5 redenen waarom je naar Indonesië moet

Ben je van plan komend jaar een mooie verre reis te gaan maken en moet je nog een bestemming kiezen? Zie je door de bomen het bos niet meer met al die vakantiebrochures, reisprogramma’s op tv en adviezen uit je vriendenkring? Laat ik je dan eens proberen te helpen.

Indonesië is verrassend

Hou je van een combinatie tussen cultureel, actief en relaxt? Zie jij jezelf wel mountainbiken tussen rijstterrassen, waarna je ’s middags een duik neemt in het zwembad van je charmante bungalow? Of dwalen door een tempelcomplex terwijl je daarna bij een lokaal restaurantje geweldige nasi goreng eet? En dit alles voor een fractie van de prijs die je dit in Europa zou kosten? Dan zou ik zeggen: ga naar Indonesië! Dit zijn mijn 5 tips voor een onvergetelijke trip.

Vulkaan beklimmen bij zonsopkomst op Java

Veel mensen combineren tijdens hun Indonesië-reis een bezoek aan de eilanden Java en Bali. Op Java staat de bekendste vulkaan van Indonesië: de Bromo. De perfecte plek om vroeg uit de veren te kruipen en wat lichaamsbeweging aan te gaan, want als je rond 5 uur op de top staat kan je genieten van een supermooie zonsopkomst over de kraterrand.

Indonesie strand Gili

De prachtige stranden van Gili Meno
Fietsen tussen rijstterrassen op Bali

Op Bali vind je veel knalgroene rijstvelden, opgebouwd in terrassen van verschillende hoogtes. Je kunt wandelen tussen de rijst, maar wat ik zelf het leukst vind is een fietsexcursie door het groene landschap. Samen met een internationaal groepje medereizigers zoek je een goede mountainbike uit, waarna je de flank van een vulkaan opgereden wordt. Hier start je tocht en omdat je op hoogte begint hoef je bijna alleen maar bergaf te fietsen. Zodat je optimaal kunt genieten van het geweldige uitzicht. Vergeet niet af en toe een fotostop te maken!

Back to basic in het paradijs op Gili Meno

Voor de kust van Lombok vind je een paar piepkleine eilanden: de Gili´s. Sommigen zijn berucht vanwege hun backpackers-scene en beach parties, maar anderen zijn nog volledig onontwikkeld. Hier kun je een paar dagen lekker back to basic in het paradijs op Gili Meno. Niet meer dan een hutje met koud water douche aan het strand, verse vis op de bbq en drinken uit een kokosnoot. Dit is Expeditie Robinson, mét dak boven je hoofd en eten. Geen luxe, wel een bijzondere plek. Een boekje lezen, schelpen zoeken of snorkelen… Dit is het goede leven.

Indonesie compilatie

Heerlijk eten en de meest bijzondere Indonesische plekjes.
Op zoek naar de Komodo-varaan vanuit Flores

Hij is je vast wel bekend van National Geographic of Discovery Channel: de Komodo-varaan. ’s Werelds grootste en oudste varaan van 4 meter, ook wel de Komodo dragon genoemd. Maak vanuit het eiland Flores de ultieme Komodo-trip: 2 dagen op een boot, je slaapt ’s nachts in een verlaten baai en ziet de prehistorische Komodo-varanen ’s ochtends voordat andere boten zijn gearriveerd. Onderweg meer je aan bij verlaten strandjes en je kunt snorkelen tot je erbij neervalt.

Genieten van de beste lokale sateetjes in een warung

De laatste en misschien wel leukste tip: geniet van het eten! De sateetjes en kroepoek smaken hier nog beter dan thuis, verse garnalen springen uit zee zo op je bord en een Bintang biertje smaakt overal goed bij. Kleine lokale eetstalletjes, ook wel warungs genoemd, vind je overal in Indonesië en ze bieden voor 2 euro per persoon de lekkerste maaltijden. Selamat makan oftewel eet smakelijk!

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.