Lombok

Wat je niet mag missen op Lombok

Paradijselijke stranden, hoge bergen en indrukwekkende vulkanen: bij het Indonesische Lombok draait het voornamelijk om de ongerepte natuur. Ga hiken en klimmen voor de nodige dosis adrenaline en kom daarna bij op een van de bountystranden. Lombok is een van onze favoriete, Indonesische eilanden en dit is onze bucketlist.

Lombok favorieten

Kamperen op een onbewoond eiland

Een poederwit strand helemaal voor jezelf, met enkel wuivende palmbomen links van je en een kraakheldere zee rechts van je. Wist je dat dit mogelijk is op Lombok? Net voor de kust van het vaste eiland ligt een ander eilandje, waar niemand woont en waar je alles voor jezelf hebt. Slaap een aantal nachten in een tentje en ga back to basic. De zee is jouw douche en je maakt eten klaar op een gaststelletje. In de middag ga je snorkelen en ’s avonds drink je een biertje terwijl je zonsondergang bekijkt. Zeker iets voor op je bucketlist.

Beach

De Rinjanivulkaan beklimmen

Houd je van een beetje zweten en hiken? Dan mag een trekking naar de Rinjanivulkaan zeker niet uitblijven. De tocht duurt een aantal dagen waarin je twee nachten in een tent op de vulkaan slaapt. Het is de twee na hoogste vulkaan van heel Indonesië, dus afzien wordt het zeker. Maar als je ’s ochtends in je tent wakker wordt en je zonsopgang bekijkt vanaf tweeduizend meter hoog, ben je de spierpijn zo vergeten. Neem wel warme kleding én genoeg eten mee; het kan nogal koud worden en genoeg energie hebben is niet geheel onbelangrijk.

Rinjani

Snorkelen en duiken bij de Gili’s

Lombok kent nog drie bekende eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Als je van plan bent Lombok te bezoeken, dan moet je zeker ook naar een van deze eilanden. De eerste staat voornamelijk bekend om de goede feestjes, het tweede eiland trekt veel backpackers en Gili Meno wordt ook wel Honeymoon Island genoemd vanwege de mooie stranden. Maar wat de eilanden één ding gemeen hebben: je kunt er goed snorkelen en/of duiken. Verken de onderwaterwereld en bekijk het gekleurde koraal, de mooiste vissen en spot schildpadden!

snorkelen

Op bezoek bij de locals

Als je niet zo’n strandganger bent, dan zit je op Lombok ook goed. Op het vasteland bezoek je de locals en verken je de omgeving. Je doorkruist rijstvelden en rijdt over onverharde paden. Maak af en toe een stop bij een klein dorp en zie hoe vrouwen manden maken van riet en daag de kinderen uit voor een potje voetbal. Voor wat meer actie huur je een mountainbike en fiets je door de bergen en door het tropisch regenwoud. Kijk goed om je heen en maak af en toe een praatje met de lokale boeren.

eiland

Leren surfen bij Kuta

Heb je altijd al leren surfen of wil je graag je surfskills bijwerken? Ga dan naar Kuta, hét surfdorpje van het eiland. Veel mensen verwarren Kuta op Lombok met Kuta op Bali, maar de verschillen zijn echter groot: Kuta op Bali staat voornamelijk bekend om de vele discotheken en barren, terwijl Kuta op Lombok juist beroemd is vanwege de gemoedelijke sfeer en de relaxte mensen. Ga naar een van de vele surfscholen en trek voor het eerst een wetsuit aan. Ben je al een ervaren surfer? Trotseer dan de golven ’s ochtends en in de middag, en rust daarna uit bij een van de barretjes. Sluit de dag hier af met een koud drankje en geniet volop van de laidback vibe.

Indonesie

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Lilian van Smart Indonesië, onderdeel van Travel Smart. Lilian heeft zelf een rondreis door Indonesië gemaakt en geeft je dus graag tips uit eigen ervaring.