Globetrotter en Reisblogster Karlijn heeft alweer haar tweede wereldreis op het programma staan, die ze binnenkort samen met haar vriend gaat maken. Karlijn bezocht inmiddels 51 landen en 6 continenten. Veel van de door Karlijn bezochte landen zijn nogal exotisch en ongewoon. Denk hierbij aan bestemmingen als de Seychellen, Bhutan of Paaseiland. Tijdens de komende wereldreis zal de eeuwenoude Zijderoute centraal staan, maar zullen ook diverse eilanden in de Stille Oceaan en Mexico bezocht worden. Buiten het reizen is Karlijn een fervent fotografe en schrijft ze met regelmaat op haar blog Karlijn Travels, waar ze haar passie voor reizen in woord en beeld deelt met haar lezers. Benieuwd naar haar reiservaringen en haar reis om de wereld, hebben we Karlijn een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Karlijn, 34 jaar en ik kom uit Eindhoven.

Wat was je eerste echte verre bestemming?

Tijdens het laatste jaar van mijn studie Journalistiek besloot ik dat ik voor een paar maanden naar Australië wilde. In 2002 vertrok ik: ik reisde via Hongkong (cultuurshock!) naar Australië en reisde daar bijna vier maanden rond. Ik backpackte bovendien een maand door Nieuw-Zeeland.

Op welke manier reis je het liefst?

Onze manier van reizen hangt af van het land. Als het even kan huren we een auto, zodat we zelf kunnen bepalen waar we stoppen. We reden bijvoorbeeld zelf door Thailand, Cuba, Jordanië en Zuid-Afrika en dat was heerlijk. Maar in landen als Laos en Nicaragua reisden we met minibusjes of lokale bussen en in India en Myanmar kozen we voor een auto met chauffeur. Ook het soort overnachtingen hangt van de bestemming en het soort reis af. Tijdens citytrips vinden we gave designhotels leuk, maar tijdens een verre reis genieten we ook erg van homestays. We kiezen meestal kleinschalige accommodatie in de midrange-categorie of aan de bovenkant van de budgetcategorie. De sfeer is in elk geval belangrijker dan luxe!

Karlijn Travels compilatie 2

Karlijn op reis

Hoe is het idee om een tweede wereldreis te maken ontstaan?

Toen we in 2010 terugkwamen van onze eerste wereldreis van acht maanden, zeiden we: dit was eenmalig, zoiets doe je maar één keer. Twee jaar later zat ik alweer naar nieuwe wereldreisroutes te zoeken. Onze eerste reis was zo geweldig, een aaneenschakeling van hoogtepunten. Na een paar jaar werken en het ‘gewone’ leven zagen we zo’n onderbreking wel weer zitten. We hebben geen kinderen en mijn vriend kon weer onbetaald verlof krijgen. Waarom zouden we het niet nog een keer doen? Onze tickets zijn inmiddels binnen: op 20 april vertrekken we.

Wat wordt de route en hoe hebben jullie deze samengesteld?

De Zijderoute stond al langer op ons verlanglijstje en het leek ons gaaf om een lange route overland te reizen. Daarom beginnen we in Istanbul en reizen we via Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan, Kirgizië en China naar Beijng. Daarna gaan we door naar Indonesië, Japan, Frans-Polynesië, Hawaii en Mexico. Vanuit daar vliegen we weer naar huis. We hebben gekeken naar de landen die we heel graag wilden bezoeken en we hebben geprobeerd daar een logische route bij te bedenken. Japan stond overigens niet op de planning, daar waren we in 2012 al. Maar tickets naar Frans-Polynesië bleken veruit het goedkoopst te zijn vanuit Tokyo. Een prima reden om terug te gaan naar dit geweldige land!

Hoe hebben jullie het budget voor de reis bepaald?

We zijn helaas de slechtste budgetreizigers ter wereld. Voor onze eerste wereldreis had ik wel een budget gemaakt, maar daar zaten we in de eerste drie landen al overheen. Na Nieuw-Zeeland durfde ik niet eens meer in mijn Excel-bestandje te kijken. Het zit bij ons echt in de activiteiten, we willen alles doen en denken dan steeds ‘we zijn hier maar één keer’. We kwamen een stuk armer terug dan ik van tevoren had verwacht. Onze strategie voor deze reis is dan ook: zoveel mogelijk sparen voor een flinke buffer en proberen de kosten enigszins binnen de perken te houden.

Op welke punten qua reizen verschillen jullie het meest van elkaar?

Dat zit vooral in de voorbereidingen. Mijn vriend, Ward, weet nog net naar welke bestemming we gaan, maar meer moet je hem niet vragen. Ik kies de landen en de route, hij pakt in het vliegtuig de Lonely Planet pas. Maar dan wil hij ook alles weten en lezen en zit hij er helemaal in. Als we eenmaal onderweg zijn, verschillen we niet zoveel. Gelukkig!

Karlijn Travels strand

Karlijn op een prachtig tropisch strand

Zijn er landen die jullie uit de oorspronkelijke lijst hebben geschrapt?

Ja! Ik wilde heel graag naar Antarctica en South Georgia, om de keizerspinguïns te zien. Ik had de boottocht al uitgezocht, maar Ward vond het nergens op slaan om vanuit Hawaii helemaal naar Zuid-Argentinië te vliegen, niet qua tijd en niet qua geld. Daar had hij natuurlijk een punt, dus heb ik mijn plan laten varen. Nu sluiten we af in Mexico, wel zo relaxed. Verder stonden West-Australië en de Mount Everest Basecamp Trek hoog op mijn lijst, maar dat kregen we ook niet in onze route gestopt. Er moet natuurlijk ook wat te wensen overblijven.

Welke voorbereidingen hebben jullie allemaal moeten treffen?

Uit praktische overwegingen hebben we ervoor gekozen om een deel van de Zijderoute alvast vanuit hier te regelen. Ik heb de hele reis op maat samengesteld en dat was een hele puzzel, met treinen die maar eens per week gaan, zondagsmarkten die ik per se wilde zien en visumregels die steeds veranderen. De Zijderoute is een visumhel, daar ga ik het de komende maanden nog druk mee krijgen. Verder willen we alle langere vluchten alvast boeken en Frans-Polynesië helemaal vastleggen. En we gaan drie maanden Russische les volgen, aangezien er in Centraal-Azië geen Engels wordt gesproken. Ook een uitdaging!

Naar welk land en welke stad uit de route kijk je het meest uit?

Ik verheug me enorm op Iran, dat schijnt zo’n bijzonder land te zijn, met geweldige mensen. Qua stad kijk ik uit naar Tokyo en Kyoto. Ik vond dat allebei fantastische steden waar nog heel wat te ontdekken valt.

Wat vind je minder leuk of nadelig van het zo lang van huis zijn?

Ik vind het heerlijk om zo’n tijd geen verplichtingen te hebben en vrijwel alleen maar bezig te zijn met leuke dingen. Tijdens onze eerste wereldreis hebben we eigenlijk niets gemist van thuis, behalve mijn broer. Nu heb ik een neefje en nichtje die ik erg ga missen. Natuurlijk kunnen we wel Skypen, maar ik zie er echt tegenop om hen acht maanden niet te zien. Verder is het niet zo handig dat ik mijn freelancewerk acht maanden opgeef, maar dat is een risico dat ik wel wil nemen voor zo’n reis.

Karlijn Travels compilatie

Karlijn op reis

Welke fotoapparatuur neem je mee op wereldreis?

Reisfotografie is mijn grootste hobby en ik neem dan ook een tas vol fotospullen mee. Ik heb een digitale spiegelreflexcamera, een 10-20 mm-lens, een 16-50 mm-lens, een 70-300 mm-lens, een 35 mm- en 85 mm-lens. Ook mijn polarisatiefilter mag niet ontbreken. Daarnaast nemen we een GoPro mee om te filmen.

Kun je 5 dingen noemen die je zeker mee op reis neemt?

Een laptop om te kunnen bloggen, mijn slippers, een hoofddoek (die moet ik dragen in Iran), een stapel pasfoto’s voor allerlei visaperikelen en een goede dagrugzak.

Heb je tips voor toekomstige wereldreizigers?

Maak je niet teveel zorgen over praktische zaken als je huis en werk. Dat komt allemaal goed. Spaar zoveel als je kunt, zodat je op reis niet elk dubbeltje hoeft om te draaien. Plan niet teveel en geniet, het wordt de mooiste tijd van je leven!

Ben je net als Karlijn ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Karlijn en haar reizen naar haar website Karlijn Travels.