De Taj Mahal

Het meest gefotografeerde bouwwerk in India en het beroemdste mausoleum wat uit liefde is gebouwd, is de Taj Mahal. De Taj Mahal is onlosmakelijk verbonden met India.  Een bezienswaardigheid wat voor de meeste reizigers een ‘must see’ is en terecht!  Het maakt niet uit hoe vaak je de Taj Mahal bezoekt, het blijft imponerend. Op ongeveer 200 km van de Indiase hoofdstad Delhi ligt in de deelstaat Uttar Pradesh, de Taj Mahal in de stad Agra. De Taj Mahal staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is in 2007 officieel benoemd tot een van de wereldwonderen.

Geschiedenis

De Taj Mahal is een wit marmeren mausoleum. Aan de bouw ligt een liefdesgeschiedenis ten grondslag. Grootmogol Shah Jahan beloofde zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal op haar sterfbed dat hij speciaal voor haar het mooiste gebouw zou laten bouwen. De bouw van het paleis van de kroon heeft 22 jaar geduurd. Shah Jahan was ook van plan om een kopie te laten bouwen van de Taj Mahal, van zwart marmer. Deze droom heeft hij niet kunnen verwezenlijken. Hij werd afgezet door zijn zoon en heeft de laatste zeven jaren van zijn leven in gevangenschap doorgebracht in het fort van Agra.

Shah Jahan en Mumtaz Mahal zijn begraven in de kelders van de Taj Mahal.

De Taj Mahal, het paleis van de kroon

Taj-Mahal overview

Tips

  • Het is mogelijk om de Taj Mahal met een dagtrip vanuit Delhi te bezoeken. Ik adviseer je om dit niet te doen omdat je dan in de middag pas aankomt. De Taj Mahal is op zijn mooist tijdens de vroege ochtend bij zonsopkomst. Een bezoek bij zonsondergang is ook een must. Een overnachting in Agra is daarom aan te raden.
  • Zorg dat je er vroeg bent zodat als je binnen bent, snel door kan lopen. Je kunt op zo’n moment de mooiste foto’s maken zonder  al te veel toeristen om je heen.
  • Het gebied rondom het grafmonument is autovrij, je zult een stuk moeten lopen naar de ingang.
  • Neem alleen het hoognodige mee voor een bezoek aan het grafmonument  (fotocamera, geld, fles water). Houd er rekening mee dat er een mogelijkheid is dat je geen mobiele telefoons mee mag nemen naar binnen (hangt enigszins af van wie bij de controlepoort staat.) Tassen zijn ook niet toegestaan.
  • Gepaste kleding is vereist (schouders bedekt en broeken/rokken over de knieën).
  • Bij de ingang krijg je van alles aangeboden zoals ansichtkaarten, fotoboeken, fotografen die foto’s maken met op de achtergrond de Taj Mahal.
  • Kies niet voor een vluchtig bezoek, neem de tijd om rond te lopen en laat de geschiedenis van de Taj Mahal op je inwerken. Bezoek zeker ook de twee moskeeën die naast de Taj Mahal staan en elkaars spiegelbeeld vormen.
  • Maak tenslotte ook een wandeling in de omgeving van de Taj Mahal!

Met de entreekaart van de Taj Mahal krijg je korting als je het Fort en of de baby Taj wil bezoeken. Beiden gelegen in Agra.

Taj-Mahal side

Taj-Mahal gate

Taj-Mahal red

Taj-Mahal building