Interview met Carolien van Alcana.nl

Reisblogster en fotografe Carolien van Alcana.nl ging als baby al op kampeervakantie, waarmee het reizen haar al vroeg met de paplepel werd ingegoten. Carolien reist met haar gezin de wereld af, en landen als Costa Rica, Thailand en hun favoriet Australië. Net terug van een roadtrip in Australië plant ze alweer een volgende bestemming. Carolien heeft nog heel wat wensen qua reizen en staan bestemmingen als de Galapagos Eilanden en Nieuw-Zeeland op haar bucketlist. Buiten het reizen is fotograferen haar “andere” grote passie, wat ze samen met haar reizen op haar reisblog Alcana.nl (Dream the World) deelt met haar lezers. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Carolien een aantal vragen gesteld.

Carolien van Alcana.nl(Dream the World)

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Carolien Boogaard en woon in Middelburg (Zeeland), samen met mijn vriend en dochter (2002). Ik werk als communicatieadviseur en ik heb een eigen fotografiebedrijf. En dus ook blogger voor Alcana.nl op reis. Alcana staat voor Alwin, Carolien en Natalie en dat zijn wij.

Wat was je eerste individuele reiservaring?

Ik reis niet individueel in de zin van ‘alleen’, maar altijd in gezinsverband of met vriendinnen. Mijn ouders namen mij al mee op kampeervakantie (in de tent) toen ik nog maar 4 maanden was. Je kunt zeggen dat het reizen & kamperen me met de paplepel is ingegoten.

Kun je jouw manier van reizen beschrijven?

We houden erg van reizen met een auto, roadtrips dus. Waarbij we veel vrijheid hebben en kunnen gaan en staan waar we willen. En zo kunnen we ook op zoek naar verborgen parels die anderen (noodgedwongen) links laten liggen of die minder voor de hand liggen. Verder zijn we echte kampeerders. Daar waar het kan nemen we onze tent mee of huren we bijvoorbeeld een auto met een daktent. Ik houd erg van natuur en dieren spotten, dat is wel vaak een uitgangspunt voor het kiezen van een nieuwe bestemming. We kiezen vaak ook een locatie waar we redelijkerwijs mooi weer kunnen verwachten zodat we vooral buiten kunnen leven en de tent er alleen is om in te slapen. We blijven vaak maar enkele dagen op1 plek, trekken graag rond. Tot slot houden we van strand. Niet om er hele dagen op te liggen want dat kunnen we juist niet goed, maar vooral om de mooie verborgen baaitjes te ontdekken, om mooie wandelingen te maken en schelpen te zoeken, om lekker te eten bij leuke strandtentjes, om het zand tussen je tenen te voelen en om de dieren in de zee te ontdekken, zowel vanaf een boot, als snorkelend onder water. Ik vind de voorbereidingen heerlijk, kan echt uren op internet kijken, lezen in reisgidsen en kijken op een kaart. Vaak wil ik juist (naast enkele must sees van het land) gebieden bezoeken die niet meteen voor de hand liggen. Daarvoor zoek ik op een kaart naar natuurgebieden en kleine (4×4) wegen , waarvan je weet dat niet veel andere toeristen dat zullen doen. Mijn ervaring is dat we de meeste dieren zien op die off the road wegen of niet vaak bezochte natuurgebieden. We houden ook erg van lekker eten en dat kan vaak weer tijdens een stedentrip. Dus die boek ik ook regelmatig. Vooral in Italië kan ik genieten van de heerlijke gerechten.

Alcana Carolien australie

Wat is jouw favoriete reisland?

Australië (en toch ook Frankrijk). Heerlijke landen voor roadtrips, mooi weer en mooie ruime campings in de natuur. En natuurlijk de mooie natuur zelf. En in Australië ook een hele mooie en rijke (onder)waterwereld. Maar ik vind veel meer landen mooi en ben nog naar veel landen nieuwsgierig, zowel ver weg als in Europa.

Is er een land wat je is tegengevallen?

Er is me tot nu toe nog geen land echt tegengevallen. Soms mis je wel eens een aspect of vind ik een bepaald gebied minder mooi. In Denemarken miste ik bijvoorbeeld toch wel de gezelligheid,leuke plaatsjes etc. Vond het daar een beetje saai, maar heb daar ook leuke en mooie dingen gezien. Ik doe altijd veel vooronderzoek zodat ik van te voren al wel beetje weet wat ik kan verwachten en probeer er niet te hoge verwachtingen van te hebben, dan valt het altijd mee. En tot nu toe klopte het ter plekke wel redelijk met mijn beeld vooraf. In sommige gevallen werd ik zelfs positief verrast, zoals in Florida. Ik wist niet dat je daar zoveel mooie natuur had en dat er veel dieren waren (ik heb daar ook speciaal een blogpost over geschreven Alcana.nl). Als je kampeert in natuurparken sta je ook veel dichter bij de natuur dan als je in hotels slaapt.

Waarom ben je met Alcana.nl begonnen?

In eerste instantie vooral voor mezelf en vrienden/familie om ze mee te laten genieten van onze reizen en voor mezelf om keer op keer weer na te genieten van wat we allemaal beleefd hebben. Vanaf dat ik goed kon schrijven (ca 9 jr) maakte ik al een plakboek van mijn vakanties inclusief zelfgemaakte foto’s (ik heb een kast vol plakboeken!). Ik hou van reizen, schrijven én fotograferen en dat komt samen in alcana.nl

Over welke items schrijf je het liefst?

Vooral over onze eigen reizen, de natuurgebieden, dieren en kamperen. Ik vind het leuk om ook wat onbekendere gebieden te beschrijven. En ook wel om te laten zien welke mogelijkheden er zijn om te reizen met kinderen. Sommige gezinnen denken dat reizen niet (meer) kan of lastig is, ik wil graag laten zien dat het wel kan. Tot slot heeft fotografie natuurlijk mijn interesse.

Alcana gezin selfie

Let je op reis op andere dingen sinds het bloggen?

Niet echt, maar eerst schreef ik alleen puur verslagen van onze reis en nu probeer ik toch ook meer te denken in tips en algemene informatie die handig zijn voor reizigers. En probeer ik mijn verhalen wat korter te maken.

Welke 5 dingen kun je absoluut niet missen op reis?

Naast mijn gezin:
Reisdagboek, fototoestel, flipflops, wandelschoenen en plattegrond/kaart van het land.

En nee, ik neem (tot nu toe) geen laptop mee en mijn telefoon is meestal uit (vaak ook doordat er in de natuurgebieden geen bereik is ;))….dat is reizen voor mij, back to basic, quality time met familie/vrienden en nieuwe inspiratie opdoen. Ik blog dus ook niet tijdens mijn reizen maar altijd achteraf.

Wat gaat je volgende bestemming worden?

We hebben net een verre reis achter de rug (roadtrip met 4×4 en daktent door West Australië), dus we doen dit jaar iets rustiger aan. We gaan in de zomer naar Frankrijk (tienerdochter wil graag met leeftijdsgenoten zijn) en we gaan waarschijnlijk ook nog naar Griekenland. Daar ben ik nog nooit geweest en ik ben er erg nieuwsgierig naar. We kiezen dan niet (alleen) voor de eilanden maar juist voor een roadtrip door het onbekendere vastenland. Het schijnt daar in het noorden ook ongelofelijk mooi te zijn. En dat redelijk dichtbij Nederland. Ik ben nu het eea aan het uitzoeken, heerlijk vind ik die onderzoeksfase. Alles staat nog open en je komt vaak veel te weten over een land.

Is er nog een speciale wens op reisgebied?

Ik heb eens geroepen dat ik alle hoofdsteden in Europa bezocht wil hebben in mijn leven, ik ben al een eindje maar nog lang niet alles gehad 😉 Verder zoveel mogelijk mooie (nieuwe) dieren en natuur bewonderen. Er is nog genoeg te ontdekken, bijv op safari in Afrika, de dieren bekijken op de Galapagos, de mooie natuur in Nieuw Zeeland, roadtrip USA Zuidwesten, Argentinië / Chili en snorkelen in Caribisch gebied… enzovoorts enzovoorts

Heb je nog tips voor toekomstige reisbloggers?

Vooral doen waar je blij van wordt. Niet teveel in de statistieken kijken maar je eigen gevoel volgen. En kijken of je ergens in kunt ‘specialiseren’. Zelf leg ik de nadruk op gezinsreizen, kamperen en natuur/dieren. En omdat we redelijk vaak in Australië zijn geweest licht ik dat er ook vaak uit.

Ben je net als Carolien van Alcana.nl(Dream the World) ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Carolien en haar reizen naar haar website Alcana.nl(Dream the World.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden