Interview met Fransisca van Local Hero Travel

De Indonesische Fransisca is gek op reizen en werkt als reisspecialiste bij reisorganisatie Local Hero Travel. Fransisca ken een groot deel van Indonesië op haar duimpje en weet reizigers precies hun gewenste reis samen te stellen. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en werk als reisspecialiste in het mooie Indonesië, hebben we Fransisca van Local Hero Travel een aantal vragen gesteld.

Fransisca van Local Hero Travel

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hallo, ik ben Fransisca en kom uit Indonesië. Ik ben geboren en opgegroeid op Sumatra, maar ben later naar Jakarta verhuisd. Ik heb ook nog een tijdje in Nederland gewoond, maar ben erna definitief terug naar Indonesië gegaan, om te werken in de lokale toeristenindustrie. Sindsdien geniet ik van mijn leven op Bali.

Local Hero Travel

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik ben een gemakkelijke reiziger. Ik houd erg van backpacken, wat waarschijnlijk door mijn avontuurlijke instelling komt. Het is niet enkel en alleen duiken en hiken waar ik van houd, want ook nieuwe plaatsen ontdekken, de lokale keuken proberen, activiteiten die ik nog niet ken uitproberen en nieuwe mensen ontmoeten is waar ik van houd tijdens het reizen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Tijdens het reizen kan ik helemaal tot mezelf komen en heb ik het gevoel dat ik mijn accu weer oplaad. Vooral in een natuurlijke omgeving heb ik dit gevoel heel sterk. Niet dat ik persé naar verre oorden moet. Reizen is voor mij niet de bestemming, maar de reis zelf, want tijdens alle reizen die ik heb gemaakt heb ik nieuwe dingen geleerd.

Java

Wat is jouw favoriete Indonesische bestemming?
Jogjakarta is mijn favoriete bestemming. Niet alleen omdat het de plek is waar mijn vader opgroeide, maar ook vanwege haar schoonheid. Ik bezoek altijd mijn grootouders als ik in Jogja ben, waar ik me altijd enorm op mijn gemak voel. Of het de indrukwekkende Javaanse cultuur, de traditie, de kunstzinnigheid, de lieve mensen , of de rust is, ik ben compleet verliefd op de sfeer van Jogjakarta.

Hoe reis jij meestal in Indonesië?
Indonesië is gigantisch. Vaak reis ik dus met het vliegtuig, om van het ene naar het andere eiland te komen. Toch maak ik ook regelmatig gebruik van veerboten of fastboats, of maak ik een shorttrip naar een dichtbij gelegen eiland. Overland reizen met de auto is ook een optie, al is het vaak zeer tijdrovend.

berg

Welk eiland is jouw persoonlijke favoriet?
Mijn favoriete eiland? Oei, dat is alweer zo’n moeilijke vraag! Haha.. Tot op de dag van vandaag ben ik helemaal weg van Bali, om te leven en te werken. Bali heeft bijna alles wat ik zoek. Een klein eiland met weinig verkeersproblemen en luchtvervuiling. Een eiland met een prachtige kustlijn en een weelderige bergachtige jungle. Een eiland met een geweldige cultuur en een enorme tolerantie, die ongekend is voor Indonesische begrippen. Het voelt als een waar paradijselijk eiland!

Wat zijn de grote verschillen tussen Bali en Lombok?
Bali en Lombok lijken op elkaar, want ze hebben beide overweldigende natuur. Het grote verschil tussen de twee is de cultuur. De inwoners van Bali zijn voornamelijk Hindoes, terwijl de bevolking van Lombok islamitisch is. Daardoor is de traditionele en culturele erfenis van beide anders. Het verschil zit ‘m in ceremonies, dansvormen, klederdracht en keuken. Veel mensen zeggen ook: “als je wilt zien hoe Bali er 100 jaar geleden uitzag, dan moet je nu naar Lombok gaan”. En ja, dat is zeker waar  Zelfs de ontwikkeling van de infrastructuur gaat op Lombok veel langzamer dan op Bali, maar dat is juist het punt voor toeristen om het “oude Bali” te bezoeken.

Outdoor

Wat maakt Local Hero’s manier van reizen volgens jou zo speciaal?
Local Hero kiest voor een andere vorm van reizen, wat o.a. met de ideeën van de lokale bevolking van doen heeft. Dat is waar reizigers naar op zoek zijn, het reizen met locals. Niet dat je letterlijk met de lokale bevolking op pad gaat, maar ze hebben een lokale inwoner die assisteert met het samenstellen van de gewenste reis. En zeg nou zelf, wat is leuker dan reistips uit eerste hand van de lokale bevolking te krijgen?

Welke door jullie aangeboden tour is jouw persoonlijke favoriet?
Mijn persoonlijke favoriet uit ons aanbod is de “Java & Bali Rondreis de leukste”, want hierin zitten bijna alle highlights die reizigers in Indonesië willen bezoeken. Reizigers bezoeken Java en Bali, maar krijgen tijdens de rondreis ook een kleine indruk van Lombok. Als ik een tour kan aanbevelen, vooral voor first-timers in Indonesië, dan is het deze reis. De verschillende culturen en de natuurlijke hoogtepunten, alles is in deze tour inbegrepen!

Kubuswoning

Wat zou jij graag in de toekomst in jullie programma willen opnemen?
Persoonlijk zou ik graag wat meer culturele onderdelen in de trip willen zien. Ik weet zeker dat onze gasten dat ook zo zien. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan rijstboeren, die je o.a. kunt helpen tijdens het wassen van waterbuffels in de rivier. Denk bijvoorbeeld aan tijdens een fietstocht rondom Surakarta diverse dorpjes en lokale batik ateliers en scholen bezoeken, of een ceremonie in een plaatselijke tempel bij te wonen en het leren van de fijne kneepjes van de Indonesische keuken tijdens een kookles bij een local. Dat zijn onderdelen die ik in de toekomst graag in het programma van Local Hero Travel zou willen zien.

Welk deel van Indonesië wil jij graag ooit nog eens bezoeken?
Ik zou graag meer van Oost- Indonesië willen ontdekken. Dit jaar staat een trip naar het eiland Sumba in het oosten van Nusa Tenggara op de planning, waar ik ga overnachten in traditionele huizen, ga trekken van dorp naar dorp en enkele plaatselijke ceremonies ga bijwonen. Allemaal nieuwe dingen voor me, waarvan ik veel kan leren. De rest van Oost- Indonesië staat erna dus nog op mijn bucketlist. :-)

bloemen

Heb je een reistip m.b.t. Indonesië die je met ons zou willen delen?
Bereid je voor je een trip naar het enorme Indonesië voor op een land met een enorme diversiteit in cultuur en sfeer. De bevolking van Indonesië kan per regio verschillen in openheid, waardoor je de ene plek als minder leuk dan de andere kunt ervaren. Dat is juist het unieke, maar ook spannende van een bezoek aan Indonesië.. De diversiteit in culturen is enorm. Verder is het belangrijk om je in te stellen op een tropisch land, wat niet alleen heet en vochtig kan zijn, maar waar je ook enge beesten en grote vervuiling kunt aantreffen. Let op je gezondheid en neem passende kleding, schoenen, zonnecrème en anti-muggenmiddel mee voor alle omstandigheden die je in Indonesië kunt aantreffen. Maar het belangrijkste is misschien wel een positieve instelling, want dan krijg je zeker een fantastische reis in Indonesië. Neem dat maar van mij aan!

Meer

Ben je net als Fransisca van Local Hero Travel ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Wil je meer lokale tips van Fransisca ontvangen en je reis op maat laten aanpassen, bekijk dan de rondreizen van Java en Bali en neem contact met haar op.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden