De gouden tempel van Amritsar

India is een land waarvan men zegt: “you hate it or you love it.” Het is een land met contrasten, een rijke cultuur en geschiedenis, groot verschil tussen arm en rijk, diverse dialecten en religies, bollywood en een overheerlijke keuken met chutney’s en curry’s. Een bezoek aan India is overweldigend. In een korte reeks beschrijf ik de bezienswaardigheden van India die ik niet had willen missen. Ik start met de Gouden Tempel in Amritsar.

Gouden Tempel

In het noorden van India ligt in Amritsar, een stad in de provincie Punjab, de Harmandir Sahib oftewel de Gouden Tempel. Het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. De Gouden Tempel is vergelijkbaar met wat de Kabba in Mekka is voor de moslims en het Vaticaan in Rome voor de katholieken.

Amritsar golden temple

Kledingvoorschrift

Je mag niet met schoenen de tempel betreden, samen met je tas geef je deze af aan een loket. Hou er rekening mee dat je in India vaker op blote voeten loopt dan op schoenen of slippers. Alle bezoekers zijn welkom, ongeacht je religie of afkomst. Voordat je de tempel betreedt moet je de voeten wassen en het haar bedekken. Voor een paar roepies koop je in de omgeving oranje doekjes waarmee je het haar kan bedekken. Petjes zijn niet toegestaan.

Amritsar golden temple night

Guru Granth Sahib

Bij binnenkomst zie je de Gouden Tempel gelegen in een vierkante meer, met op de achtergrond een wit gebouw. Rondom het meer ligt een marmeren vloer (die heel heet kan worden door de brandende zon ) zodat je rond de tempel kan lopen. De tempel is bedekt met bladgoud. In de tempel hoor je muziek en een priester citeert de hele dag uit het heilige boek, de Guru Granth Sahib. Ondanks dat het een druk bezochte tempel is straalt het een zekere vorm van rust uit.

Amritsar people

Sprookjesachtig

Als je rondloopt kom je ook bij de keuken, hier wordt dagelijks voor de pelgrims gekookt. Sla dit gedeelte niet over, je kijkt je ogen uit hoeveel mensen er bezig zijn met de voorbereidingen. De pannen waarin gekookt wordt zijn enorm. De saamhorigheid maakt indruk. Bezoek de gouden tempel ook in de avond, het is dan sprookjesachtig verlicht. In de avond stopt de priester met het citeren van het heilige boek. Het heilige boek wordt met een ritueel naar een kamer gebracht. Toen ik aan iemand vroeg wat er gebeurde, kreeg ik als antwoord ‘het heilige boek gaat slapen’.

Amritsar Sikh

Mooie herinneringen

Neem de tijd, ga op de grond zitten en in korte tijd wordt je omsingeld door nieuwsgierige mannen, vrouwen en kinderen die heel graag een praatje willen maken. Ook laten de mannen zich vol trots fotograferen. Ik heb aan mijn bezoek mooie herinneringen overgehouden.

Wil jij de gouden tempel bezoeken, kijk dan ook voor een fijn hotel of guesthouse in Amritsar.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor India!