Ubud, het groene hart van Bali

In het midden van het eiland Bali ligt de plaats Ubud, een sfeervol kunstenaarsdorp omgeven door rijstvelden en palmboomvalleien. Het is het Bali dat je kent uit de reisgidsen, met knalgroene terrassen vol wuivende rijst en mannen die met ossenkarren over het land rijden. Wij vinden Ubud het meest Indonesië-gevoel hebben op Bali en het is dan ook de uitgelezen plek om je Bali-reis te beginnen. We geven je graag onze tips voor een onvergetelijk verblijf in Ubud.

Hoe mooi is het Balinese Ubud?

#1 Fietsen tussen de rijstvelden

De leukste manier om de rijstvelden te verkennen is volgens ons per fiets. Rijd tijdens een fietstocht door boerendorpjes terwijl de gids honderduit vertelt over het typische Balinese leven. Het leuke van deze excursie is dat je veel van de omgeving ziet, maar daarnaast ook leert over het leven op Bali. Onderweg kom je langs kleine familietempels waar vrouwen in kleurrijke kleding rijstoffers brengen. Ook stop je om te kijken hoe rijst wordt geplant en geoogst. Sluit af met een lokale lunch van gado gado en nasi goreng en je dag is compleet.

#2 Wokken à la Lonny

Wie graag zelf wil leren hoe de Indonesische gerechten klaargemaakt worden, kan in Ubud een kookcursus volgen. Je begint met een bezoek aan de lokale markt, waar je allerlei nieuwe geuren ruikt, verkooppraatjes hoort en allerlei kleurrijke groenten en fruit ziet. Samen met de kok koop je de ingrediënten waarmee je daarna in de keuken aan de slag gaat. In Nederland kun je vriend en vijand verrassen met een echte Indonesische rijsttafel!

Bali Ubud kookcursus

De heerlijke gerechten tijdens een kookcursus

#3 Watertempel Tirta Empul

Een paar kilometer buiten Ubud ligt de watertempel Tirta Empul. Hier komen dagelijks honderden Balinezen om rijstoffers te brengen, te baden in het water van de tempel en te bidden voor geluk en voorspoed. Wie wil kan zelf ook met een sarong aan in het water stappen om een reinigingsritueel te doen. Wij vonden het bijzonder om van zo dichtbij even deel uit te maken van de Balinese cultuur.

Bali Ubud Kunstenaar

Prachtig masker van plaatselijke ambachtslieden

#4 Ambachtsdorpen in de omgeving

Ubud is ook het artistieke hart van Bali. Je vindt er in de hoofdstraat veel kleine ateliers van lokale kunstenaars. In de dorpen rondom Ubud worden allerlei verschillende ambachten uitgevoerd; zo vind je er beeldhouwers die Boeddhabeelden aan het maken zijn, houtsnijders die maskers bewerken, pottenbakkers, schilders en nog veel meer. Het is een goede plek om souvenirs in te slaan voor het thuisfront, je vindt er veel moois om uit te kiezen en koopt het direct van de kunstenaar zelf.

#5 Slow food en organische fruitshakes

Ubud is ook het hart van de health movement op Bali. Je vindt er meerdere yogascholen voor wie nog even wil oefenen op zijn zonnegroet, en kunt kiezen uit een heleboel biologische eettentjes met slow food en raw food. Ook voor wie iets minder spiritueel is aangelegd: het verse eten met producten rechtstreeks van het land is de moeite van het proberen waard. Onze fruitshake smaakte nog nooit zo lekker. Onze favorieten? Restaurants Three Monkeys en Kafé, beiden in het centrum van Ubud. Selamat makan, eet smakelijk!

Bali Ubud Slowfood

Heerlijk genieten van het lokale slowfood

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Bali, onderdeel van Riksja Travel. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring.