Vulkaan

Wat te doen en zien op het Indonesische Java?

Veel reizigers bezoeken alleen het eiland Bali als ze een reis naar Indonesië maken. Anderen combineren Bali juist weer met de Gili-eilanden. En wij geven ze absoluut geen ongelijk, want relaxt is het zeker en je kunt je er meer dan prima vermaken. Maar wil je wat anders dan zon, zee en strand en ben je avontuurlijk ingesteld? Breng dan ook zeker een bezoek aan het Indonesische Java. De sfeer is anders, het lokale leven is meer zichtbaar én je kunt hier eindeloos veel zien en doen. Wat precies? Dat vertellen we je hier.

Java: Yogyakarta activiteiten en bezienswaardigheden

Het goedkoopste vliegticket vind je hoogstwaarschijnlijk naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, maar wij raden juist aan om door te vliegen naar Yogyakarta en daar de Indonesië-rondreis te starten. Jakarta vinden wij niet interessant en Yogyakarta is dat daarentegen wel. Heel interessant zelfs. Zo bezoek je hier bijvoorbeeld de grootste Boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur. Een bezoek aan de Borobudur kan dan ook zeker niet uitblijven. Stap op de fiets en doorkruis dorpjes en rijstvelden op weg naar de tempel. Eenmaal aangekomen beklim je het heiligdom en bekijk je de stoepa’s van dichtbij. Van bovenaf heb je een waanzinnig uitzicht én je kunt de tempel rondom lopen. Probeer juist vroeg te gaan zodat je de zonsopgang nog kunt bekijken en zo ook de hordes toeristen ontwijkt.

tempel

Lokale leven

In de middag duik je het lokale leven in en ga je met een gids op pad. Hij brengt je naar plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen en hij laat je kennismaken met de vriendelijke bevolking. Speel met de kinderen op straat, bekijk hoe de vrouwen koken in potten, eet wat lekkers bij een van de foodstalletjes en luister naar de verhalen van de gids!

Java

Zin in iets heel anders? Stap dan in een neonverlichte skelter en doorkruis de straten van Yogyakarta. Als de avond valt en het buiten donker begint te worden, kan het avontuur van start. In Yogyakarta vind je verschillende skelters die zijn omgebouwd tot vrolijke trapwagens. Op de auto’s vind je verschillende fictieve figuren, zoals Hello Kitty en Superman. Rijd door het centrum en stop zo nu en dan om van de lokale delicatessen te proeven.

toerist

Java: Malang activiteiten en bezienswaardigheden

Een andere populaire plaats op Java is Malang, waar je twee welbekende vulkanen vindt: de Bromo en de Ijen. Vanuit Malang word je in de vroege uurtjes met een jeep naar de voet van de Bromo-vulkaan gebracht. Bovenop een berg wacht je totdat de zon tevoorschijn komt en de lucht allerlei kleuren vertoont. De vulkanen op de achtergrond worden langzaam maar zeker zichtbaar en dit behoort dan ook tot een van de mooiste zonsopgangen die wij ooit hebben gezien. En als kers op de taart beklim je daarna de rokende vulkaan.

vulkaan

De volgende dag sta je opnieuw vroeg op, deze keer om de Ijen te beklimmen. Het is een pittige hike waarbij je je lichamelijke gesteldheid test, maar het uitzicht op het blauwgroene meer en op de zwavellucht die uit de vulkaan komt maakt de tocht meer dan goed!

Studentenproject

Daarna is het tijd om iets terug te doen voor de bevolking. Net buiten Malang vind je een dorpje, wat voorheen nog een krottenwijk was, maar nu is omgetoverd tot een kleurrijk geheel. Een aantal Indonesische studenten hebben afgelopen jaar een project opgezet waarbij ze deze krottenwijk een opschoonbeurt gaven. Letterlijk, want de wijk is volledig schoongemaakt en de huizen zijn in verschillende, vrolijke kleuren geverfd. Sindsdien komen steeds meer toeristen naar deze plek om foto’s te maken en dit kunstwerk van dichtbij mee te maken. En ook jij kan hier naartoe. Stap in een bacak, waarbij een local je al fietsend rondleidt, en laat je meenemen door een gids door de wijk. Het is niet alleen een leuke activiteit, je steunt er ook nog eens de locals mee!

Java

Ook kun je in en rondom Malang het platteland op. Samen met een Javaanse vrouw bezoek je een of meerdere plantages waar je meer leert over de verschillende kruiden en specerijen die ze op Java verbouwen. Je zult ongetwijfeld een aantal specerijen al kennen, omdat je deze ook in Nederlandse supermarkten kunt kopen. Hoe gaaf is dat?

travel

Heb jij zin gekregen om bovenstaande activiteiten te ondernemen en naar Java te gaan? Neem dan contact op met Maaike van Smart Indonesië, onderdeel van Travel Smart. Maaike is zelf in Indonesië geweest en kan je dus uit eigen ervaring adviseren.