Interview met Evelyn en Co van Cape2Nordkapp

Reizigers Evelyn en Co van Cape2Nordkapp hebben het begrip roadtrippen naar een compleet ander niveau getild. Met de auto vanuit de zuidelijkste punt van Afrika geheel zelfstandig over land naar de Noordkaap in Scandinavië rijden is een droom voor veel reizigers. Evelyn en Co maakten deze bijzondere reis en hebben het complete avontuur uitvoerig op hun website Cape2Nordkapp beschreven. Geïnteresseerd in hun gave reis over land en de nieuwe reisplannen, hebben we Evelyn en Co een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Evelyn en Co van Cape2Nordkapp

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?
Wij zijn Co en Evelyn Veringa. We wonen sinds 2005 in een klein dorpje aan de Indische Oceaan in Zuid-Afrika, waar we samen genieten van het leven.

Wat betekent reizen voor jullie persoonlijk?
Reizen is voor ons het ontdekken van andere landen, de natuur, de cultuur en vooral de mensen. Voor we emigreerden hebben we een aantal verre reizen gemaakt. Nu we in Afrika wonen is de uitdaging vooral kamperen in de bush. Echt fantastisch om weken alleen dieren te zien in plaats van mensen!

Cape2Nordkapp

Hoe zijn jullie op het idee van de Cape2Nordkapp trip gekomen?
Het was onze droom om een keer met onze eigen auto van het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika (Cape Agulhas) naar het noordelijkste puntje van Noorwegen (Nordkapp) te reizen. En dan vooral de route via Centraal Afrika en West-Afrika, dat doen niet veel mensen en het leek ons een spannend avontuur. Door de Ebola hebben we onze route om moeten gooien en zijn we in Europa begonnen en door Afrika weer naar huis gereisd.

Welke voorbereidingen moesten er zoal worden getroffen?
Belangrijkste voorbereiding was natuurlijk de auto, ons huis voor een jaar. We willen altijd zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn; zo hebben we onder andere een grote watertank ingebouwd, een zonnepaneel, een compressor en een lier. We slapen in een tent op het dak van de auto en koken zelf. Dus behalve kookspullen hebben we ook een koelkast & vriezer in de auto. Klinkt misschien luxe, maar als je in Afrika reist kan je eigenlijk niet zonder. Ook moesten we verzekeringen en vaccinaties van tevoren regelen.

Op welke manier hebben jullie vooraf de route bepaald?
We hadden eigenlijk alleen maar een heel globaal idee over de route. Iedere dag besloten we welke kant we op zouden gaan en wat we gingen doen. Als we het ergens leuk vonden, dan stopten we. Dat gaf een ultiem gevoel van vrijheid. We waren zo enthousiast over het reizen in Europa dat we gaandeweg besloten om alle landen en hoofdsteden in Europa te bezoeken (behalve Ijsland).

Sahara

Hoeveel tijd heeft de complete route in beslag genomen?
We zijn in totaal 368 dagen onderweg geweest (van 1 april 2015 t/m 4 april 2016). We hebben 71.468 kilometer afgelegd en 56 landen bezocht. Een grandioze ervaring!

Waren er landen op jullie wenslijst die moesten jullie schrappen?
Ja door de Ebola konden we niet naar Guinea, Sierra Leone en Liberia. Ook hadden we van tevoren bedacht om Moskou en St. Petersburg te bezoeken, maar dat idee hebben we laten varen omdat we erg gecharmeerd waren van Oost-Europa en daar liever meer tijd hadden.

Wat was de grootste uitdaging tijdens de reis?
In Europa was de grootste uitdaging om keuzes te maken; er is zoveel te zien en te bezoeken. We wilden lekker ontspannen reizen en niet het gevoel hebben dat we van alles ‘moesten’. Toch wilden we ook niet achteraf het gevoel hebben dat we iets gemist hadden! In Afrika was het een uitdaging om plekken te vinden om te kamperen, om goed eten te vinden, om visa te regelen, om staande te blijven in het chaotische verkeer en op verschrikkelijk slechte wegen en ondertussen ook te genieten van de natuur en de mensen.

Equator

Zijn er landen die jullie zijn tegengevallen?
Ieder land heeft zijn eigen schoonheid en bovendien hebben we allebei een open mind. Dus tegenvallers, nee eigenlijk niet. Je weet altijd wel iets positiefs te ontdekken. Zo kwamen we overal ontzettend leuke mensen tegen, die erg geïnteresseerd waren in onze reis. En we hebben op de meest rare plekken gekampeerd, omdat er vaak geen voorzieningen waren.

Wat was jullie absolute hoogtepunt van de reis?
Poei dat is een lastige vraag hoor! We hebben zo ontzettend veel leuke, spannende, mooie en bijzondere momenten gehad. De Noordkaap was zeker een hoogtepunt en eigenlijk heel Noorwegen; wat een fantastisch land. De ontmoetingen met mensen in allerlei landen waren ook zeker hoogtepunten, zo gastvrij werden we overal ontvangen. Het bereiken van de evenaar was ook een heel speciaal moment. Pfff deze vraag komen we echt niet uit. Misschien is nog het beste antwoord dat het absolute hoogtepunt is hoe positief onze hele reis geweest is; het was gewoon 368 dagen genieten.

Welk land (of route) staat als volgende op jullie agenda?
Als je meer dan een jaar van huis bent, is het heerlijk om weer thuis te zijn. Maar het reisvirus kom je nooit meer vanaf. We willen heel graag nog een keer een jaar op pad, ofwel naar Zuid-Amerika ofwel naar Australië – daar zijn we nog niet uit. Eerst nagenieten van al onze ervaringen van deze reis. We lezen iedere dag weer even terug op ons blog cape2nordkapp.blogspot.com, wat we vorig jaar aan’t doen waren!

Reis

Hebben jullie een reistip voor toekomstige roadtrippers?
Wij geloven heilig in het principe “wie goed doet, goed ontmoet”. Wees vriendelijk en heb respect voor de lokale gebruiken en cultuur en je zult overal leuke ontmoetingen hebben!

Ben je net als Evelyn en Co ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Evelyn en Co van Cape2Nordkapp en hun reizen en foto’s naar hun website Cape2Nordkapp.

  • Interview
  • Interview met Evelyn en Co van Cape2Nordkapp


Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden