Gili

Streep je bucketlist af in Indonesië

Toen ik besloot om een reis naar Indonesië te maken, waren er een aantal dingen die mij meteen te binnen schoten. Dingen die ik wel eens had gezien op Instagram-accounts, die ik had gelezen in Columbusmagazine, dingen die ik persé zelf ook wilde doen. Materiaal voor de bucketlist, zeg maar. En is het me gelukt deze dingen ook daadwerkelijk af te strepen op mijn afgelopen reis naar Bali & de Gili-eilanden? Check it out…

Bucketlist van Indonesië

#1 Knalgroene rijstvelden zover als je kunt kijken
Eén van de dingen waar ik me in Bali het meest op verheugde, waren de rijstvelden. Groene terrassen met sprietjes voor zover het oog reikt, gebouwd in terrasvorm en met wuivende palmbomen ertussen. Dat leek me echt helemaal geweldig, want ondanks dat ik wel eens eerder in Azië was geweest, had ik zulke rijstterrassen nog nooit gezien. Nou, in Ubud werden mijn dromen al snel werkelijkheid: al bij aankomst in ons guesthouse zagen we overal knalgroene rijstvelden! En toen we de volgende dag een fietstocht door de omgeving maakten, zagen we er wel honderd. Wow, zo gaaf.

Rice

#2 Een crematieoptocht meemaken
Terwijl de meeste eilanden in Indonesië islamitisch zijn, wist ik dat Bali juist hindoeïstisch was. Ik had gelezen dat er vaak crematieoptochten worden gehouden, heel bijzonder maar nogal lastig om in te plannen natuurlijk. Maar al op een van de eerste dagen zagen we een enorme stoet mensen over de hoofdweg lopen, achter een draagstoel met daarop de kinderen van een overledene. Mensen hadden prachtige kleren aan, droegen offermanden en er klonk ook muziek uit de stoet. Bijzonder om dat zo open mee te maken, de familie vond het zelfs niet erg dat we er foto’s van maakten.

Asia

#3 Leren golfsurfen
Absoluut eentje voor de bucketlist: leren surfen! In Kuta op Zuid-Bali heb ik een surfles gevolgd, waarbij ik eerst op het strand leerde opstaan en de juiste houding aannemen, en daarna in zee ‘voor het echie’ ging oefenen. En jeetje, dat is nog best moeilijk zeg! De instructeur hielp heel goed met een golf uitkiezen en de juiste beginpositie innemen, maar het opstaan en evenwicht vinden moest ik toch echt zelf doen. Na een paar mislukte golven lukte het uiteindelijk wel, en ik heb zowaar wel vier of vijf golven staand uitgereden!

Surf

#4 Een vulkaan beklimmen tijdens zonsopkomst
Deze heb ik vaak voorbij zien komen op Instagram. Zonsopkomst, pieken van bergen en vulkanen in de omgeving en voldane gezichten in de ochtendzon. Ook deze kon ik aftikken, na mijn beklimming van de Baturvulkaan. Ga je ook naar Java tijdens je Indonesië-reis, kies dan voor de Bromovulkaan; de zonsopkomst daar schijnt nog spectaculairder te zijn. Ik was echt even sprakeloos toen ik daar op de top stond en de zonnestralen langzaam een voor een de bergtoppen om mij heen zag beschijnen.

Sunset

#5 Snorkelen met zeeschildpadden
Ik weet niet waarom, maar ik heb schildpadden altijd al gaaf gevonden. En dan vooral die onder water. Het leek mij fantastisch om een keer met zeeschildpadden te snorkelen. Dus op Gili Trawangan zette ik een snorkel op en dook onder water. En bij mijn tweede poging was het raak! Wel vijf minuten heb ik rond gezwommen met een prachtige schildpad die zich totaal niet stoorde aan mijn aanwezigheid. Het was bijna magisch, zo mooi. Het is dat ik onder water was, anders had ik misschien wel wat traantjes in mijn ogen gekregen van ontroering…

Gili

Bovenstaande tips werden verzameld door Edith Huntink van Smart Indonesië, onderdeel van Travel Smart. Travel Smart is een reisorganisatie van reizigers voor reizigers, die de weg weet in de wereld; van een foodsafari in Yogyakarta tot mountainbiken tussen de rijstvelden van Bali. Door slimme keuzes wordt je reis betaalbaar én leuk. Wij maken de route, jij kiest hoe je het wilt beleven.