Interview: blogger Elisa van reisblog Flitter Fever

Blogger en globetrotter Elisa van reisblog Flitter Fever is gek op het ontdekken van alle mooie plekjes op aarde. Geen bestemming is Elisa te gek en ze is als het op reizen aankomt van alle markten thuis. Of het een bestemming dichtbij huis is of een verre, exotische bestemming. Elisa is altijd te porren voor een fijne reis. Inmiddels heeft Elisa meer dan 60 landen bezocht en de leukste ervaringen uitgebreid op haar reisblog Flitter Fever beschreven.

In gesprek met Elisa van reisblog Flitter Fever.

Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we Elisa van reisblog Flitter Fever een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Elisa uit Alkmaar, in het normale leven marketing manager en in mijn vrije tijd reisblogger. Ik ben gek op reizen, schrijven, foto’s maken en mijn ervaringen c.q. kennis delen, vandaar dat ik in 2006 mijn eerste reisblog ben begonnen. Toen ging dat nog vooral over mijn studentenleven in de VS. Zo’n 4.5 jaar geleden ben ik mijn huidige website, reisblog Flitter Fever gestart, waar ik over verschillende bestemmingen schrijf en reistips deel. Flitter Fever draait om mijn niet aflatende drang om van hot naar her de wereld over te ‘fladderen’.

reisblog

Waar ging je eerste (verre) reis naartoe?

Nieuw Zeeland, dat is alweer bijna 20 jaar geleden. 1.5 jaar geleden ben ik terug gegaan en dat was echt geweldig! De eerste reis was samen met moeder, stiefvader en oudere broer, we verbleven bij familie die in Auckland woont. Ik was net 18 jaar en had nog niet veel kaas gegeten van het reizen, voorbereiding 0,0 haha. Datzelfde jaar ben ik wel gelijk ook naar de VS gegaan, ik was verkocht! De 2e keer naar Nieuw Zeeland in 2018/2019 heb ik ook het zuidereiland bezocht, super mooi! Absoluut een onvergetelijke reis die ik iedereen zou aanraden, ook als je maar 3.5 week of zo hebt, gewoon doen!

Als wat voor “type” reiziger zou je jezelf omschrijven?

Tegenwoordig bereid ik mijn reizen goed voor. Het ligt ook een beetje aan de bestemming, en of ik alleen of samen met iemand reis. Maar meestal boek ik vluchten, accommodatie e.d. wel van te voren. Ik houd al jaren een heel uitgebreid archief bij met allemaal aantekeningen van potentiële bestemmingen. Als de kans zich voordoet om heen te gaan, dan heb ik gelijk al een basislijst om mee aan de slag te gaan, wat ik daar allemaal zou kunnen gaan doen en zien.

Niet dat ik alles af hoef te vinken, maar wel dat je een beetje weet waar je beland, en ter plekke geen nodeloos tijd verspilt, omdat je alles nog moet uitzoeken en geen idee hebt wat daar te doen is. Dat zoek ik liever thuis uit, tijdens een stormachtige zondagmiddag op de bank met de laptop op schoot, kopje thee of wijntje erbij, heerlijk! Die voorbereiding is toch deels al de voorpret en resulteert steevast in een vakantie vol mooie herinneringen, waarbij ik het gevoel heb het beste eruit gehaald te hebben gehaald.

Als ik met mijn vriend samen reis dan ligt het tempo wel lager dan wanneer ik solo reis. Momenteel staan vooral bestemmingen buiten Europa op mijn to-do lijstje, dus dat is wel een beetje lastig nu met Corona. Ga ik mijn vakantiedagen uitgeven aan net-niet-reisjes in de buurt of toch nog even wachten? Nu vind ik Nederland ook best mooi hoor en kan intens genieten van een tripje Drenthe, maar daar hoef ik niet iedere maand heen zeg maar. Ik houd van een combinatie actief en relaxen, beetje luxe, goede prijs kwaliteitverhouding, leuke dingen doen en zien. Ik kijk vooraf vaak naar reviews e.d. want ik vind goede nachtrust belangrijk. Ook spot ik graag wilde dieren en bezoek ik graag wineries tijdens het reizen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Heel veel. Reizen (en bloggen) is een alles absorberende hobby waar ik veel plezier aan beleef. Het is echt een passie die zowel in mijn hoofd als hart zit en me dagelijks bezig houdt. Reizen staat voor mij sterk in relatie tot vrijheid. Kunnen doen en zien wat je wilt. Gelukkig heb ik in de bevoorrechte positie dat ik het me kan veroorloven om veel te reizen. Voor Corona uitbrak was ik bijna iedere maand wel op reis. Tegenwoordig vooral privé en niet zo vaak meer zakelijk reizen. Daar heb ik dan ook hard voor gewerkt, om te komen waar ik nu ben. Mijn ouders hadden het niet breed, niets is aan komen waaien, veel tegenwind en toch is het gelukt! Ik heb al sinds mijn 10e zomer- en bijbaantjes, studie e.d. allemaal zelf betaald, en keihard geknokt voor mijn carrière. Ik ben een selfmade woman en daar best trots op.

Sinds die reis als 18-jarige naar Nieuw Zeeland ben ik al gek op reizen, al heb ik mezelf destijds daarin wel laten beperken in mijn vorige relatie. Het veel te vroeg overlijden van een vriendin tijdens haar huwelijksreis ruim 10 jaar geleden was een keerpunt. Dit heeft mij aan het denken gezet en gestimuleerd om meer uit het leven te halen (lees: eigen weg te gaan en meer te gaan reizen). Je weet nooit wanneer je laatste dag is aangebroken. Mijn drang om te doen wat ik het allerliefste doe (reizen) heeft daarmee een vogelvlucht gekregen. Inmiddels heb ik 63 landen bezocht. Al hoef ik niet zo nodig maanden achtereen op reis te zijn hoor. Daarvoor houd ik te veel van mijn eigen bed haha. Na een paar weken reizen heb ik vaak alweer zoveel nieuwe indrukken opgedaan, dat het goed is om weer even thuis te zijn. En alles te verwerken voor mijn blog, maar dat lukt eigenlijk nooit, er moet ook gewoon gewerkt worden. Weer even met beide beentjes op de grond.

Noord Thailand Blogger

Wat reizen mij vooral brengt is afwisseling, nieuwe ervaringen, nieuwe dingen zien, proeven, etc. Een andere cultuur ervaren dan in Nederland. Routine is geestdodend voor mij, te saai. Nu ik opeens maanden thuis ben komen te zitten vanwege Corona heb ik er maar het beste van gemaakt. Het scheelde wel met m’n FOMO dat niemand kon reizen. Ik heb nog genoeg om over te schrijven en ben bezig om mijn website te vernieuwen, dus ik verveel me niet! Nederland is ook mooi, al hoop ik toch stiekem wel dat we later dit jaar weer buiten Europa mogen gaan reizen. Ik heb echt zon nodig in de winter.

Tegenwoordig krijg ik wel eens de opmerking (met beschuldigend toontje) dat reizen zo slecht voor het klimaat is. En ja, vliegen is ook niet goed voor het milieu, maar er zijn vele wegen naar Rome. Laatst nog een artikel geschreven met tips over wat je allemaal kunt doen om klimaatvriendelijker te reizen. Al denk ik ook wel eens: jij reist misschien niet zoveel, maar je hebt wel tig kinderen en een dieselslurpende auto. Ik reis vaker maar heb geen kinderen en rijd een elektrische auto. Leven en laten leven, iedereen z’n ding. Reizen is ook niet alleen maar om het plezier, ik reis ook om dingen te leren; over mezelf, de geschiedenis en de cultuur in een land bijvoorbeeld. Je gaat er je eigen land ook meer door waarden vind ik.

Waarom ben je met reisblog Flitter Fever begonnen?

Als kind en tiener wilde ik al journaliste worden. Ik schreef altijd zoveel dat ik met inktvlekken op mijn vingers rondliep en daar een flinke schrijfknobbel aan over heb gehouden, al lag mijn interesse toen vooral bij muziek. Jaren van te voren had ik me al ingeschreven voor een studentenkamer in Utrecht, dicht bij de Hogeschool voor Journalistiek. Echter toen het moment van HBO-studiekeuze dichterbij kwam begon ik toch te twijfelen. Kon ik goed genoeg schrijven? De carrière perspectieven voor journalisten waren toen al niet denderend. En ik vond mezelf niet echt passen tussen het type studenten die ik daar vooral zag rondlopen. Dus toen ben ik marketing gaan studeren en dat bleek een slimme zet.

Enfin, tijdens mijn HBO-studie had ik al eens zelf een reiswebsite opgezet en was ik bijvoorbeeld een tijdje buitenlandcolumniste voor de schoolkrant. Toen ik steeds meer begon te reizen begonnen ook steeds meer mensen om mij heen om tips te vragen over bestemmingen waar ik was geweest. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan deze informatie beter op een centrale plek neerzetten, dan hebben veel meer mensen er iets aan! De eerste paar jaar ging ik minder serieus met mijn blog om dan nu. Het is leuk om te zien dat mensen over de hele wereld jouw informatie lezen en waarderen. Al ben ik nog niet tevreden met mijn bezoekersaantallen. Ik geniet van het schrijven over mijn favoriete onderwerp. Met bloggen herbeleef ik mijn reis weer een beetje.

Wanneer ik vertel dat ik reisblogger ben, krijg ik wel eens de opmerking “daar verdien je vast veel geld mee”. Dan moet ik altijd wel lachen, wat een illusie. Althans, als ik voor mezelf praat. Nu met Corona is de boel natuurlijk sowieso in elkaar gestort. Het is echt maar een kleine groep die van bloggen kan leven. Ik blog omdat ik het leuk vind en er nieuwe dingen van leer, niet omdat het nou zoveel geld oplevert. Het is eigenlijk gewoon een slecht betaalde (maar leuke) parttime bezigheid naast een drukke fulltime baan voor mijn werkgever. Dat wil zeggen: ik moet accepteren dat ik geen tijd heb om alles perfect te doen. Mijn favoriete blogster kan er goed van leven, maar ik merk dat haar artikelen me steeds minder beginnen te interesseren. Omdat ze het druk heeft huurt ze andere mensen in om stukken te schrijven voor haar site, maar die raken mij niet of irriteren zelfs, zonde. Ook wil ik graag objectief blijven; dat er van je verwacht wordt dat je een positief stuk over een hotel schrijft omdat zij je uitgenodigd hebben, terwijl je het eigenlijk helemaal niks vind. Dat trek ik niet, dan maar geen gratis hotelovernachting.

Reisblogger

Ben je na de start met reisblog Flitter Fever anders gaan reizen?

Qua bestemmingen denk ik niet, ik ga toch vooral ergens heen omdat mij dat een mooie, interessante plek lijkt, niet vanwege mijn reisblog Flitter Fever. Voor mijn vorige baan als internationaal verkooptrainer kwam ik wel heel vaak op steeds dezelfde bestemmingen, waardoor ik daar ook wat vaker over schreef. De voorbereiding per reis is wel toegenomen de afgelopen jaren, al komt dat denk ik ook met de ervaring en leeftijd. Zo haal ik voor mijn gevoel het meeste uit mijn vakantiedagen. Geen vakantiedag ‘verspilt’, die besteed ik allemaal aan reizen.

Ik gok dat ik ook meer dan een gemiddelde toerist nadenk over de foto’s die ik maak tijdens een reis. Dat nam al wel toe toen ik begon met fotoalbums maken; je hebt het plaatje al een beetje in je hoofd, hoe bepaalde pagina’s op reisblog Flitter Fever zouden kunnen worden, een beetje thematisch fotograferen zeg maar. Ik fotografeer tegenwoordig ook wat vaker praktische dingen en maak notities onderweg van tips en details die ik wil delen in mijn blog. De laptop gaat ook vaak mee op reis. Tijdens mijn soloreis door Japan twee jaar geleden zat ik bijvoorbeeld lekker te schrijven tijdens de ritten met de hogesnelheidstrein.

Heb je een bucketlist met plekken die je het eerst wil bezoeken?

Ja zeker! Zie mijn website haha Ja je zou denken naarmate je meer reist, die bucketlist ook steeds korter wordt maar dat is niet zo. Ik ben toch een soort reisrupsje-nooit-genoeg. Een paar bestemmingen die hoog op mijn bucketlist staan zijn o.a. Antarctica, Oeganda en een paar landen in Midden Amerika zoals Nicaragua, Costa Rica en Mexico. Papua Nieuw Guinea en Suriname lijken me ook echt gaaf. Eerder dit jaar zouden we naar Georgië en Oekraïne, die allebei geannuleerd zijn vanwege Corona, daar hoop ik volgend jaar alsnog heen te kunnen gaan. IJsland staat voor augustus nog op het programma, duimen dat die reis gewoon door kan gaan! Ik heb My Google Maps al klaarstaan met alles wat we daar graag willen gaan zien. Overigens staan niet alle landen op mijn bucketlist, zoals Noord Korea.

Waarom heb je met reisblog Flitter Fever voor een Engelstalige blog gekozen?

Goeie vraag. Dat vraag ik me de laatste tijd ook wel eens af. Het aantal Engelstalige blogsites is de afgelopen jaren enorm toegenomen en daarmee ook de concurrentie veel groter geworden. Kortom, nog lastiger om met je kop boven het maaiveld uit te steken, temeer gezien de alsmaar wijzigende algoritmes van Google. Idealiter zou ik een tweetalige website hebben, maar dat is nog meer werk, waar ik simpelweg geen tijd voor heb. Vandaar de Translate button op mijn site. Ik ben in het Engels gaan schrijven omdat ik dat graag doe en mijn bereik daarmee zo breed mogelijk is. Omdat mijn blog in het Engels is, is mijn lezerspubliek behoorlijk divers en wordt deze vanuit heel de wereld gelezen, en, dat vind ik dan wel weer gaaf.

Travelblog Nederland

Wat was je absolute hoogtepunt qua reizen tot nu toe?

Dat vind ik een hele lastige vraag want ik kan eigenlijk niet kiezen. Mijn soloreis door Japan was heel bijzonder omdat ik dat al zo lang wilde en na zeker 10 jaar eindelijk ben gegaan. De reis door Namibië en Zuid Afrika samen met een goede vriendin die in Amerika woont, was ook echt heel erg gaaf. Twee prachtige landen, wilde dieren, super tof avontuur en tof gezelschap. De reis naar Nieuw Zeeland anderhalf jaar geleden was fantastisch, zo’n ontzettend mooi land! Iedere hoek die je omslaat is weer een nieuwe ansichtkaart. Foto’s doen het eigenlijk geen recht. Heel leuk om mijn familie daar te bezoeken en Oud & Nieuw met hen te vieren.

Qua specifiek reismoment denk ik aan de huskyslederit door het sprookjesachtige, besneeuwde landschap van Fins Lapland. Daar sprongen echt spontaan de tranen van geluk in mijn ogen. De Iguazu watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië hebben ook echt een onuitwisbare indruk gemaakt. Al kan ik ook ontzettend genieten van de kleine momentjes op reis hoor; een heerlijk glaasje wijn bij een prachtige wijngaard, gezellig kletsen en cocktails drinken met vrienden in Praag, of een mooi uitzicht bijvoorbeeld. Oh en businessclass reizen voor het werk, dat blijft ook top!

Welk land zou je graag nog een keer willen bezoeken?

Ik graag meer van Japan en Indonesië willen zien. Japan omdat het gewoon zo’n ontzettend tof land is, en ik een eindeloze lijst heb van dingen die ik daar nog zou willen zien. Indonesië vanwege de orang-oetangs en mijn familiegeschiedenis. Ik ben tot nu toe alleen op Bali geweest maar het land heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Mijn oma is daar geboren en getogen en een oom van mijn moeder ligt daar begraven. Thailand afgelopen winter vond ik ook heerlijk trouwens, daar gaan we zeker nog een keer naar terug, maar dan in combinatie met Laos of zo. Londen, Praag en New York City zijn steden waar ik dikwijls graag kom. Napels, Parijs en Malta hoef ik overigens nooit meer heen, dat zijn gaan aanraders wat mij betreft.

Heb je nog een tip voor beginnende reisbloggers?

Bezint eer ge begint! Als je er veel geld mee wilt verdienen moet je niet naar mij luisteren haha. Begin niet aan een reisblog omdat je snel veel geld wilt verdienen of omdat het je “gewoon wel leuk lijkt”. Reisbloggen is zeker leuk om te doen, maar kost heel veel tijd en levert niet snel veel geld op. Daarom zijn veel blogs na drie jaar alweer zijn verdwenen of doodgebloed. Je moet echt een doorzetter zijn, een blog vraagt toewijding. Je vrije tijd kun je immers maar 1x besteden, en wat doe je dan: vrienden, sporten of bloggen?

Ik zou je adviseren om vanaf het begin af aan al je website door een professional te laten opzetten. Het is de investering waard. Ik heb nu, na jaren alles zelf doen en veel wikken en wegen, pas mijn eerste professional er bij gehaald. Dat had ik eerder moeten doen. Weeg goed af wat voor jou belangrijk is: schrijven wat je wilt (hobby) of zodanig dat het echt traffic en geld oplevert. Die twee kunnen elkaar nog wel eens bijten. Blijf bij jezelf en doe alleen dingen waar je zelf echt achterstaat en gelukkig van wordt. Zoek een niche die bij je past, en verzin een originele naam voor je blog.

Reisblog Flitter Fever

Ben jij net als blogger Elisa van reisblog Flitter Fever ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de reisverhalen en reizen van reisblogger Elisa? Check dan snel haar reisblog Flitter Fever.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden