Interview met het digital nomad gezin van Samen de wereld ontdekken

Het digital nomad gezin van Samen de wereld ontdekken combineert sinds enkele jaren reizen en werken. Nanouk is SEO-tekstschrijver en Joost is web developer, waardoor ze samen met hun kinderen vanaf elke willekeurige plek kunnen werken. Dit reislustige gezin reist naar eigen zeggen de zon achterna en is voortdurend onderweg. Informatie over het leven als een digital nomad gezin en de reizen die ze maken delen ze regelmatig op hun reisblog Samen de wereld ontdekken. Geïnteresseerd in hun ervaringen als digital nomad, hebben we Nanouk en Joost een aantal vragen gesteld.

Het digital nomad gezin van Samen de wereld ontdekken

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Wij zijn Joost, Nanouk, Roan (3) en Evi (1). Op papier wonen we in het o zo wonderschone Zevenbergen (Noord-Brabant), maar in de praktijk zijn we overal behalve daar. We reizen namelijk fulltime in een zelfgebouwde camperbus door Europa.

digital nomad gezin

Waar ging jullie eerste verre reis naartoe?

Voor we kinderen hadden, hebben Joost en ik mooie reizen gemaakt naar onder meer Australië (Perth), Cuba, Kaapverdië en Curaçao. Onze eerste verre reis met kind was met Roan van toen 7 maanden. We gingen op vakantie naar Bonaire, vooral om te kijken of we ernaartoe wilden emigreren. Eenmaal daar viel het ons tegen, vooral vanwege de hitte. Daar, aan de rand van het zwembad, terwijl Roan een dutje deed, bedachten we het plan om te gaan rondreizen door Europa. Want in Europa was nog zoveel moois te ontdekken!

Als wat voor “type” reiziger zouden jullie jezelf omschrijven?

Wij zijn flexibele, langzame reizigers. We houden van kamperen. Een beetje back to basic, al is onze camperbus eigenlijk best luxe met koelbox en waterkoker. Een camper is met kinderen ideaal, want we hebben altijd onze belangrijkste spulletjes bij ons en de kinderen hebben hun eigen slaap- en speelplekje. De flexibiliteit is voor ons het allerbelangrijkste. We plannen zo min mogelijk en bedenken vaak last minute waar we heen gaan. We reizen de zon achterna, maar wordt het ergens te warm om te kunnen wandelen, dan reizen we weer verder.

Waarom besloten jullie om als digital nomads te gaan leven?

We wilden weg uit het 9-tot-5-leventje, weg van de koude natte winters in Nederland, en vooral veel tijd met elkaar doorbrengen. Fulltime reizen en plaatsonafhankelijk werken was voor ons de oplossing. We kwamen tot deze beslissing in de zomer van 2015, op Bonaire. We hadden ons huis net verkocht, dus daarna ging het heel snel. Twee maanden later waren we vertrokken (toen nog met een caravan, later met een camperbus).

ontdekken

In welke landen zijn jullie begonnen als digital nomads?

We vertrokken in september 2015 en het weer was bagger in Nederland, België en Frankrijk. We reden verder naar het zuiden tot de zon scheen. Zo hebben we de winter van 2015-2016 doorgebracht in de Algarve en Andalusië. Afgelopen winter waren we hier opnieuw en het is een perfecte bestemming voor nomads! We stonden op de mooiste strandjes en zelfs in januari konden we ’s middags de korte broek aan  Ook niet onbelangrijk: we hadden vrijwel overal een sterke internetverbinding.

Tegen welke onverwachte zaken loop je in het begin allemaal aan?

Pas na het vertrek gingen we ons goed verdiepen in onze nieuwe manier van leven. Van een echt goede voorbereiding was dus geen sprake. We hebben het gaandeweg allemaal uitgevogeld en dat eerste jaar kwam er een heleboel op ons af: overal slecht internet (er was toen nog geen ‘roam like at home’ wet), de gemeente die moeilijk deed over ons postadres, de SVB die niks begreep van wat we deden, en gedoe met waar we ons bedrijf gingen inschrijven.

Hoe regelen jullie zaken als verzekeringen en belastingen?

We staan ‘gewoon’ ingeschreven in Nederland. We hebben een koophuis dat we verhuren en waar we op papier wonen. Ook ons bedrijf is in Nederland ingeschreven bij de KvK en we hebben verzekeringen bij Nederlandse maatschappijen. We betalen dan ook gewoon belasting in Nederland. Dit gaat allemaal veranderen als Roan leerplichtig is (over ruim een jaar) en we ons waarschijnlijk moeten uitschrijven. Vraag me tegen die tijd nog maar een keer hoe we het allemaal geregeld hebben 😉

Hoe lang blijven jullie aan een stuk op een locatie?

Dat wisselt enorm. Soms maar één nacht, bijvoorbeeld als we op doorreis zijn, maar vaak staan we twee tot vier nachten op één plek.

Op wat voor plekken overnachten jullie bij voorkeur?

We wisselen campings en wild-kamperen af. Het hangt vooral af van het land: in Spanje en Portugal heb je veel betere spots om vrij te staan dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Zwitserland. We zoeken een camping op als we een volle wasmand hebben of als we behoefte hebben aan een zwembad, warme douche of speeltuin voor de deur.

travel

Waarom zijn jullie ‘Samen de wereld ontdekken’ gestart?

Ik had al een blog voor we vertrokken, maar toen we ons leven hadden omgegooid blogde ik alleen nog maar over het reizen en de digital nomad lifestyle. Toen heb ik de domeinnaam veranderd in Samen de Wereld Ontdekken, omdat dat is wat we doen, samen met onze kinderen. Ik hoop met mijn blog andere gezinnen te inspireren en te laten zien dat er veel mogelijk is, ook (of juist!) met kinderen.

Hoe lang willen jullie als digital nomads blijven werken?

Geen idee, maar ik zie ons nooit meer terug gaan naar het 9-tot-5-leventje en de kantoorbaan. Of we altijd fulltime zullen blijven reizen weet ik niet, maar online werken kan ook vanaf een vaste plek in een zonnig land.

Hebben jullie een tip voor toekomstige digital nomads?

Verbrand niet meteen al je schepen, oftewel, wacht nog even met uitschrijven uit Nederland. Hoewel het waarschijnlijk je plan is om voor onbepaalde tijd te gaan reizen, weet je niet hoe het uiteindelijk loopt. Uitschrijven kan altijd nog en je haalt je onnodig veel gedoe op de hals als je je direct uitschrijft. Verhuis op papier naar het adres van je ouders of goede vrienden, en maak vooral geen slapende honden wakker.

En verder: gewoon doen, zeker met kleine kinderen!

nomad

Ben je net dit digital nomad gezin ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de reisverhalen en reisfoto’s van het digital nomad gezin? Check dan snel hun website Samen de wereld ontdekken.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden