Interview met globetrotter Iraida

Globetrotter Iraida is reist al heel wat jaren over de hele wereld en is naar eigen zeggen en echte cultuursnuiver. Iraida’s roots liggen in Suriname, het land dat ook haar eerste verre bestemming is geworden. Iraida heeft al heel wat plekken op onze mooie aarde bezocht, maar heeft nog steeds wensen te over. Landen als Argentinië, Brazilië en Chili staan hoog op haar wenslijst. Globetrotter Iraida blogt sinds kort op onze website, waar ze al haar reizen met onze lezers gaat delen. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we onze nieuwe Traveljunk Iraida een aantal vragen gesteld.

Een aantal vragen aan globetrotter Iraida

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Namaste! Ik ben Iraida Ishaak, geboren in Suriname en woonachtig in Zuid Holland. Mijn levensmotto; love the life you live, live the life you love! Ik ben een actieve levensgenieter, sta positief in het leven en denk in kansen en mogelijkheden. Reizen is mijn passie en verslaving! Daarnaast vind ik het leuk om te fotograferen. Om nog mooiere foto’s te kunnen maken tijdens mijn reizen start ik binnenkort met een cursus digitale fotografie. Ook vind ik het leuk om korte verhalen te schrijven over mijn reiservaringen en onderwerpen die mij bezighouden. Op dit moment vooral voor een besloten groep maar hoop in de toekomst hier meer mee te kunnen doen voor een groter publiek.

Traveljunk Iraida vulkaan

Waar ging je eerste verre reis naartoe?

Mijn eerste verre reis was in 1994 naar Suriname, dit was een familiereis. Ik ben besmet met het reisvirus in 1996 toen ik met een groep vrienden naar Turkije ging. Hyper en stuiterend ging ik het vliegtuig in. En daar in het mooie Turkije nam ik mezelf voor “ik ga de wereld zien”. Ik vind het geweldig om in een ander land te zijn. Kennismaken met een ander land, andere cultuur, andere gewoontes en gebruiken, de schoonheid van het land. Fantastistisch! Ik voel me altijd rijk en gezegend als ik aan het reizen ben. Want de ervaringen en herinneringen zijn onbetaalbaar. In Turkije hadden we een appartement voor 2 weken bij het strand, uiteindelijk heb ik 1 week in het appartement geslapen en voor het overige was ik door Turkije aan het reizen en sliep ik elke keer weer in een ander stad. Het begin van een reeks reizen…. waarvan ik hoop, dat het alleen maar meer wordt.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Ik zie mezelf als de combinatie van ‘cultuursnuiver’ en ‘controlfreak’. Ik lees mezelf goed in, bereid me voor, ik weet wat ik wil zien, stippel vaak de route uit en weet ik ook van te voren waar ik slaap. In het land zelf sta ik altijd open voor adviezen en tips en dat maakt dat ik soms terplaatse mijn ‘to see en to do list’ aanpas. Ik organiseer meestal mijn eigen reis zodat het een persoonlijk karakter krijgt.

Traveljunk Iraida Joshua Tree np

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen betekent voor mij ultieme vrijheid. Door te reizen kom ik dichter bij mezelf… wat wil ik, wat vind ik belangrijk, hoe wil ik leven. Ook leer ik mijn grenzen te verleggen en te relativeren. Als ik terugkom van een reis of dat nu een vakantie is van meerdere weken of een stedentrip… dan voel ik me rijk en ben ik op en top gelukkig!

Is er een land dat je tijdens het reizen is tegengevallen?

Thailand is mij tegengevallen toen ik er vorig jaar was. In 1997 ben ik voor het eerst naar Thailand geweest en nu achteraf gezien, heb ik in 1997 het authentieke Thailand gezien. Vorig jaar kreeg ik een cultuurshock in Thailand. De vriendelijkheid en behulpzaamheid was ver te zoeken. En ik zeg hiermee niet dat Thailand geen fijn vakantieland is, het is een prachtig land en er zijn zeker heel veel vriendelijke mensen. Alleen de mentaliteit van de mensen die ik toen heb ontmoet is mij zwaar tegen gevallen. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het massatoerisme. En ik moet dan helaas toegeven dat het wel een stempel drukt op hoe je op dat moment het land ervaart.

Traveljunk Iraida sandboarden

Wat is jouw favoriete stad en land?

Mijn favoriete stad is New York, the City that never sleeps… Ik vind alles leuk daar 🙂 en wil er zeker nog een keer naar toe.

Mijn favoriete land is Nieuw Zeeland, nergens heb ik zo’n prachtige natuur gezien. Uren rijden, genieten van het uitzicht en niemand tegenkomen… ultieme gevoel van vrijheid. Toen ik daar op vakantie was heb ik mezelf ook afgevraagd, hoe zou het zijn om hier te wonen?

Wat kun je absoluut niet missen op reis?

Mijn fotocamera, een reisgids, mijn mobiele telefoon, notitieboek en pen om mijn reisverslagen te schrijven en een stapel boeken en tijdschriften.

Hoe ziet jouw ideale reis in 3 weken er uit?

Mijn ideale reis van 3 weken kenmerkt zich door dingen te zien, te ondernemen, te ontdekken om vervolgens aan het einde van de dag uitgeput in je bed te rollen en te denken… wat was het weer een fantastische dag! Afhankelijk van het land probeer ik het af te sluiten met een paar dagen strand. Onlangs ben ik naar de Malediven en Sri Lanka geweest en toen ben ik begonnen met een strandvakantie op de Malediven en deze volgorde is mij ook goed bevallen. Eerst uitrusten en dan gaan!

Heb je een (nog) onbekende plek bezocht die je zou willen aanraden?

Japan de combinatie van een zeer interessante cultuur, vriendelijke, behulpzame en toch bijzondere mensen. Ondanks dat ze slecht of geen Engels spreken, als je hulp nodig hebt dan krijg je hulp of ze zorgen ervoor dat je deze krijgt. Zeer beleefd volk. Van alle landen die ik heb gezien is Japan op en top authentiek! Gegarandeerd een geweldige ervaring.

Traveljunk Iraida zonnebloemen

Waar ging je laatste reis naartoe?

In september was ik in de Dominicaanse Republiek

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?

Een rondreis door Zuid Amerika, dit is het enige werelddeel waar ik heel weinig heb gezien. De landen waar ik graag naar toe wil is Argentinië, Brazilië en Chili.

Ben je net als globetrotter Iraida ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Lees Iraida’s artikelen op Traveljunks hier op onze website of check haar prachtige foto’s op Instagram account Sunflower Traveltips.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden