10 vragen aan China specialiste Bea

Als reiziger in hart en nieren is Bea Pors elke dag aan het werk als China specialiste. Na haar HBO-opleiding in het toerisme is ze aan de slag gegaan bij een groot bedrijf in de toeristenbranche, maar was al snel op zoek naar een meer persoonlijke invulling van haar werk en passie. Bea sinds enkele jaren werkzaam bij Riksja Travel, waar ze als China specialiste de meest bijzondere reizen samenstelt voor haar klanten. Bea is zelf ook een enthousiast reiziger en maakt regelmatig korte en lange reizen, zowel binnen als buiten Europa en bericht hierover regelmatig op haar blog WaarisBea.nl. Geïnteresseerd in haar ervaringen als reiziger en China specialiste? Traveljunks stelde haar 10 vragen.

10 vragen aan China Specialiste Bea

Wie ben je en wat is jouw link met reizen?

Ik ben Bea en ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet gefascineerd geweest ben door reizen, vanaf jonge leeftijd namen mijn ouders me al overal mee naartoe. Het ontdekken van andere mensen, talen en culturen vond ik toen al heel interessant en nog steeds zoek ik graag letterlijk en figuurlijk de grens op. Dat mensen op een andere plek zo anders leven dan wij, dat intrigeert me, dat blijf ik steeds opzoeken.

Sinds wanneer werk je bij Riksja Travel en hoe ben je er terecht gekomen?

Ik heb een HBO-opleiding in het toerisme gevolgd en kon vervolgens aan de slag bij een groot bedrijf in de branche. Ik zette niet alleen mijn eerste stappen in het werken in het toerisme, ik kwam er ook achter dat het grootschalige, onpersoonlijke niet goed bij me paste. Toen mijn contract afliep, ben ik bewust gaan zoeken naar een ander soort organisatie. Een bedrijf met een persoonlijke visie, waar zowel medewerkers als klanten geen nummer zijn. Riksja Travel bleek een heel goede match: in februari 2010 ben ik hier aan de slag gegaan en sindsdien heb ik niet alleen heel bijzondere reizen kunnen maken, ik heb ook mijn persoonlijke grenzen kunnen verleggen.

[one_third]Chinese Muur[/one_third][one_third]Bea in China[/one_third][one_third_last]Paardrijden bij Gletsjer[/one_third_last]

Hoe kun je het werk als reisspecialist voor China het best omschrijven?

Als reisspecialist, op China online, hebben wij nauw contact met onze klanten, die bezig zijn met het samenstellen van een individuele rondreis. Wij helpen ze de juiste keuzes te maken, op basis van hun wensen en interesses en adviseren daarbij vanuit onze eigen reiservaring in China. Een uitdaging, want mensen die naar China willen reizen zijn vaak avontuurlijk ingesteld en zoeken vaak naar iets anders. We zijn een online reisorganisatie, maar toch lukt het erg goed om telefonisch en per e-mail echt persoonlijk contact te hebben. Als klanten mij bellen, weet ik altijd meteen wie ze zijn.

Wat is het leukste en wat is het minst leuke aan je werk als reisspecialist voor China?

Het leukste is het enthousiasmeren van klanten, mijn eigen fascinaties overbrengen op een ander. Vaak krijg ik terug dat klanten het inderdaad zo ervaren hebben als ik had beschreven. Soms lukt het minder goed, mensen hebben dan een bepaalde verwachting van China, die ik kennelijk niet genoeg bijgesteld heb. Het is en blijft een uniek en voor ons heel bizar land. Als reizigers dan teleurgesteld terugkomen, vind ik dat ook jammer, maar het leert me wel de volgende keer nog duidelijker te zijn.

Wat maakt China voor jou zo speciaal, dat je er je specialisatie van hebt gemaakt?

Zodra je uit het vliegtuig stapt in China, merk je dat je in een andere wereld terecht gekomen bent. Je kunt niemand verstaan en geen enkel bordje lezen. Het land heeft een totaal andere cultuur, gebruiken en gewoontes en ik vind dat fantastisch om te zien en mee te maken. Het dwingt je uit je comfortzone te stappen en met een open mind naar de wereld te kijken. Daarnaast heeft iedere plek in China een rijke historie, er is zoveel om je over te verbazen.

Bea bij Mount Everest

Als je één favoriete plek in China mag noemen, welke is dat dan?

Beijing vind ik fantastisch, de stad is duizenden jaren geleden gebouwd en als je hoort over de geschiedenis, waan je je terug in de tijd. Maar de meest indrukwekkende plek in China is voor mij Tibet, wat natuurlijk eigenlijk geen China zou moeten zijn. Kleurrijke gebedsvlaggetjes, vriendelijke monniken en de vele yaks die grazen in valleien. Je blijft maar kijken naar de schitterende uitzichten op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Nog steeds kan ik niet goed geloven dat ik echt op Mount Everest basecamp ben geweest.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging m.b.t. reizen in China?

De reisafstanden, China is zo ontzettend groot. Ik had vier weken de tijd, maar dat was nog niet genoeg. Je kunt in één reis nooit het hele land zien, je zult keuzes moeten maken. Ook een uitdaging voor ons als reisspecialist, we lossen het op door binnenlandse vluchten in te plannen in combinatie met high speed trains en nachttreinen. Je kunt hiermee flinke afstanden afleggen en het geeft de reis iets extra avontuurlijks.

Hoe zie jij de toeristische toekomst in China?

China heeft nog zo veel mogelijkheden, met het toerisme gaat het prima. Er zijn nog heel veel onontdekte plekken die bijzonder zijn en de Chinese Muur staat er voorlopig nog wel even. Chinezen zelf worden rijker en willen ook graag hun eigen land zien. Als ze met een grote hoop bij elkaar zijn is dat soms wat overweldigend, maar ik moet er ook wel erg om lachen als ze steeds met mij als westerling op de foto willen.


Heb je een onbekende plek in China als tip voor toekomstige bezoekers?

De bergachtige omgeving van Songpan vind ik heel mooi met zijn scherpe pieken en groene valleien. Een bijzondere manier om dit gebied te verkennen is per paard, je rijdt dan in drie dagen naar gletsjertop Ice Mountain. Gelukkig (ook voor mij!), hoef je geen paardrijervaring te hebben. Slapen doe je in tentjes: barkoud, maar wel de beste manier om je één met de natuur de voelen. Die steile klim in het ruige landschap, dat voelt als een overwinning.


Wat is jouw favoriete reisbestemming buiten China en waarom is het juist deze?

Ik vind het onmogelijk om die vraag te beantwoorden, iedere plek heeft iets bijzonders en ik heb nog lang niet genoeg van de wereld gezien om één bestemming als favoriet aan te wijzen. Ik kies altijd veilige plaatsen uit, maar verder staat alles open. België is toch ook bijzonder? Als ik reis, zoek ik graag de minder voor de hand liggende plekjes uit: dat dorpje waar het doods lijkt, maar waar je uiteindelijk een mooie kloostertuin ontdekt. Als de routebeschrijving ‘rechtdoor zegt’, sla ik eigenwijs linksaf. Ik laat me graag verrassen, waar ook ter wereld.

Zou jij graag met Bea verder willen praten over China? Neem contact op met China online, onderdeel van Riksja Travel. Ben je ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden