Ontdek het andere Indonesië

De eilanden Sumatra, Java en Bali mogen eigenlijk niet ontbreken als je voor de eerste keer naar Indonesië gaat. Maar het kan ook anders. Kies eens voor de minder bekende eilanden. Leer de lokale bevolking kennen op het ongerepte eiland Flores, trotseer de Rinjanivulkaan op Lombok en ontdek de kleurrijke onderwaterwereld in het noorden van Sulawesi.

Het andere Indonesië

Flores: help mee in een homestay

‘Kaap der Bloemen’, is de bijnaam die de Portugezen vroeger hadden voor het katholieke eiland Flores. Je vindt op dit eiland nauwelijks toeristen en de bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Wij verkenden Flores met een privé-chauffeur en werden getrakteerd op rokende vulkanen, uitgestrekte rijstvelden en koffie- en theeplantages. Een echte aanrader is een overnachting in een homestay, zodat je kunt ervaren hoe de lokale bevolking hier leeft. Vrouwen weven kleurrijke kleden en doeken – zogeheten ikats. We mochten zelfs een handje helpen. Verwacht in de homestay geen luxe of zelfs warm water. Maar de gastvrijheid en groene omgeving maakten dat wat ons betreft dubbel en dwars goed.

[two_first]
Indonesie duiken
[/two_first] [two_second]Indonesie hiken[/two_second]

Lombok: beklim de Rinjanivulkaan

Avonturiers en sportievelingen zijn op Lombok op de juiste plek. Hier vind je namelijk de Rinjani vulkaan. Na een lange dag klimmen bereik je de kraterrand waar je slaapt in je eigen koepeltent. Rond twee uur ’s nachts kruip je de tent uit voor de laatste klim, want geloof ons, je wilt de zonsopkomst vanaf de top écht niet missen. Het is weliswaar een zware laatste klim, maar de moeite waard: onderweg naar de top van de vulkaan ontspanden we volledig in een van de warmwaterbronnen en eenmaal boven werden we beloond door een overweldigend uitzicht. Tip: zorg voor warme kleding, want ’s nachts kan het flink koud zijn in de tent.

Sulawesi: duik met schildpadden en maanvissen

In het noorden van Sulawesi vind je de Bunaken, een eilandengroep met een kleurrijke onderwaterwereld waar snorkel- en duikfanaten hun hart op kunnen halen. Wij spotten weelderig koraal, tropische vissen, stokoude schildpadden en zelfs een maanvis. Mocht je niet van duiken of snorkelen houden, luier dan in je hangmat onder de wuivende palmbomen, geniet van een ijskoud biertje of staar eindeloos naar de langstuffende vissersboten. Net een paradijs.

Indonesie oma

.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Indonesië, onderdeel van Riksja Travel. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring.