Riksja

Ga je voor de eerste keer naar India? Vijf keer doen!

Van luxe Maharadja paleizen en forten tot heilige koeien op straat en serene taferelen aan de Ganges: India is het land van de contrasten. Rijk of arm, schoon of vies: love it or hate it. Vraag je het ons dan zij wij stapelverliefd op het land. Al je zintuigen worden op de proef gesteld: door de geuren, de kleuren en door echt alles wat je om je heen ziet.

Het land van de Maharadja, de Taj Mahal en meer

Weet ook dat India een immens land is, je kunt prima vijf verschillende reizen door het land maken. Ga je voor de eerste keer? Dan raden wij, de reisspecialisten van Riksja India, je een rondje Rajasthan, Agra en Varanasi aan, want dit is toch wel het ultieme India. Dit zijn onze tips:

#1 Slapen in een Maharadja – paleis

De meeste vluchten vanuit Amsterdam naar Delhi komen net voor of net na middernacht aan, dus we adviseren je eerst een nachtje dichtbij de airport van Delhi te slapen. Maar als je de volgende ochtend wakker wordt, doe het dan zoals de Maharadja ’s het ook deden: slaap in volle luxe. Op ongeveer 4 uur rijden van Delhi, vind je een immens oud Maharadja – paleis: Samode Palace. Nadat de poorten van het gigantische gebouw open gaan, zie je een sprookjesachtige paleistuin. Bedienden met tulbanden op het hoofd lopen rond in het paleis. De kamers zijn allemaal verschillend versierd met oorspronkelijke Oriëntaalse ornamenten. Wat een luxe! Na een ontdekkingstocht door het paleis kun je gaan pootjebaden bij de zwembaden.

Maharadja

#2 Reis door de kleurrijke staat Rajasthan

Felgekleurde sari’s, tulbanden, heilige koeien, vele muilezels en kamelen vormen het straatbeeld in de staat Rajasthan. Bezoek hier absoluut de pelgrimstad Pushkar. Reis je eind oktober? Check dan wanneer het bekende Camel Fair dan afspeelt, maar buiten de fair romdom Pushkar is de stad natuurlijk het ook waard om te bezoeken. Je vind altijd badende pelgrims aan de oever van Lake Pushkar, wat bijzonder is om te zien. Pushkar is een belangrijk pelgrimsoord voor de hindoes en hier vind je de enige tempel in India die gewijd is aan Brahma. En omdat de stad zo heilig is, is alcohol en vlees hier ten strengste verboden.

Paleis

Heb je Pushkar gezien, reis dan door naar het romantische Udaipur. Een ontspannende stad met een oud centrum en waar te midden van het Lake Picchola het legendarische witte Lake Palace drijft, dat vroeger door de Maharadja werd gebruikt als winterverblijf. Wist je trouwens dat dit paleis een rol speelde in de James Bond-film ‘Octopussy’? Je Rajasthan-rondje is nog niet compleet zonder Jodhpur, de blauwe stad van India. Als je helemaal naar boven gaat, waar Meherangarh fort op een heuvel ligt, begrijp je waarom: alle daken in Jodhpur zijn blauw geschilderd (door de Brahmanen, priesterkaste, zodat zij zich konden onderscheiden zegt de legende). Het Meherangarh Fort kun je op eigen houtje verkennen, wij vinden een gids geen meerwaarde hebben. Je regelt namelijk een goede audiotour in het Engels in het fort (inbegrepen in je kaartje) en zo dwaal je vanzelf makkelijk door het complex.

India

#3 Een nachtje slapen in de woestijn

Waar India bekend staat om chaos en drukte, heerst er in de Thar-woestijn heel veel rust. Start eerst in Jaisalmer, vooral het lemenfort uit de 12e eeuw wat nog steeds bewoond wordt door zo’n 3.000 mensen is een bezoek waard. Laat dan de bewoonde wereld achter je en reis per jeep naar de desolate, uitgestrekte zandvlaktes. Hobbel op een kameel, geniet ’s avonds van een lekker curry en zie de zon ondergaan. Let wel op: ga niet je tent in voordat je de sterrenhemel hebt bewonderd!

Woestijn

#4 Bezoek wereldwonder Taj Mahal

Niet voor niks is de Taj Mahal in India één van de zeven wereldwonderen en daarom natuurlijk dé reden dat je naar Agra reist. Dit imposante wit marmeren paleis is door de oud-heerser Shah Jahan gebouwd en dient als grafmonument voor zijn overleden vrouw: een waar liefdesverhaal. Jahan is na zijn overlijden herenigd met zijn geliefde en bij haar in de tombe gezet. Menig reiziger maakt bij de Taj Mahal de bekende foto waarop je de fonteinen- en bomenrij én het wereldwonder ziet in de verte, een prachtig plaatje wat ons betreft. Neem vooral ook de tijd om de binnenkant van het paleis goed te bekijken. Onze tip: ’s ochtends vroeg – rond zessen – is het nog rustig bij het wereldwonder en heb je geen andere reizigers op je foto’s staan.

India

#5 Varanasi bezoeken

Varanasi is een stad die al je zintuigen op scherp zet. Vieze en nauwe straten, kleurrijke mensen, lijkverbrandingen bij rivier de Ganges en fascinerende taferelen: in Varanasi word je ieder moment weer verrast. En juist dáárom is de plaats zo bijzonder! Dwaal door de smalle straten en wandel langs de winkels en kraampjes. Ook kun je met een gids op pad om je van alles uit te leggen over de stad. Onze tip: aanschouw de tal van rituelen aan de oever van de Ganges tijdens een boottocht over de rivier. Er wordt gebeden, gewassen, gecremeerd en geofferd. Wij konden ons haast niet voorstellen dat dit allemaal in hetzelfde water gebeurde. Varanasi is een van de plaatsen in India die je niet snel zal vergeten.

Ganges

Bovenstaande reistips over India zijn afkomstig van de reisspecialisten van Riksja India, onderdeel van Riksja Travel. Ben jij nu overtuigd om naar India te reizen? Bij India online stel je zelf je eigen reis samen aan de hand van bouwstenen, met behulp van de reisspecialisten. Zij geven je advies uit eigen reiservaring. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is.