd. Tijd is rekbaar in Indonesië, en niemand klaagt. Het is daarom soms lastig om afspraken te maken, je weet pas op het laatste moment of iets definitief is of niet. Tijdens mijn stage en vrijwilligerswerk in Indonesië was dit soms lastig. Aan de andere kant: het went. Je leert loslaten.

Wat is jouw meest dierbare hoogtepunt van al je bezoeken aan Indonesië?
Mijn meest dierbare hoogtepunt in Indonesië is mijn familie op Bali. Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat ik bij hen woonde, maar we hebben nog regelmatig contact. Mijn Balinese broertje heeft een paar maanden geleden een zoontje gekregen, helaas heb ik de baby nog niet ontmoet.

Welke eilanden wil je de komende jaren zeker nog bezoeken?
Er zijn best veel plekken in Indonesië die ik in de toekomst zou willen ontdekken. De Molukken staan nog op mijn wish list, net als het zuiden van Kalimantan en de omgeving van Bukittingi op Sumatra. Ook zijn er plekjes op Java waar ik graag (nog) een keer heen zou willen.

Biak

Heb je een reistip m.b.t. Indonesië die je met ons zou willen delen?
Mijn belangrijkste tip voor Indonesië: neem de tijd. Probeer niet te veel eilanden in een trip te proppen. Houd niet krampachtig vast aan een te strakke planning, maar laat los en geniet. Probeer contact te maken met de mensen om je heen. Ga naar een markt, doe een kookcursus of laat je meeslepen in een van de vele ceremonies. Je hoeft niet alles te snappen, juist het ongrijpbare maakt het land zo speciaal. Indonesië verveelt nooit.

Voor IkReis zullen nog vele reizen en blogs volgen.

Ben je net als Jenny van IkReis ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Jenny’s verhalen en prachtige foto’s? Check dan snel haar website IkReis.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden