Interview met globetrotter Simon van Acht

Fotograaf en globetrotter Simon van Acht is momenteel op wereldreis en ontdekt op zijn manier alle uithoeken van onze aarde. Simon woonde al in steden als Stockholm en New York, maar heeft nu Nederland verlaten om de reis van zijn leven te maken. Simon beschrijft alle reiservaringen op zijn reisblog en voorziet de verhalen van de meest prachtige foto’s. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen en wereldreis, hebben we Simon van Acht een aantal vragen gesteld.

Globetrotter Simon van Acht

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hi! Mijn naam is Simon en ik ben een freelance designer en (reis)fotograaf die momenteel de wereld rondreist! Ik kom uit het kleine dorpje Erp (Noord-Brabant), maar heb het grootste deel van mijn leven in steden gewoond zoals Breda, Stockholm en New York. En ohja, bovendien ben ik op zoek naar de lekkerste hamburger ter wereld. Deze zoektocht zal waarschijnlijk nooit eindigen, maar mocht je een suggestie hebben dan houd ik me aanbevolen!

dieren

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste individuele ‘reis’ was op mijn 21e, toen ik naar Stockholm verhuisde om daar de opleiding Interactive Art Direction aan Hyper Island te volgen. Dit was mijn eerste keer alleen naar het buitenland. Maar echt reizen was mijn trip aan de westkust van Amerika/Canada! In 3,5 week bezocht ik Los Angeles, Las Vegas, San Francisco en Vancouver. Dit was mijn eerste échte individuele reis!

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Mijn manier van reizen is er vooral een zonder verwachtingen, veel ontdekking en moment gedreven. Als persoon ben ik erg gestructureerd en houd ik van duidelijkheid, maar door het reizen heb ik geleerd dit meer los te laten omdat het altijd anders loopt dan je hoopt. Ik vind het nu heerlijk om de dag te beginnen zonder plan en eropuit te gaan met mijn camera. Soms kan ik me helemaal verliezen in een plek omdat ik zoveel dingen zie die ik graag vast wil leggen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen, maar vooral deze wereldreis, betekent voor mij de ultieme beleving van vrijheid en onafhankelijkheid. Het gevoel dat je alleen met jezelf rekening hoeft te houden is heerlijk. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar daarmee bedoel ik dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor wat je onderneemt en hoe je omgaat met keuzes en je gevoel. Geen dag is hetzelfde en die verandering is uitdagend voor iemand die gewend was aan het gestructureerde leventje in Nederland met een fulltime baan. Daarnaast is reizen voor mij een manier om nieuwe plaatsen te ontdekken en vast te leggen, nieuwe mensen te ontmoeten en mijn perspectief op de wereld te verbreden.

Bali

Wat is jouw motivatie om een lange reis te maken?
‘Gewoon omdat het kan’ is als antwoord denk ik iets te kort door de bocht? 😉 Het was vooral mijn gevoel wat mij motiveerde om dit te doen. Aanvankelijk wilde ik emigreren naar New York (waar hij voorheen gewoond heeft red.), maar dat ging helaas niet door. Dit moment was voor mij eigenlijk ook meteen de realisatie dat de wereld letterlijk aan mijn voeten ligt en ik nu gebruik moest maken van deze kans om de wereld verder te ontdekken. In Nederland voelde ik me niet helemaal meer op mijn plek en enigszins beperkt. Het is bovendien fantastisch om verhalen van rondom de wereld te mogen vertellen en hopelijk daar anderen mee te inspireren.

Had je vooraf een route met bestemmingen voor ogen?
Toen ik eenmaal het idee kreeg om op wereldreis te gaan begon ik het meer vorm te geven. Ik ging nadenken over bestemmingen, dingen die ik moest regelen.. Nadat ik een bezoek had gebracht aan de plaatselijke copyshop waar ik post-its en markers kocht, begon ik in grote lijnen met het plannen van de bestemmingen. De keuzes voor deze plaatsen kwamen vooral uit online research, nieuwsgierigheid en verhalen van anderen. Al snel merkte ik dat ik de baas was over mijn eigen reis en niet iemand anders. Je kan vrij gemakkelijk de adviezen van anderen opvolgen als je zelf nog geen idee hebt hoe een plek is, maar juist dat loslaten en het zelf ontdekken is naar mijn gevoel het meest interessant!

Laos

Op welke manier reis je en hoe verbind je de diverse landen?
De manier hoe ik reis en plaatsen of landen verbind, heeft erg met het type reis te maken. Mijn trip naar de westkust van Amerika had ik van te voren helemaal geregeld omdat ik beperkte tijd had en de zekerheid wilde dat ik bepaalde bezienswaardigheden (zoals Yosemite en Grand Canyon) zou zien. Ik vloog toen elke keer van plaats naar plaats om zo min mogelijk tijd te verliezen. Met mijn wereldreis is het anders. Ik leef in het moment en dat bepaalt voor mij welke keuzes ik maak. Soms reis ik met anderen mee, soms alleen. Manieren van vervoer verschilt tussen boot, vliegtuig, bus of trein. Afhankelijk van de situatie en hoeveel het kost qua tijd en geld. Met betrekking tot de volgorde van de bestemmingen heb ik wel een globaal idee omdat ik een wereldticket heb gekocht en er daardoor al een aantal vluchten ‘vastliggen’. Maar plannen kunnen altijd veranderen, dus wie weet!

Wat was je grootste uitdaging tijdens je reis tot nu toe?
Dat is vooral een emotionele uitdaging die ik vrij recent heb mogen ervaren en ontdekken. De stap van een gestructureerd leven naar een vrije manier van leven is erg groot geweest voor mij. Voordat ik vertrok had ik veel gedachtes en gevoelens over deze stap, je laat tenslotte alle zekerheden achter je en je vertrekt naar een plek van onzekerheid. Het heeft me verrast hoe snel ik het loslaten van controle onder de knie heb gekregen. Het is een grote uitdaging voor mij om een manier te vinden om met deze ontwikkeling om te gaan, die bijna moeiteloos aanvoelt en daardoor soms verwarrend werkt.

simon van acht

Welk land was tot nu toe je hoogtepunt als fotograaf?
Pfoe.. dat is een lastige keuze! Mogen het er ook twee zijn? Dan ga ik voor IJsland en Indonesië (met het eiland Java in het bijzonder). IJsland vanwege de ruwe natuur en gigantische en mooie watervallen. Ik ben slechts een weekendje in Reykjavik geweest maar ik wil zeker terug om IJsland verder te ontdekken! Ik hou van de natuur en als fotograaf voel ik me daar ook het meeste thuis. Indonesië was zeker een hoogtepunt vanwege Mount Batur, Mount Bromo en Borobudur. Het was magisch om de zon op te zien komen op deze bijzondere plekken! Ook is de lokale bevolking heel vriendelijk en behulpzaam. Dat maakte de start van mijn reis daar erg prettig.

Welk land of streek tot nu toe was je persoonlijke hoogtepunt?
Java in Indonesië was geweldig! In een week heb ik van oost naar west gereisd met de trein en wat ik in die week heb mogen meemaken was fantastisch. Het ene moment stond ik bij Mount Bromo naar de zonsopgang te kijken en het andere moment zat ik achterop de motor bij een gids die me naar prachtige, onbekende plaatsen bracht. Ook al lag het tempo van reizen erg hoog, ik heb hier een fijne balans ervaren tussen het zien van toeristische trekpleisters en het ontdekken van onbekende plekken. Jammer dat het maar een week was!

Naar welke nog te bezoeken bestemming op de route kijk je het meest uit?
Nieuw-Zeeland! Zonder twijfel. Geef mij bergen, natuur en mijn camera en ik ben uren (al dan niet dagen) zoet. Voordat ik naar New York verhuisde had ik al een bepaald gevoel bij die stad en later bleek dat het echt als thuis voelde. Datzelfde voorgevoel heb ik ook bij Nieuw-Zeeland, dus ik ben benieuwd hoe dat uitpakt!

Heb je een reistip die je met onze lezers zou willen delen?
Reis zonder verwachtingen en oordeel. Er is niets zo veranderlijk als reizen en deze mindset zorgt ervoor dat je flexibel bent en wat makkelijker met situaties om kan gaan en niet zo snel teleurgesteld wordt. Voor de mensen die van plan zijn om (langdurig) te gaan reizen en nog twijfelen: vraag jezelf af of je genoegen neemt met het leven wat je nu leidt. Is datgene wat je dagelijks doet iets wat je écht graag wilt? Los van alle angsten en twijfels die erbij komen kijken als je een andere keuze zou mogen maken. Neem risico’s en wees moedig genoeg om te falen. Safe and happy travels!

indonesie

Ben jij net als globetrotter Simon van Acht ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Simon’s reisverhalen en tips voor soloreizen? Check dan snel zijn reisblog.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden