Interview met backpacker Renate

Backpacker Renate ging op jonge leeftijd voor het eerst op reis. Drie maanden verbleef ze in het Surinaamse Paramaribo en ontdekte tijdens de vele tripjes die ze maakte het prachtige land. Sindsdien is reizen alles voor Renate en maakt ze zoveel mogelijk reizen als backpacker ‘plus’. Sinds kort is Renate gestart als reisblogger op Traveljunks en beschrijft ze alle uithoeken van de wereld die ze bezocht. Ge├»nteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we Renate een aantal vragen gesteld.

In gesprek met backpacker Renate

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Renate. Voor 18 jaren woonde ik in Zwolle, een stad welke veel mensen niet weten aan te wijzen op de kaart. Hier ontstond ook mijn avonturier-gevoel: ik wil de wereld zien! Sinds 2010 woon ik in Utrecht en tussen het reizen, werken (sparen voor het reizen) studeer ik (dan wel weer International development om dat gevoel van de wereld vast te houden).

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste reis in uppie was Suriname. Alhoewel, ik zat drie maanden in Paramaribo voor mijn studie. Vanuit hier maakte ik wel vele tripjes: de jungle in, varen tussen de krokodillen in het Suriname meer, zeeschildpadden in het holst van de nacht in Galibi en natuurlijk trommelen met de bevolking in het oerwoud.

backpacker

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Tot 1 jaar terug noemde ik mijzelf een echte backpacker: altijd met het openbaar vervoer, slapen op de grooste zalen (want scheelde in de kosten), met eigen picknick en biertjes wandelend op pad. Sinds ik een vriend heb gaan we wat vaker voor de romantische hotelletjes of twee-persoonskamers in hostels. En de IPad, iPhone ed gaan mee. Ik zeg bij deze dat ik een backpacker + ben. ­čśë

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Bij deze vraag maakt mijn hart een sprongetje! Reizen = alles. Een dag op reis duurt zo lang als een normale maand in het drukke leven wat wij onszelf hebben aangeleerd hier in Nederland. Op reis ben je vrij van keuzes over eten, slapen, iets te veel dit of dat. Heerlijk vind ik het leven zonder restricties en/of de klok!

reizen

Waarom ben je met reisbloggen begonnen?
Dat is een grappige: ik maakte altijd na het interrailen met vriendinnen door Europa een album met foto’s en kleine tekstjes bij de foto’s. Dat werd z├│ goed ontvangen dat ik besloot wat vaker in mijn pen te kruipen om deze avonturen op te schrijven en te delen met ieder ander. Bovendien, je reisavontuur opschrijven, foto’s uitzoeken maakt dat je een reis nogmaals beleefd. Dat is nog eens napret!

Welke 5 dingen neem je altijd mee op reis?
Tot een reis waar “beer” kwijtraakte (en ik deze overigens ook weer terugvond door een hele lieve Bosnische conducteur) nam ik deze knuffel altijd mee. Nu ga ik toch meer voor mijn iPod (dagdromen met je favo muziek), aftersun (dol op de geur en mijn bruine benen moeten zo lang mogelijk bruin blijven), tie rips (hier kan je alles mee! Tassen dichtzippen voor de vlieg- of busreis, een losse douchekop (irritatie) weer aan de slang vastmaken etc..), mijn camera (ik wil alles, dagelijks, 24/7 vastleggen en het liefst eentje die polaroids maakt) en klamboe (hoewel in veel hostels er eentje hangt vind ik deze vaak vies en vol gaten, dus ik neem altijd mijn eigen ge├»mpregneerde klamboe mee haha).

blogger

Welke bestemming heb je het laatst bezocht?
Als aller-laaste zat ik op Zanzibar. Paradijselijk mooi, maar ook met pittige kruiden die overal op het eiland verbouwd worden. Het is een mengelmoes van religies, culturen en mensen. Magisch!

Is er een land wat je tijdens het reizen is tegengevallen?
Hoewel iedereen vol lof spreekt over Tanzania, heb ik er in het midden tussen het stof en de chaos gewoond voor wat maanden. Dit was een echte cultuurschok: overal mensen, chaos, stof en nauwelijks water/regen. Het heeft diepe indruk gemaakt, en los van de wildparken met avontuurlijke safari’s, is het niet overal in Tanzania even mooi, vriendelijk en positief indrukwekkend als we de beelden kennen van de “Lion King”.

lake

Welk land heeft jou tijdens het reizen op een positieve manier verrast?
Dan kies ik voor dichterbij huis: Bosni├ź. In de stad Sarajevo bruist het. Je vindt hier bijvoorbeeld een oude bioscoop dat omgetoverd is tot een kroeg waarin je accordeon spelende mannen treft en halve liters bier kunt drinken. De bevolking is wat bot, maar in een gesprek kan dit zo omkeren: vol trost zullen ze je over de geschiedenis van het land vertellen. Tevens mooie natuur met veel watervallen tussen de bergen.

Welke bestemming of land staat bovenaan op je bucketlist?
ZUID-AFRIKA! Hier schijnt zo’n goede vibe te hangen: relaxed, iedereen mag zijn wie hij of zij is, het eten schijnt er heel lekker (en niet duur) te zijn en ja, die Tafelberg wil ik gewoon eens beklimmen om uit te kijken over Kaapstad. Ik ben daarnaast echt voor reizen met een rauw randje. Ik wil ook zien wat er echt gebeurd in de stad. Ik wil bijvoorbeeld niet mijn ogen sluiten voor de townships, dit is immers de realiteit.

Suriname

Wat is je volgende reisbestemming?
Vanaf 16 januari vlieg ik voor 4 maanden naar Midden-Amerika. Ik start in Cuba, door Mexico, Belize, Nicaragua, San Blas eilanden om terug te vliegen van Colombia naar huis. Samen met mijn vriend Max willen we ons onderdompelen in het Caribisch surfgebied, de Latijns-Amerikaanse muziek en vibe en het leventje daar.

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Tip: plan zo min mogelijk. Heus, een bus vertrek wel een paar keer per dag. En anders had het zo moeten zijn. En qua excursies kom je er meestal op bestemming achter dat je of te duur hebt gekozen of je toch liever iets anders wilt doen. Hetzelfde geldt voor je slaapplek. Reizen is juist je laten verassen door de dag. Happy travelling!

Ben je net als backpacker Renate ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over backpacker Renate en haar reizen naar haar auteurspagina op Traveljunks.


┬ę Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden