Ganges

De geuren en kleuren bij de Ghats van Varanasi

Poep op de straten en pies op de muren, honderden koeien die overal voorrang hebben en die daar ook gebruik van maken. Een stad die erger stinkt dan een dixie toilet in de zomer, een stad waar dood gaan centraal staat, en waar er honderdduizend hindoes naar toe gaan om te sterven. Een stad waar er lijken worden verbrand en waar de kinderen tussendoor tikkertje spelen. Een stad van leven en dood heel dicht naast elkaar.

De intrigerende Ghats van Varanasi

Varanasi is een van de oudste steden ter wereld en voor de hindoes een van de belangrijkste. Het is dan uiteraard ook zeker een bezoekje waard. Veel backpackers kiezen ervoor om vanuit Agra, na een bezoekje aan de Taj Mahal, de nachttrein te pakken naar Varanasi. Een treinreis van 9 uur, maar als je geluk hebt doe je er gewoon 15 uur over. De treinreis op zich is al een hele belevenis, heel veel blanken komen er namelijk niet dus het kan zomaar eens gebeuren dat er 15 uur lang naar je wordt gestaard. Als je dan eindelijk de trein kan verlaten en je benen weer kun strekken kom je terecht in een totaal andere wereld.

India

Drukte

Varanasi ligt tussen de twee zijrivieren van de Ganges in namelijk de Vara en de Nasi. Met 1,2 miljoen inwoners is Varanasi een ontzettend drukke stad. Afval sorteren kennen ze niet dus schrik niet als je hele hopen afval ziet waar mannen en vrouwen tussen gaan zitten om de behoeftes te doen. In Varanasi kun je de rivier de Ganges zien die bijzonder heilig is voor de hindoes. Zij geloven namelijk dat als je doodgaat en aan de rivier wordt verbrand je gereïncarneerd wordt. Daarom trekken er dagelijks honderden pelgrims naar Varanasi om daar hen laatste adem uit te blazen. Er zitten wel wat voorwaarden aan vast om aan de rivier verbrand te worden. Kinderen onder de tien jaar mogen niet verbrand worden omdat zij nog geen ziel zouden hebben. Als je gebeten bent door een slang, als je zwanger bent of als je de waterpokken hebt dan mag je ook niet verbrand worden aan de rivier maar wordt je gewoon zo in de rivier gegooid.

Ganges

Ghats

Langs de rivier zijn allemaal sterf tehuizen en Ghats. Deze Ghats zijn de trappen van het dorp naar de rivier en in deze Ghats worden de mensen verbrand. Er zijn een paar hele grote Ghats waar ze zo honderd mensen per dag verbranden. Maar je hebt ook wat kleinere Ghats waar ze rond de 50 mensen verbranden. Het is heel bijzonder om zo iets heiligs mee te maken. Op het moment dat er een lijk verbrand wordt kan het zo maar zijn dat er drie kleine kindjes om heen aan het springen en dansen zijn en tikkertje aan het spelen zijn. Op twee meter afstand staat er een koe in de rivier te plassen, en omdat de hindoes geloven dat het water van de rivier je reinigt staat er weer een meter verder op iemand zich in de rivier te wassen. En alsof het wassen in de rivier nog niet vies genoeg klinkt; sommige mensen drinken ook uit de rivier.

rivier

’s Avonds

Elke avond kun je met een bootje de rivier op om een ritueel te zien waarin de hindoes de rivier eren. Dit ritueel gaat gepaard met een hoop muziek en gedans en is ontzetten leuk om te zien terwijl de zon achter je ondergaat in de rivier.

Ghats

Ondanks dat Varanasi ontzettend druk en vies is kun je er ontzettend lekker eten en is het spotgoedkoop. Naast het zien van de rivier en de lijkverbrandingen is het al een hele bezienswaardigheid om een rondje door de stad te lopen. Elke vrouw is versierd met de mooiste, grootste en meest blinkende sieraden en heeft ook alle kleuren van de regenboog aan als kleding. Daarnaast worden er ezels en paarden als vervoersmiddel gebruikt en kun je als je bovenaan de Ghats staat genieten van een uitzicht op de rivier en alles daarom heen.