Maak kennis met Sulawesi

‘De gordel van smaragd’. Het is een van de bijnamen van Indonesië en dat is niet voor niets. Het omschrijft de schoonheid en diversiteit van de natuur. Plan je een reis naar Indonesië, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Elk eiland heeft een eigen karakter en uitstaling. Ben je al vaker in Indonesië geweest of wil je gewoon iets anders? Breng dan een bezoek aan Sulawesi. We hebben onze favoriete route vast voor je uitgestippeld.

Kennismaking met Sulawesi

Makassar
Je eerste kennismaking met Sulawesi is Makassar. Zodra je de luchthaven verlaat, adem je de frisse zeelucht in. Duik de hectiek van het centrum in en slenter langs koloniale gebouwen die doen herinneren aan de Hollandse glorie. Links en rechts scheuren tuktuks voorbij. De Aziatische chaos is een ware belevenis. Wandel tijdens zonsondergang over de boulevard en plof neer op een bankje met een verse fruitshake. De horizon kleurt langzaam oranje en vissersboten keren terug naar de haven om verse vis uit te laden. Welkom op Sulawesi.

rijstveld

Tana Toraja’s

Goed uitgerust reis je vanaf Makassar in ongeveer negen uur naar Rantepao. In het groene hart van Sulawesi ligt hier het rijk van de Tana Toraja’s, een bevolkingsgroep met een bijzonder ritueel voor dodenverering. Je kunt hier bij een lokale familie in de bergen overnachten in een kleurrijk zadeldakhuis. Plof neer in het gras of trap een balletje met een van de kinderen, die dolblij zijn met het nieuwe bezoek. Je hoeft hier geen luxe of comfort te verwachten; de douche is een eenvoudig kraantje met koud water. Maar de omgeving en gastvrijheid maken dit wat ons betreft helemaal goed.

Bira

Flipperen in Bira

In ongeveer zes uur rij je van Rantepao naar het Tempe-meer, een tussenstop om de grote reisafstand naar het zuiden te onderbreken. Stap in een longtailboot en vaar naar een van de drijvend dorpjes. Wist je dat dit meer tijdens de moessonperiode wel dertig keer zo groot wordt? De volgende morgen reis je goed uitgerust door het vissersdorp Bira. Geiten sjokken door de onverharde straten en toeristen komen hier nauwelijks. Witte stranden steken fel af tegen de felblauwe zee. Plof neer in het warme zand en geniet van een ijskoud biertje. Net een paradijs.

koraal

Op je trappers door de sawa’s

Zodra je Bira verlaat, verandert het landschap al snel. Stranden maken plaats voor golvende rijstterrassen en je passeert kleine dorpjes waar kippen rustig over de weg scharrelen. Wil je nog niet terug naar Makassar? Maak dan een stop in Malino. Het dorpje ligt in de bergen en het klimaat is aangenaam. Verscholen tussen de rijstterrassen staat een sfeervolle villa waar je kunt overnachten. Tip: stap op de fiets en verken de omgeving. Onderweg werden we tegemoet gerend door lachende kinderen. Je bent hier een ware attractie. Eindig de fietstocht met een uitgebreide rijsttafel bij een lokale familie thuis. Na de inspanning een welkome beloning!

bike

Bovenstaande tips zijn samengesteld door reisspecialisten van Riksja Indonesië, onderdeel van Riksja Travel. Stel je eigen Sulawesi-reis samen aan de hand van de bouwstenen. De Indonesië-experts hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaring.

rice field