Interview met Elske van ZambiAndres

Reisfan Elske heeft na haar studie toerisme al heel wat van de wereld mogen zien. Ze maakte tijdens haar eerste reis een roadtrip in Mexico en ging erna met een klein campertje door Nieuw-Zeeland. Elske woont tegenwoordig met haar man en zoontje in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Elske deelt al zijn reisverhalen en ervaringen tijdens haar dagelijks leven in Zambia op haar blog ZambiAndres. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en leven in Zambia, hebben we Elske een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Elske van ZambiAndres

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Elske, geboren en opgegroeid in het mooie Friesland. Tijdens mijn jeugd gingen we 2 keer per jaar op vakantie naar Schiermonnikoog. Een weekje Duitsland of Oostenrijk lukte ook nog net, maar echte reizigers waren we niet. En dat was prima. Toch kriebelde er later iets bij mij, waardoor ik koos voor een opleiding in het toerisme. Na die 4 jaar èn een reislustige stage was ik helemaal om. Ik verhuisde na mijn afstuderen naar België en tot vorig jaar was ik daar hele dagen met reizen en toerisme bezig, in mijn werk als reisagente. Zo nu en dan mocht ik op studiereis en natuurlijk hebben we zelf nog wat mooie reizen gemaakt. Vorig jaar kregen we de kans om te verhuizen naar Zambia, en nu woon ik dus in de hoofdstad Lusaka, met man en zoontje van 2 jaar!

Zambia

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Onze eerste “echte” reis ging naar Mexico, waar we met een huurauto een prachtige rondreis maakten op het schiereiland Yucatan. Waar de bussen van touroperators de snelweg namen, hobbelden wij over de topes (soort drempels) door de kleine dorpjes. We stopten op plekken waar niet veel toeristen kwamen – en waar het drankje dat we bestelden snel bij de tegenover gelegen supermarkt gekocht werd alvorens het te serveren op ons terras. Ik sprak net genoeg Spaans om een kleine conversatie te voeren met de mensen die we tegenkwamen, en daardoor zie je ook net even iets meer. Zo werden we uitgenodigd bij mensen thuis om te komen kijken hoe ze zelf hun tortilla(wraps) maakten. Na de rondreis gunden we onszelf nog enkele dagen rust en luxe in een All Inclusive resort, maar wat misten we ons autootje, onze vrijheid en het echte Mexico!!! Daar en toen ontdekten we wat we echt leuk vonden aan reizen.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik wil veel zien en rondtrekken, en zelf het tempo bepalen. Een groepsreis of een volledig uitgestippelde reis beperkt het gevoel van vrijheid en het contact met de locals, bovendien moet je dan vaak zo rushen langs bezienswaardigheden. Ondanks het rondtrekken ben ik geen backpacker. Ik mag dan wel een backpack verkiezen boven een koffer – anders is het zo’n gesleep – maar ik heb graag een beetje privacy en toch ook wel een beetje luxe. Dus geen matrasje op de grond tussen de kakkerlakken, maar een bed met muggennet en een (eigen) badkamer. Accommodatie moet wel kleinschalig zijn, en typisch voor de bestemming. Weg van de massa’s roodverbrande toeristen.

Kind

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Het verrijkt mijn leven. Hoe mooi, goed en fijn we het thuis ook hebben, ik blijf nieuwsgierig naar hoe het ergens anders is. Eenmaal daar besef ik vaak ook HOE goed we het thuis precies hebben, en hoe gelukkig we daarmee (zouden moeten) zijn. Het is een lesje in nederigheid. Ook geeft het een gevoel van vrijheid; geen to-do lijstjes of andere verplichtingen, maar je lekker verdiepen in de bestemming, taal, cultuur, keuken…. En zoveel mogelijk genieten!

Welke verre bestemming heb je het laatst bezocht?
Voordat ons zoontje Andres geboren werd, en we naar Zambia verhuisden, zijn we 5 weken met een ienie-mini campertje door Nieuw-Zeeland getrokken. Dat was zo’n reis waarvan ik altijd gedroomd had, maar nooit verwacht dat het er ook echt van zou komen. Het land is zo divers, met zowel bounty-stranden, meren, fjorden, bergen, gletsjers, regenwoud en natuurlijk de glooiend groene weilanden uit de Hobbit films. Elke dag sta je oog in oog met de mooiste natuurverschijnselen, en na elke bocht word je verrast. De sfeer is ook heel relaxed, mensen slaan op straat een praatje met je en je bent direct welkom. Een reis om nooit te vergeten (en nog eens over te doen!!).

Travel

Waarom ben je met je blog ZambiAndres begonnen?
Tijdens mijn stage 10 jaar geleden, maakte ik een paar reizen op korte tijd. Het thuisfront hield ik via mijn “waarbenjij.nu” pagina op de hoogte van mijn avonturen, om te voorkomen dat ik iedereen apart moest mailen of bellen. Tijdens de reis door Nieuw-Zeeland pakte ik de draad weer op en ik merkte toen dat ik het gewoon ook heel leuk vond om te schrijven over wat ik meemaakte. Bovendien vonden de mensen thuis het leuk om te lezen en is het een leuke herinnering voor later. Toen we naar Zambia verhuisden met ons zoontje Andres, besloot ik het dus weer op dezelfde manier te doen en maakte ik de blog zambiandres.wordpress.com aan. Zo kunnen vrienden en familie, maar inmiddels toch ook wel een aantal onbekende lezers, ons dagelijkse leven hier volgen. Ik blog natuurlijk over vakanties en uitstapjes, maar vooral ook over ons zelf, Lusaka en het vrijwilligerswerk dat ik hier doe.

Let je op andere dingen sinds je bent gaan bloggen?
Niet echt, al merk ik wel dat wanneer ik iets grappigs of juist moeilijks meemaak, er door mijn hoofd flitst dat ik dat zeker moet vermelden op de blog. En er dan snel een fotootje bij probeer te maken.

eiland

Welk toeristisch uitstapje maakte je recent in Zambia?
As we speak, zijn we net een dag terug van een lang weekend Lower Zambezi. Eigenlijk verbleven we nog net aan de Kafue Rivier, vlak voordat die overgaat in de Zambezi Rivier. Het seizoen is niet ideaal voor safari’s nu; na de regentijd is het heel dichtbegroeid en zijn de beesten ook niet echt op zoek naar eten en/of drinken. De wegen zijn vaak deels weggespoeld en dus in slechte staat, niet echt ideaal voor een game drive. Maar van op het water is er gelukkig ook van alles te zien! We deden een “game cruise” over de Zambezi rivier waar je moet laveren tussen de nijlpaarden. Ook hadden we het geluk dat er net 6 olifanten aan het grazen waren langs de rivier, en zagen we bavianen en een krokodil. Meer dan geslaagd dus, en dat allemaal bij een heerlijke temperatuur in een overweldigend landschap. We bezochten ook een dorpje en een schooltje in de buurt, waar een klein kindje prompt begon te huilen en schreeuwen bij het zien van een blanke vrouw ’s Avonds aan het kampvuur hoorden we de nijlpaarden in de rivier onder ons hinniken…. Genieten!

Wat maakt volgens jou Zambia echt uniek voor reizigers?
Het feit dat er, buiten Livingstone / Victoria Falls, geen massa toerisme is. Hier kom je soms op game drive niet 1 andere auto tegen; heel wat anders dan op sommige andere bestemmingen waar je tussen 15 andere voertuigen naar de leeuwen staat te kijken. Ze willen dit graag zo houden, en dat is dan ook wel weer aan hun prijzen te merken… Goedkoop is Zambia niet, maar het is zeker de moeite waard!

Nieuw-Zeeland

Wat is jouw favoriete stad of plek in Zambia?
Zonder twijfel de nationale parken. Momenteel ben ik alleen nog maar in Kafue NP en Lower Zambezi NP geweest, maar de ongereptheid van de natuur en alles wat daarin leeft is onwaarschijnlijk mooi. Dit jaar staan er gelukkig ook weer wat nieuwe bestemmingen binnen Zambia op onze planning, laat maar komen!

Heb je een reistip m.b.t. Zambia voor ons?
De Victoria Falls en de nationale parken vind je terug in de Lonely Planet en elke andere reisgids. Maar wat je mist als je alleen deze zaken bezoekt, is een blik in het leven van de gemiddelde Zambiaan. Als je hier door Lusaka rijdt, denk je dat het allemaal wel wat meevalt met de armoede, maar door mijn vrijwilligerswerk kom ik veel in de sloppenwijken en weet ik dat dat helaas niet zo is. Omdat ook dit Zambia is, en om deze communities te ondersteunen, vind ik dat een bezoekje aan een lokaal project een echte must is. Bezoek bijvoorbeeld de wijk Bauleni via In & Out of the Ghetto of ga naar Chikumbuso en zie je wat Aids met het land doet. Je steunt zo de bevolking en in het geval van Chikumbuso de weduwes en weeskinderen die door Aids getroffen zijn.

ZambiAndres

Ben je net als Elske van ZambiAndres ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Elske’s reisverhalen en ervaringen in Zambia? Check dan snel zijn website ZambiAndres.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden