Rickshaw Run

De Rickshaw Run, dwars door India met je eigen tuktuk

Tijdens de Rickshaw Run stap je in je eigen tinnen koekblik waarmee je met maximaal 50 km per uur dwars door India reist. Gekkenwerk! Maar India is toch al een land van extremen, dus waarom zou je het dan ook niet op een extreme manier ervaren? De enige zekerheid die je hebt, is dat je weet waar je start en waar je de tuktuk weer moet inleveren. Maar hoe lang je erover gaat doen, welke route je neemt, welke problemen je onderweg tegenkomt dat is allemaal onzeker. En dat maakt het dus ook zo leuk!

Met The Adventurists beleef je gegarandeerd een avontuur

India stond altijd wel op mijn wensenlijstje om eens te bezoeken. En ook al ben ik een reiziger met hang naar avontuur, als alleenreizende vrouw was er toch altijd iets dat me daarin tegenhield. Totdat een reisvriendin me wees op The Adventurists; een knotsgekke Engelse reisorganisatie die van reizen weer een echt avontuur weet te maken. Want wie verdwaalt er tegenwoordig nou nog met zijn smartphone op zak? The Adventurists hebben daarom een aantal supertoffe reizen ontwikkeld. Ze bedenken de gekste dingen! Zo kan je te paard door Mongolië, vliegend door de lucht met een paramotor en dus ook tijdens de Rickshaw Run in je eigen tuktuk door India reizen.

Rickshaw Run India

Is de Rickshaw Run een race?

Met twee vrienden schreef ik me in voor de Rickshaw Run. Ons tuktuk avontuur startte in Jaisalmer dat in het oosten van India ligt. De finishlijn bevond zich in Shillong, helemaal aan de andere kant van het land boven de grens met Bangladesh. Ruim 3000 kilometer moesten we gaan afleggen en dat in circa twee weken. Je kunt naast onze route trouwens ook die van noord naar zuid rijden en tegenwoordig is er ook een uitdagende route door de Himalaya. Als je meedoet aan de Rickshaw Run ben je niet de enige, want er kunnen zich meerdere teams van over de hele wereld inschrijven. Met hen ga je de tuk tuk race aan, maar het doel is zeker niet om als eerste over de finishlijn te komen. Het is zelfs zo dat als je als eerste de eindstreep haalt, ze zeggen dat je dan eigenlijk geen goed avontuur hebt gehad.

Tuktuk The Adventurist

De voorbereidingen

Voordat je naar India afreist mag je bij de organisatie een design voor jouw tuktuk aanleveren. Met dit design gaan de Indiase schilders aan de slag. Zo kan je jouw tuktuk helemaal laten personaliseren. Je kunt je voorstellen dat het een bijzonder moment was, toen we in Jaisalmer ongeveer 50 van die gaaf beschilderde tuktuks zagen staan. Een imposant maharadja paleis was het toneel vanwaar alle voorbereidingen werden getroffen. De dagen voorafgaand aan het startsein struinden we de lokale markt af om de tuktuk verder te pimpen en comfortabeler te maken. Denk bijvoorbeeld aan dikke lagen matrasschuim om op te zitten, een goede toeter om ons te weren in het drukke Indiase straatleven en zeil om onze backpacks op het dak mee af te dekken. Ook volgden we een paar mechanische lesjes om te begrijpen hoe de tuktuk werkt. Dat was onmisbare informatie om onderweg de meest voorkomende technische problemen op te kunnen lossen. Na een snelcursus tuktuk-rijden mochten we het terrein af en deden we onze eerste proefrondjes. We leerden meteen hoe we de eerste kamelen, auto’s en koeien moesten ontwijken.

The Adventurist reis

Ons Rickshaw Run avontuur

In de twee weken van ons avontuur door India beleven we een fantastische tijd! We komen meteen terecht in een serieuze zandstorm, moeten soms op zoek naar een moertje of een boutje in drukke steden en trekken overal waar we stoppen een grote hoeveelheid mensen aan. We slapen in de meest kleine gehuchten waar ze nog nooit een toerist gezien hebben. Daardoor komen we ook wel eens op plekken waar je niet dood gevonden wilt worden. Elke dag is een ware beleving op zichzelf. We zien zoveel bizarre taferelen onderweg en voeren al rijdend gesprekken met mensen die naast ons komen rijden. Ook levert het manoeuvreren van de tuktuk door het Indiase verkeer, waar geen regels lijken te bestaan, vaak samengeknepen billen op. Bij hoge uitzondering zien we in de verte wel eens een gek uitgedoste tuktuk van een ander team verschijnen. Maar de meesten kom je onderweg niet meer tegen, iedereen waaiert uit in het immense India.

Avontuur reis

Tijd voor bezienswaardigheden

We maken lange reisdagen van zo’n 10 uur, waarbij we met de zon opstaan en we ons best doen om voor het donker een slaapplek te vinden. Het rijden in een tuktuk in het donker is namelijk behoorlijk gevaarlijk door de verblindende lichten van grote trucks. Die trucks kunnen ons ook nog eens zo van de weg rijden. This ain’t no picnic! Toch kunnen we naast het vele onderweg zijn, ook nog tijd uittrekken om ons als toeristen te gedragen. Zo bezoeken we Jaipur, zien we het wereldwonder Taj Mahal en maken we een boottocht over de Ganges. Als we meer in het oosten van het land komen drinken we een kop thee in Darjeeling en zien we de zonsopgang over de Himalaya. We weten zelfs nog tijd te vinden om op safari te gaan. Wat is India mooi en veelzijdig!

India Rickshaw Run

De Rickshaw Run is niet zonder risico

We hebben uiteindelijk verrassend weinig technische problemen ondervonden onderweg, wat ik zelfs een beetje jammer vond. Andere teams hebben het daarentegen wel zwaarder te verduren gehad. Sommigen hebben de helft van de tijd stilgestaan langs de kant van de weg, anderen hebben voortijdig de reis moeten afbreken door een zwaar ongeval. De Rickshaw Run is dan ook niet geheel zonder risico. Na twee weken halen wij in ieder geval gelukkig zonder kleerscheuren de eindstreep. Tijdens een uitgelaten slotfeest horen we iedereen zijn bijzondere verhalen en avonturen.

tuktuk India

Goed doel in Varanasi

Het mooie van The Adventurists vind ik, is dat ze ook vinden dat je iets terug moet geven aan de wereld. Ze verplichten je daarom om een goed doel te steunen; eentje die zij aanreiken of een door jezelf uitgekozen doel. Ik had via via gehoord over Stichting Duniya dat is opgericht voor de bewoners van de sloppenwijk Nagwa in Varanasi. Ze zorgen daar onder andere voor onderwijs aan arme kinderen uit de wijk. Aan de ouderen wordt ook gedacht, zij krijgen hier een soort dagbesteding. Er is ook een atelier waar vrouwen handwerk doen, zodat zij wat geld kunnen verdienen. We besloten ons voor deze stichting in te zetten en hebben voorafgaand aan de Rickshaw Run geld ingezameld. We zijn de opbrengsten tijdens onze reis persoonlijk bij hen komen overhandigen. Het was heel mooi om te zien wat een goed werk ze hier doen en het was een eer om een dagje mee te mogen kijken bij dit project. We zijn trots dat we een financieel steentje hebben kunnen bijdragen.

Duniya Organization

Wat kost de Rickshaw Run van The Adventurists?

Op het moment van schrijven betaal je per team circa €2,000 inschrijfgeld. Je kunt met maximaal 3 personen in een team, want dat is gewoonweg wat er past in een tuktuk (1 chauffeur en 2 passagiers). Met meer moet je ook niet willen. Inbegrepen in de prijs is uiteraard het gebruik van de tuktuk en het laten beschilderen ervan aan de hand van jouw design. Daarnaast is er altijd een start- en een eindfeest en zorgen ze voor technische uitleg en rij-instructies. Er is verder na het startsein geen back-up meer: zodra je vertrokken bent begint het avontuur. Niemand komt je halen als je langs de kant van de weg met panne staat of tegen andere problemen aanloopt. Dat is part of the adventure. Check voor meer informatie de site van The Adventurist!

Je betaalt zelf je vliegticket; je kunt gemiddeld voor €500,- retour vliegen naar Delhi. Kosten voor overig vervoer, benzine en eten in India zijn daarnaast echt heel laag. Alles bij elkaar, uitgaande van een team van 3 personen, moet je in totaal rekenen op zo’n €1800,- per persoon voor de hele reis.

Avontuur tuktuk

Mijn advies

Heb je al veel gereisd en ben je toe aan een nieuw avontuur? Dan is de Rickshaw Run van The Adventurist echt een aanrader. Ik zou het zelf niet aanraden als je op reisgebied nog niet zoveel gewend bent, hoewel iedereen dat uiteraard voor zichzelf moet bepalen. Voor mij was dit in ieder geval een van de meest bijzondere reizen die ik gemaakt heb en echt een unieke ervaring. Het gevoel van ultieme vrijheid, het bijzondere India op een bizarre manier meemaken en dat met je beste vrienden. Ik vond het vooral een erg leuke manier om zo het échte India te zien. Doordat je baas bent over je eigen vervoersmiddel ben je niet afhankelijk van de toeristische mainstream. Ik kan het met recht een onvergetelijke reis noemen!

Rickshaw Run

Ga je voor het eerst naar India, dan hebben wij enkele tips voor je reis door dit overweldigende land, of check onze algemene reisinformatie voor India. Meer avontuurlijke reizen van Lineke lezen? Check dan haar website voor meer reisinspiratie!