Interview met Danny van Reizen en Reistips

Reisblogger Danny van travelblog Reizen en Reistips is een echte allround reiziger. Hij is namelijk altijd te vinden voor stedentrips, roadtrips, wandelen in de natuur, urban exploring, het spotten van wildlife, het ontdekken van nieuwe biertjes en het fotograferen van verlaten gebouwen. Danny startte zijn reisblog in 2014 en heeft sindsdien heel wat reizen beschreven op travelblog Reizen en reistips.

Danny van travelblog Reizen en Reistips

Geïnteresseerd in zijn ervaringen en nieuwe reisplannen, hebben we reisblogger Danny van travelblog Reizen en Reistips een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Danny van der Meijden, eigenaar van de reisblog Reizen & Reistips. Ik ben geboren in het Noord-Brabantse Geldrop, waar ik nog altijd samen met mijn vriendin (en kat) woon.

Jungfrau Berg

Waarom ben je gestart met reizen?

Met mijn ouders ben ik als klein kind jaarlijks op vakantie gegaan. Frankrijk, Hongarije en vooral Oost-Duitsland (toen nog DDR), waar mijn moeder vandaan komt. Toen ik 8 jaar was stapte ik voor het eerst in het vliegtuig en vlogen we naar Tunesië en daarna jaarlijks naar Turkije. Dat waren destijds natuurlijk totaal andere reizen als die ik nu maak. Toen mijn zus toerisme ging studeren en steeds vaker verre bestemmingen ging bezoeken trok dat mijn interesse. Ik keek altijd op tegen mijn zus en daarom denk ik dat het reislustige haar ‘schuld’ is. Ik wilde ook stage lopen in het buitenland en mooie reizen maken. Dat is inmiddels aardig gelukt.

Welke manier van reizen heeft jouw voorkeur?

Het liefst bepaal ik mijn reis en route helemaal zelf. Ik vind het leuk om de mooiste hotspots en hidden gems van een bestemming op te zoeken en er een mooie route omheen te verzinnen. Omdat ik graag van vrijheid houd, vind ik het prettig om rond te reizen met een auto. Zelf kunnen bepalen hoe lang je ergens blijft en stoppen wanneer je dat wil. Genieten van de natuur, wandelingen maken door prachtige landschappen en bijzondere dieren spotten. Maar ik houd ook van een klein beetje luxe. ’s Avonds een speciaalbiertje kunnen drinken, een schoon bed en een fijne douche. Wat dat betreft kan ik mijn reis door Patagonië als voorbeeld noemen van mijn ideale reis. Die reis had echt de ideale mix.

Welke (verre) bestemming bezocht je voor het eerst?

Nadat ik niet meer met mijn ouders op vakantie ging ik met vrienden weg. Die vakanties draaiden eigenlijk altijd om het stappen en overdag relaxen/bijkomen. Dat had ik na drie jaar wel gezien. Ik wilde het avontuur zoeken, de wereld ontdekken. Samen met mijn beste vriend ging ik daarom in 2006 naar Yucatan in Mexico. Hoewel we twee weken in Playa del Carmen hebben overnacht, huurden we een auto zodat we dagelijks de omgeving konden verkennen. Zo zijn we onder meer naar Tulum, Sia Ka’an, Chichen Itza, Uxmal, Río Lagartos en Cancun gereden. Eigenlijk ben ik tijdens deze trip ‘besmet’ met het reisvirus.

Bolivia roadtrip

Welke bestemming staat hoog op je bucketlist?

De ‘Stan-landen’ fascineren me al jaren. Landen als Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan. Dit is begonnen toen ik per toeval de serie Trabant Trek op Discovery Channel zag. Een groep avontuurlijke reizigers reed met enkele Trabantjes van Duitsland naar Cambodja. Via Oost-Europa en Turkije kwamen ze terecht in het Midden-Oosten. Ik wist niet wat ik zag toen ze bij de krater van Derweze aankwamen in Turkmenistan. Midden in de woestijn is een enorme krater dat als sinds 1971 in brand staat. Ze noemen deze plek ook wel de ‘Door to Hell’. Dit heeft zoveel indruk op me gemaakt. Sindsdien staat deze bestemming hoog op mijn lijstje.

Later zag ik de reportages van Floortje Dessing en Tom Waes in de Stan-landen en wist ik het helemaal zeker: hier wil ik ook heen. De Stan-landen zijn nog redelijk onbekend omdat ze jarenlang afgeschermd waren voor de buitenwereld. Dit jaar zal mijn droom deels uitkomen want ik ga in juli samen met een vriend naar Kirgizië. We hebben een ongeorganiseerde-georganiseerde roadtrip geboekt met De Verdwaalde Jongens. We krijgen onze eigen auto en zullen iedere dag naar een bepaalde coördinaat rijden waar ons kamp zal zijn. Hoe we daar komen is helemaal aan ons. Krijgen we pech met onze auto moeten we zelf een oplossing moeten vinden. Het zal een avontuurlijke reis gaan worden door één van de meest prachtige landschappen ter wereld.

Kun je jouw perfecte weekendtrip beschrijven?

Allereerst begint mijn perfecte weekendtrip altijd op een vrijdag, zodat ik voldoende tijd heb om een bestemming te kunnen ontdekken. Er moet voldoende te zien en te doen zijn of het moet een unieke bestemming zijn. Vooraf ga ik op zoek naar informatie en bepaal ik wat ik wil zien en doen. Op Google Maps zet ik markers neer op de locaties die ik zou willen bezoeken. Het liefst spendeer ik ook minimaal één dag in de natuur om daar te wandelen. Bij een weekendtrip kijk ik vaak naar bestemmingen die niet al te ver weg zijn, dus vaak kom ik uit in Duitsland.

Waarom ben je met travelblog Reizen en Reistips begonnen?

Eigenlijk is Reizen & Reistips per toeval ontstaan. Iedere webdesigner/webdeveloper heeft een portfolio website waarbij ze zich voorstellen, hun werk laten zien en over hun skills vertellen. Dat vond ik zo afgezaagd dat ik zelf een website ging maken over reizen. Deze site moest mijn visitekaartje worden van mijn skills en daarbij kon ik ook direct mijn passie voor fotografie en video editing tonen. Ik liet deze website zien tijdens mijn sollicitaties, er was toen nog geen enkele intentie om te bloggen. Ik zag dat er steeds meer bezoekers op mijn website kwamen en kreeg zelfs vragen van bezoekers. Ook begon het steeds meer te kriebelen om vaker op pad te gaan en hierover te schrijven. Ik werd pas echt overtuigd toen ik in 2014 een aanbod kreeg om mee te gaan op persreis. Vanaf dat moment ben ik meer tijd gaan investeren in Reizen & Reistips en langzaam begonnen met bloggen. Inmiddels ben ik vrijwel iedere maand wel een keer op pad en schrijf ik wekelijks twee tot drie blog artikelen.

Reizen en reistips Amerika

Beleef je reizen anders sinds je bent gestart met bloggen?

Als ik terugkijk naar de periode dat ik Reizen & Reistips nog niet had, ben ik wel degelijk anders gaan reizen. Tijdens de roadtrips door Portugal en Cuba in 2008 en 2009 zijn mijn vriendin en ik echt door het land geraasd en hebben we niet de tijd genomen om bepaalde plekken goed te verkennen. Vaak waren we ook niet heel goed voorbereid en keken we ter plekke waar we naartoe gingen. Ik kwam na twee weken thuis met zo’n 500 foto’s en dat vond ik destijds veel. Daarna hebben we nog twee georganiseerde trips gemaakt naar Sri Lanka en Kenia & Tanzania waarbij we vastzaten aan een schema.

Op het moment dat ik Reizen & Reistips online had gezet gingen we naar Costa Rica. Die reis hadden we goed voorbereid en onze route vooraf compleet uitgestippeld. Dit is ons erg goed bevallen en sindsdien bereiden we onze reizen op deze wijze voor. Eenmaal op reis zorg ik ervoor dat ik met voldoende materiaal thuis kom zodat ik dit kan verwerken op Reizen & Reistips. Soms neem ik mijn laptop mee zodat ik alvast wat teksten kan schrijven. Waar ik vroeger alleen met een kleine camera en een videocamera op reis ging, sleep ik tegenwoordig een enorme lading aan apparatuur mee. Mijn vriendin zegt vaak dat ik ook van de omgeving moet genieten en niet alles door mijn camera moet bekijken.

Stelling: liever 1 echt lange reis dan meer kortere trips per jaar.

Een lange reis zal altijd mijn voorkeur hebben. Langere tijd een bepaald gebied of land goed verkennen en relaxed rondreizen. Maar aangezien mijn vriendin en ik een fulltime baan hebben, kunnen we niet voor een langere periode weg. Daarom combineren we jaarlijks één lange reis van zo’n 3 tot 4 weken met meerdere korte tripjes. En dat bevalt mij eerlijk gezegd prima.

Wat is jouw ultieme budgettip als het op citytrippen aankomt?

Bezoek steden die iets minder bekend zijn. Vaak zijn deze bestemmingen een stuk goedkoper, compacter en een stuk minder toeristisch. Meestal kun je de kleinere steden in twee of drie dagen volledig ervaren. Zoek naar bestemmingen die dicht bij de natuur gelegen zijn. Een dagje doorbrengen in de natuur kost vaak helemaal niets. Als tip kan ik de Duitse deelstaat Saksen aanraden. Hier heb je steden als Dresden, Bautzen, Görlitz en Zittau. Verder vind je hier de natuurgebieden Sächsische Schweiz, het Zittauer Gebirge en het Erzgebirge. De prijzen zijn hier ook nog schappelijk.

Kermis Tsjernobyl

Waarmee wil jij je met jouw website onderscheiden van andere reisblogs?

Er zijn inmiddels zoveel reisblogs. Veel bloggers hebben een bepaald thema waar ze over schrijven. Zelf heb ik dat niet. Ik schrijf bijvoorbeeld over stedentrips, wandelingen, wildlife, biercafés en urban exploring. Veel uitlopende thema’s. Ik bezoek verre bestemmingen, maar ga ook in de buurt op zoek naar leuke spots. Uiteindelijk doe ik vooral de dingen die ik zelf leuk vind en waar ik met enthousiasme over kan schrijven. Ik wil mijn volgers eerlijke en nuttige informatie geven en inspireren. Wel merk ik dat ik steeds vaker op zoek ga naar minder bekende bestemmingen waar nauwelijks iets over geschreven is.

Wat wil je de komende jaren bereiken met je reisblog?

Echt concrete plannen heb ik niet, ik wil doorgaan op de manier zoals het nu gaat. Het belangrijkste is dat het bloggen me niet moet tegen gaan staan. Ik vind dat reizen iets speciaals moet blijven en uiteindelijk moet het allemaal financieel haalbaar zijn. Natuurlijk ben ik graag veel onderweg om de wereld te ontdekken. Maar ik vind het ook belangrijk om tijd te spenderen met mijn vriendin, familie en vrienden. Ruim een jaar geleden kwam mijn oom (die als een tweede vader voor me was) te overlijden terwijl ik op reis was. Dit heeft mij ontzettend veel pijn gedaan en heeft me doen beseffen dat thuis zijn ook prettig is. Ik vind het hartstikke leuk om te zien dat Reizen & Reistips de afgelopen jaren flink is gegroeid en dat de bezoekersaantallen blijft stijgen. Dit motiveert me enorm om anderen te blijven inspireren.

Heb je nog een handige reistip voor onze lezers?

Neem de tijd om een bepaalde bestemming of land te ontdekken. Er zijn zoveel mensen die puur reizen om een waslijst aan landen te kunnen verzamelen. Ze zien misschien een klein gedeelte van het land, maar missen de totale ervaring. Persoonlijk zou ik altijd ervoor kiezen om de focus te leggen op één land en daar de verschillende regio’s te bezoeken zodat je de verschillen in een land goed kunt ervaren.

Bosnie bunker

Ben jij net als Danny van Travelblog Reizen en Reistips ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Danny’s reisverhalen en reistips? Check dan snel zijn travelblog Reizen en Reistips.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden