Stadsgids en kampeerster Elke is een ware francofiel en helemaal verliefd op het Franse Nice. Elke heeft al heel wat landen bezocht en heeft in Australië zelfs een jaar lang gekampeerd. Met reiswensen te over wil Elke graag Latijns-Amerika, Nepal en India nog bezoeken, maar ook een roadtrip door de Verenigde Staten lijkt haar erg gaaf. Naast enthousiast reiziger werkt Elke als stadsgids in haar nieuwe thuis Nice. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar Elky Nice Tours & Tips, hebben we Elke een aantal vragen gesteld.

Kennismaking met Elke van Elky Nice Tours & Tips

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Hoi, ik ben Elke Rosalie Rouweler. Ik hou van reizen, schrijven en koken. Op mijn websites food.elky.nl en www.elky.nl komen mijn hobbies en werk samen. Ik ben 32 jaar geleden geboren in Lochem, in de mooie groene Achterhoek. Toen ik 18 werd verhuisde ik naar Zwolle om de studie Communicatie & Marketing te volgen. Daarna ben ik naar Enschede gegaan, waar ik 8 jaar heb gewoond en gewerkt. Toen heb ik opnieuw een paar jaar in Lochem gewoond waar ik mijn eigen bar runde. Maar nu woon ik in Nice. Aan de altijd zonnige Franse Cote d’Azur, waar je mij kan boeken voor een gezellige en originele Nice tour.

Wat was je eerste reiservaring?

Met mijn ouders, mijn broer en zusje kampeerden we in de zomervakantie. We reden op de bonnefooi ergens naar toe. Vaak naar Frankrijk maar ook wel naar andere landen in Europa. Twee of drie weken achter elkaar met caravan én bungalowtent. Kamperen xxl, zeg maar. Toen we iets ouder waren, veranderde dat. In de zomer vlogen we ver weg, in de herfst bezochten we een mooie Europese stad en ‘s winters gingen we op wintersport. Plus natuurlijk de reizen die ik maakte met vriendinnen en vriendjes.

Welke landen heb je zoal bezocht?

Euhm, even denken. Dat zijn Australië, Bonaire, België, Cuba, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Singapore, Spanje, Tenerife, Thailand, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Elky uitzicht

Elke tijdens een hike in de natuur

Op welke manier reis je het liefst?

Sja dat ligt er helemaal aan wat ik wil zien en doen. Ik neem altijd zo min mogelijk mee. Hoe minder ik heb, hoe vrijer ik me voel. Het liefst vlieg ik ergens heen en zie ik daar wel wat er gebeurt. Ik reserveer geen hotels bijvoorbeeld. Ik speel liever in op het moment zelf. Vaak huur ik een auto en maak ik een roadtrip. Dan kan ik gaan en staan waar ik wil. Dan pas echt beleef ik een plek.

Wat heeft jouw voorkeur; B&B, hotel, camping?

Soms is het heerlijk om in een vreselijk veel te chique hotel te verblijven. Maar dat laat mijn portemonnee niet toe. Tijdens een citytrip vind ik een bed & breakfast of goedkoop hotel midden in de stad perfect. Ik geef niet zoveel om sterren en gemak in een grote stad. Ik heb alleen een bed en douche nodig, voor de rest kom ik niet in die kamer.

Het allerliefste kampeer ik. Ik zou dit zelfs permanent kunnen. Ik heb zoveel gekampeerd in mijn leven. In Australië heb ik een jaar lang gekampeerd. Dat is de enige manier om het land echt te zien. Op veel plekken zijn gewoonweg geen hotels. Ik vind kamperen echt heerlijk. Voor mij voelt het ook veel natuurlijker dan leven in een huis. Als ik kampeer, voel ik me echt verbonden met waar ik ben.

Waarom ben je de website elky.nl begonnen?

Ik ben altijd al grote fan van Frankrijk en met name Nice. Een vriend van mij woonde hier en zodoende kom ik al jaren in Nice. Nice is extreem toeristisch en het is er altijd lekker weer. Veel toeristen zien door de vele bezienswaardigheden, de zon en de vele terrasjes het echte Nice niet. Met mijn tours wil ik mensen Nice laten beleven en proeven. Nice is veel meer nog dan zon, zee en wijn.

Elky hike

Elke tijdens één van haar vele wandelingen

Heeft elky.nl iets toegevoegd aan je favoriete bezigheid reizen?

Ja absoluut. Ik merk tijdens mijn tours dat veel mensen echt nog niks weten over Frankrijk en geen woord Frans spreken. Dit zijn trouwens over het algemeen de Engelsen en Ieren. Nederlanders, Duitsers en Belgen zijn minder ‘Frankovreemd’. Er is natuurlijk ook iets leuks aan dit in het diepe springen maar voor mij werkt dat niet meer. Dan mis ik toch een stukje binding met een land of plaats en dat vind ik zonde. Voorafgaand aan mijn komende reizen ga ik mij meer verdiepen in de cultuur en taal van dat land zodat ik nog meer kan zien, voelen, proeven en beleven.

Noem je Franse favoriete stad buiten Nice, Franse film en Frans gerecht

De Taxi films met Samy Naceri vind ik geweldig. Echte Franse humor en cultuur. Het speelt zich af in Marseille, het Franse Rotterdam, 2 uur van Nice vandaan. Een juweel vind ik De Rouille et d’Os. Maar daar ga ik niks over vertellen, die moet je gewoon zien. In beide films speelt Marion Cotillard een hoofdrol. Zij is zo’n echte Française met een prachtige articulatie.

Mijn favoriete Franse gerecht is absoluut steak tartare. Kikkerbilletjes en slakken vind ik ook heel erg lekker maar in steak tartare heb ik altijd zin. Laatst bestelde ik er een met foie gras op een terras aan de Rue Napoleon. Zo lekker.

Mijn favoriete stad in Frankrijk? Ja dat is dus echt Nice. Als ik Nice niet mag noemen, kies ik Menetou Salon in het prachtige Loire dal tussen de heuvels, rivieren en kastelen. Daar maken ze mijn favoriete wijn en is het sprookjesachtig mooi.

Welke buurlanden van Frankrijk heb je al eens bezocht?

Alle. Op verschillende campings en parken in Duitsland, Portugal, Spanje en Oostenrijk. Met stedentrips naar Barcelona, Berlijn, Marbella, Lissabon, Brugge en Rome. En met wintersport naar Zwitserland en het Oostenrijkse Tirol. Meestal ga ik skiën in Espace Killy in de Franse Alpen, dat blijft toch het mooiste.

Elky compilatie

Elke tijdens haar vele reizen

Noem jouw “must see” in Nice die nog niet zo bekend is onder de toeristen

Cimiez, een oud Romijns stadje in het noorden van Nice met ruïnes van een amfitheater, basiliek en thermaalbaden. Het Matisse museum staat er zo’n beetje naast trouwens. De Carnaval de Nice is een echte must do. Het is de grootste carnaval van Europa en een van ‘s werelds grootste festivals. Voor meer tips kun je kijken op www.elky.nl of mij volgen op facebook/Elkynl en @ElkyNice op Twitter. Of mag ik dat niet vertellen?

Is er een verre bestemming die je nog graag zou willen bezoeken?

Ik wil heel graag door Latijns-Amerika reizen. Ik wil India zien en naar Nepal. Een roadtrip door de Verenigde Staten lijkt me gaaf. Ik wil graag nog naar Ierland en IJsland. Oh en Indonesië natuurlijk. Daar komt mijn oma vandaan.

Ben je net als Elke ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Elke en haar tours in Nice naar haar website Elky Nice Tours & Tips.