Interview met Bas van The Longest Road

Roadtripper Bas van The Longest Road maakte zijn eerste verre reis in Zuidoost-Azië, waar hij vier maanden alleen is gaan backpacken. Momenteel maakt Bas een soloreis op zijn motor, over een onbepaalde route van het noorden van Alaska tot het zuiden van Argentinië. Op dit moment verblijft Bas in Mexico, vanwaar hij na een korte pauze zijn weg richting Patagonië zal vervolgen. Geïnteresseerd in zijn ervaringen en beweegredenen, hebben we Bas van The Longest Road een aantal vragen gesteld.

Over The Longest Road met Bas

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Bas Baaten, en kom uit het Brabantse Uden! Ik ben in 1989 geboren in Nijmegen, maar voel me een echte Brabander. Na mijn opleiding Reizen & Toerisme ben ik in de modebranche terecht gekomen. Voor deze reis heb ik een tijdelijke break genomen. Ik verwacht dat ik na deze reis weer terugkeer in de winkel, maar waar precies mijn toekomst ligt weet ik nog niet. Ik ben intussen ook al bijna 3 jaar heel gelukkig, met de liefde van mijn leven Lisa.

New York

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn allereerste individuele reis was naar Curaçao, voor een opleiding tot duikinstructeur. Maar voor mij voelt mijn eerste ‘echte’ reis alleen begin 2014 toen ik vier maanden door Zuidoost-Azië heb gebackpackt.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Tijdens mijn reizen als backpacker ging ik van toeristische plek naar toeristische plek. Je ziet zo de highlights in een korte tijd, en leert veel andere reizigers kennen. De laatste jaren geniet ik meer van reizen naar de plekken die nog niet door het massatoerisme ontdekt zijn. Daarom houd ik erg van roadtrips, met de auto of motor. Je kunt gaan en staan waar je wilt, en komt soms ook op plekken waar ze nog nooit een toerist gezien hebben. Maar mij kun je met veel dingen gelukkig maken. Zet me midden in de jungle of in een leuke stad, ik ga graag op onderzoek uit!

park

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Ik wil gewoon zoveel mogelijk van de wereld zien, en mijn blik verruimen. Weten wat er op de wereld speelt en hoe de mensen leven. Avonturen meemaken en herinneringen maken voor het leven. Dat ik later als oude man foto’s of filmpjes terug kan zien van de reizen die ik heb gemaakt, geweldig lijkt me dat! Je leeft veel intenser tijdens het reizen. Dat is wat je bij blijft, niet die week op kantoor.

Hoe ben je op het idee van The Longest Road gekomen?
Toen ik tijdens mijn Azië trip in Vietnam op een Honda 100cc van Zuid naar Noord reed, besefte ik hoe je op deze manier een land veel intenser ervaart. Heel anders dan hoe ik bijvoorbeeld in Laos of Cambodja vooral de plaatsjes had gezien waar de backpackers komen. Het reizen op de motor was zo goed bevallen! Ik wilde dit weer, maar dan grootser! Amerika stond hoog op mijn lijstje. Alaska, Canada, de VS, Midden Amerika en Zuid Amerika… Eigenlijk wilde ik alles zien! Ik zat naar de kaart te kijken en te fantaseren. Zo het mogelijk zijn, helemaal van Noord naar Zuid? Ik ging op zoek of er mensen waren die een reis als deze gemaakt hadden op de motor, en vond op YouTube een filmpje van Alex Chacon. Toen ik het filmpje gezien had, was ik verkocht. Dit ging ik doen! Toen ik opzoek ging naar een motor kwam ik een hele mooie Moto Guzzi California 3 tegen voor een spotprijsje. Ik werd bekend met het merk door Paul van Hooff, die een vergelijkbare reis heeft gemaakt en daar een boek over heeft geschreven. Daar is de liefde voor het merk ontstaan. Ik ging een testritje maken, en wist na 100 meter al dat wij samen over richting Argentinië gaan!

USA

Wat heb je tijdens je voorbereiding allemaal moeten regelen?
Toen ik de reis besloot te gaan maken had ik nog niet eens een motorrijbewijs, laat staan een motor. Dat waren dus de eerste 2 stappen. En natuurlijk niet te vergeten het sparen en dus zes, soms zeven dagen per week werken. Omdat ik het leuk vond om de mensen thuis het gevoel te geven dat ze er een beetje bij zijn, heb ik een website gemaakt. De website, een Facebook pagina, YouTube en instagram. Daar ging ook wel wat tijd inzitten. Ook moest de motor natuurlijk verscheept worden, iets wat een hele hoop papierwerk was. Dan komen nog de verzekeringen en het vliegticket. Als laatste moest er een hoop worden aangeschaft. Met sommige dingen begon ik al twee jaar voor de reis, zoals een motorjack en jeans. Andere uitrusting zoals een tent en slaapzak kocht ik net voor ik vertrok.

The Longest Road

Hoe heb je de route van je reis vooraf bepaald?
Eigenlijk amper. In eerste instantie was het plan Alaska naar Argentinië. De motor per vliegtuig in Alaska krijgen zou me echter ruim 2000 euro meer kosten dan dat ik hem naar New York zou verschepen. Die 2000 euro geef ik liever onderweg uit, dus besloot ik in New York te beginnen. Via de route 66 wilde ik het land doorkruisen en naar het noorden van Alaska rijden. Het eindpunt van de reis moet Ushuaia in Argentinië worden. Voor de rest heb ik niet veel gepland. Ik heb een paar plekken die ik graag wil zien, en daarop baseer ik mijn route, maar die kan dezelfde dag nog afwijken als iemand me adviseert een andere route te nemen!

Wat was je grootste uitdaging tijdens je reis tot nu toe?
Dat was toch wel de Dalton Highway in Alaska. Heen en terug zo’n 1300 kilometer over zand, stenen en modder. Mijn Guzzi van 300 kilo is daar niet voor gemaakt. Toch heeft hij zich goed staande gehouden. Ook het wildkamperen was wel spannend daar, door de grizzlyberen die ik langs de weg verschillende ben tegen gekomen.

sign

Hoe anders leer je op deze manier een land kennen?
Je komt op plekken waar je normaal nooit zou komen, waar ze nooit toeristen zien. Natuurlijk kom ik tijdens mijn reis ook op de toeristische plekken, maar dan merk je gelijk het verschil. De mensen daarbuiten zijn echt puur en oprecht, en willen zich van hun beste kant laten. Ik ben echt de meest gastvrije mensen tegen gekomen.

Welke ontmoeting heeft de grootste indruk op je gemaakt?
Dat is een hele lastige, dat zijn er meerdere. Ik ben bij verschillende mensen een tijdje mogen verblijven. Bij Jurjen, een Nederlander die al jaren in Canada woont. En bij Patrick en Regina aan de rand van San Francisco. Ik kon er overnachten en ze hebben heerlijk voor me gekookt. Alle drie trouwens Guzzi rijders. Ik ben er achter gekomen tijdens deze reis dat Guzzi rijders één grote familie zijn.

highway

Welk land of streek tot nu toe was je persoonlijke hoogtepunt?
Juist alle diversiteit tot nu toe vond ik geweldig, maar als ik toch iets moet zeggen kies ik voor het ongerepte Alaska. Hier heeft de natuur het nog voor het zeggen!

Naar welke komende bestemming op de route kijk je het meest uit?
Zonder twijfel Playa del Carmen. Daar zal ik mijn vriendin na 3,5 maand weer in de armen mogen sluiten voor 2 weken vakantie samen. Het plan voor mijn avontuur kwam 5 jaar geleden, en bijna 3 jaar geleden zijn wij heel erg verliefd geworden. Ze heeft me altijd ontzettend gesteund en vond dat ik mijn droom moest najagen, hoe moeilijk ze dat ook vind. Dat is heel erg speciaal voor mij. Ik mis haar enorm, dus dat wordt een heel speciaal moment tijdens deze reis. Maar daarbuiten: de natuur in Costa Rica lijkt me geweldig, ik vind het heel speciaal om dieren en planten te zien die ik nooit eerder heb gezien. Ook kijk ik heel erg uit naar Colombia!

Arizona

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Plan niet teveel, alles loopt toch anders dan dat je zou denken. En maak je vooral niet druk, er is altijd een oplossing en mensen willen je altijd helpen.

Ben je net als Bas van The Longest Road ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de reisverhalen en tips voor motorreizen van Bas van The Longest Road? Check dan snel zijn website The Longest Road.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden