Interview met Erik van Around the Globe

Reisfanaat Erik begon al op jonge leeftijd met het ontdekken van de wereld. Erik is als reiziger een echte allrounder en is voor elke manier van reizen te vinden. Erik is onder veel reizigers bekend als oprichter van de populaire reissite Around the Globe. Wat begon als Erik’s blog met reisverhalen voor het thuisfront groeide al snel uit tot één van de grootste Nederlandstalige platforms voor reizigers. Geïnteresseerd in zijn reisverhalen en zijn ervaringen met Around the Globe, hebben we Erik een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Erik van Around the Globe

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hi, ik ben Erik! Ik woon in een klein plaatsje in het Zuiden van Nederland in de buurt van Den Bosch en tussen tal van vliegvelden; de ideale plaats voor een reiziger. De wereld is mijn werkterrein en ik probeer tijdens mijn bezoek aan uiteenlopende bestemmingen andere reislustigen te inspireren en informeren.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste echte soloreis ging meteen naar de andere kant van de wereld; Australië en Nieuw-Zeeland. Dit was ook allereerste keer dat ik vloog. Een avontuur waarbij ik maanden uit mijn backpack leefde. Ik landde in Sydney, waarna ik langzaam maar zeker via de oostkust richting Cairns afreisde. Na Cairns vervolgde ik mijn reis in een oude camper naar Darwin en de Outback van Australië, om daarna via Alice Springs naar Melbourne te reizen. Het reizen beviel zo goed, dat ik eigenlijk nog niet klaar was om naar huis te gaan. Ik zette de trip voort in het schitterende Nieuw-Zeeland waar ik in vijf weken beide eilanden verkende, voordat ik via Sydney weer naar Nederland vloog.

Chili

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik beschouw mezelf niet als een specifiek type reiziger. Mijn manier van reizen hangt sterk af van de bestemming en omstandigheden. Van budgetreizen, tot een karakteristiek hotel in een metropool, kamperen in de middle of nowhere, of soms verblijven in een iets prijziger stadje. Het is allemaal wel aan mij besteed. Sowieso reis ik altijd zelfstandig en niet georganiseerd of in groepen, ongeacht het budget. Tijdens mijn eerder genoemde eerste reis was ik duidelijk een budgetreiziger; een echte backpacker. Maar wie was dat niet tijdens zijn of haar eerste echte reis? Leven op noodles, koken op een klein pitje tijdens het (wild)kamperen midden in de prachtige Outback. Ik genoot ervan; het was een sport om zo met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk te doen. Inmiddels reis ik niet meer zo extreem lowbudget, maar zoek ik wel nog vaak het avontuur op. Het liefst reis ik af naar minder voor de hand liggende bestemmingen. Verborgen schatten als het ware; onontdekt door (massa)toerisme. Vaak resulteert dit in de meest onverwachte situaties. Slapen in een Micky Mouse-kinderbed bij mensen thuis, of met onofficiële gidsen midden in de nacht een actieve vulkaan afdalen bijvoorbeeld. Ik ben in elk geval geen jetsetter: alleen hippe oorden bezoeken om daar de hoofdprijs te betalen voor een overnachting of een maaltijd, is aan mij niet besteed. Overigens zit ik voor mijn werk soms wel in duurdere hotels, daar hoor je me dan ook niet over klagen, haha.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Op dit moment associeer ik het soms te vaak met werk. Dat zal ongetwijfeld komen omdat ik zo vaak op pad ben. Ik weet bijvoorbeeld precies welke kleding ik aan moet en welke spullen ik wél en niet uit mijn backpack moet halen om zo gemakkelijk mogelijk door de controle op Schiphol te komen. Dit valt met name op wanneer ik privé met mensen op pad ben die minder vaak reizen. Het duurt dan ook een tijdje om de knop om te zetten en in de oude vertrouwde reismodus te komen. Wanneer dit lukt, betekent reizen voor mij heerlijk onbekommerd ontspannen. Reizen stimuleert mijn creativiteit en is de ultieme manier om nieuwe mensen te ontmoeten, culturen te ontdekken en onvergetelijke ervaringen op te doen.

Welke verre bestemming heb je het laatst bezocht?
Mijn laatste verre bestemming was Zuid-Afrika. Een prachtige reis van ruim drie weken waarbij ik van Kaapstad naar Johannesburg ben gereisd. Op kamperen na, heb ik hokjes van alle type reizen wel aangevinkt. Voor mij persoonlijk een heerlijk veelzijdige manier van reizen. Zuid-Afrika stond al lang op mijn wishlist, ik greep dus mijn kans toen ik op een betaalbare vliegticket stuitte.

Travel

Waarom ben je met Around the globe begonnen?
Toen ik zelf aan mijn eerste reis begon, viel me op dat er nauwelijks Nederlandstalige informatie beschikbaar was over het reizen door Australië en Nieuw-Zeeland. Ik bouwde toen mijn eigen reissite, waar lezers een reacties konden plaatsen onder mijn uitgebreide reisverhalen. Niet alleen het thuisfront kon zo meegenieten, op deze manier kon ik ook anderen inspireren en informeren. Tegenwoordig is dit niet ongebruikelijk, maar in 2002 was dit nog wel zo. Na mijn reis merkte ik dat veel mensen enthousiast waren over mijn verhalen en verstrekte informatie. Ik wilde aanvankelijk alle informatie die ik tijdens mijn reis verzameld had, delen op een eenvoudige website. Omdat mensen positiever reageerden op mijn website dan ik had verwacht, kreeg ik het idee om een reisplatform te starten. Het doel was en is het omzetten van reisinformatie naar een krachtig online concept. Ik wilde een platform creëren waarmee ik makkelijk antwoorden op reisgerelateerde vragen kon geven, hetgeen wat er niet was toen ik zelf aan mijn reis begon. Tegelijkertijd wilde ik het ook voor anderen mogelijk maken om het thuisfront op de hoogte te houden. Met succes, want Around the Globe groeide uit tot een platform waar duizenden reizigers informatie uitwisselen, delen en een heus online community vormen.

Waarin onderscheidt Around the globe zich van andere reissites?
Around the Globe is een mix van geslaagde ingrediënten. Een grote hoeveelheid nuttige reisinformatie, gedeeld voor én door reizigers en gratis beschikbaar in het Nederlands. Maar wat de site écht uniek maakt is de hechte online community. Op het forum zijn veel bezoekers erg actief, sommigen zelfs al sinds dag één van Around the Globe.

Wat is het grote verschil in de reiscommunity tussen nu en 10 jaar geleden?
Tien jaar geleden waren er weinig reisblogs. Inmiddels heb je te maken met gigantische concurrentie, bestaande uit social media, reisblogs en platforms. Er vergt creativiteit en doorzettingsvermogen om op recente ontwikkelingen in te spelen, maar dat maakt mijn werk natuurlijk alleen maar interessanter. Dankzij onze online community is er gelukkig ook voortdurend een uitwisseling van informatie tussen bezoekers, waardoor het wiel blijft draaien.

Wat is de grootste uitdaging om een reiscommunity draaiende te houden?
Veel van mijn werk is niet direct zichtbaar, maar dat betekent niet dat ik weinig te doen heb. Het managen van de community houdt in dat je bijna dagelijks stand-by moet staan, zodat je eventuele problemen meteen kunt oplossen. Het internet verandert bovendien ook razendsnel, waar een community als Around the Globe natuurlijk ook op in dient te spelen. Gelukkig word ik in mijn werk ondersteund door een aantal enthousiaste moderators. Zonder de moderators en actieve bezoekers, zou het runnen van een community er heel anders uitzien.

Hoe zie jij de toekomst van reiscommunity Around the Globe?
Nieuwe technieken volgen elkaar in rap tempo op en je ziet dat ook de reisbehoefte en de momenten waarop mensen behoefte hebben aan informatie continue aan verandering onderhevig is. Het reizen naar alle uiteinden van de wereld wordt steeds makkelijker. Tegelijkertijd veranderen reisadviezen ook voortdurend. Reisde je een paar jaar geleden nog gemakkelijk naar sommige landen in het Midden-Oosten, is dat nu een stuk gevoeliger. Ik zie daarom mijn toekomst hetzelfde als mijn verleden: continue inspelen op recente ontwikkelingen en de veranderende behoeften en wensen van reizigers. Het is een van de leukste aspecten van mijn werk!

Around the Globe

Welke grote reisdroom zie jij nog graag in vervulling gaan?
Ik zou graag de zonsondergang ooit vanuit de lucht in een cockpit te bewonderen. Hoog op mijn lijstje staat ook het Noorderlicht en stromend lava. Laatstgenoemde heb ik al ooit gezien, maar het was niet helemaal zoals ik het me voorgesteld had. Om deze droom te realiseren zal ik waarschijnlijk ooit naar Hawaii afreizen. Verder prijs ik mezelf gelukkig, omdat ik al zo enorm veel gezien en gedaan heb. Iets waar ik ook regelmatig bij stil probeer te staan.

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
De beste tip die ik beginnende reizigers kan geven is om gewoon te gáán. Veel jongeren worstelen met de beslissing of ze moeten gaan. Bijvoorbeeld wanneer een reisgenoot afhaakt. Mijn antwoord daarop zou zijn: jazeker! Voor wat ervaren reizigers zou ik als tip mee willen geven om eens van de gebaande paden af te gaan en je bewust te zijn van de impact hiervan. Je ondersteunt vaak mensen in arme landen, door lokaal je geld uit te geven. Het is iets waar je niet direct aan denkt als je aan je cocktail nipt op een mooi strand. Tot slot zou ik elke reisjunk willen aanraden om soms je smartphone uit te zetten en minder bezig te zijn met het thuisfront. Het is leuk om contact te houden, maar focus je ook op je directe omgeving en geniet in het moment, om zo écht alles uit je reis te halen!

Ben je net als Erik van Around the Globe ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Erik’s website en online community? Check dan snel zijn website Around the Globe.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden