Baden in de Ganges bij het Indiase Varanasi

Varanasi aan de Ganges, voor Hindoes de heiligste stad van India, heeft in mijn hart een speciaal plekje veroverd. Voor mij is het een stad waarin alles samenkomt wat India te bieden heeft. Voor vele anderen geldt dit echter niet; zij noemen de stad niet Varanasi, maar Verynasty. Hoewel ik deze mensen begrijp, zie ik de stad toch heel anders.

Varanasi aan de Ganges

De drukte, die bijna overal in India te vinden is, lijkt hier nog drukker; de geuren, die door heel India in de lucht dwarrelen, lijken hier nog geuriger; de vele geluiden, die je in het hele land niet kan plaatsen, lijken hier nog exotischer; de kleuren, die alles zoveel mooier maken, lijken hier nog feller; het geloof, waar het hele Indiase leven op gebaseerd is, lijkt hier nog levendiger en de heilige koeien, die overal in het land midden op straat lopen, lijken allemaal in Varanasi geboren te worden.

Varanasi oever

De oever van de Ganges in Varanasi

Indrukwekkend schouwspel

Tijdens een boottocht op de heilige rivier de Ganges, heb ik ogen te weinig om het indrukwekkende schouwspel langs de oever van de rivier te kunnen observeren. De trappen die langs gehele zijkant van de rivier het water inlopen, worden ghats genoemd. Deze ghats zijn het theater voor de buitenstaander, waarop zich de gehele dag zoveel bijzonders afspeelt. Tijdens een early morning boat ride zie je, tijdens zonsopkomst, honderden mensen hun kleine huisjes uitkomen en de ghats aflopen, om vervolgens te baden in de heilige rivier. Ook zijn er tientallen groepjes mannen die met de hand de was staan te doen (mocht je ooit in een hostel in Varanasi slapen, kan je er vanuit gaan dat je lakens, handdoeken en kussenslopen in deze rivier gewassen zijn).

Varanasi bidden

Het typische bidden aan de oever van de Ganges

Heilige Ganges-water

Iets verderop zit een vrouw in alle rust haar servies af te wassen met het heilige Ganges-water. Hier en daar staat een enkeling zijn of haar tanden te poetsen, terwijl de buurman in datzelfde water zijn behoefte aan het doen is. Tijdens het middaguur zie je er vele kinderen hun schooluniformpje uittrekken om een verfrissende duik in het water te nemen. Wanneer je de boottocht tijdens zonsondergang neemt, krijg je de kans om alle puja’s (rituelen) waar te nemen die elke avond op hetzelfde tijdstip gedaan worden. And last but not least; de boottocht zal eindigen op Main Burning Ghat. Zoals de naam al aangeeft, is dit de plek waar per dag ongeveer 100 Hindoes worden gecremeerd op grote brandstapels. De restanten van de lichamen worden hierna, in combinatie met vele puja’s, in dezelfde, heilige Ganges gegooid.

Varanasi lijkverbranding

Het cremeren aan de oever van de Ganges in Varanasi

Inwoners van Varanasi

Begrijpelijk is dus dat deze rivier, ondanks zijn heiligdom, een grote bron van bacteriën en infecties is. Afgezien daarvan, blijft het voor Indiërs een zeer bijzondere plek; duizenden pelgrims per jaar, reizen het hele land af om hun zonden weg te komen wassen in het heilige water, en voor de inwoners van Varanasi is het een plek die ze dagelijks bezoeken. Veel toeristen zullen het water zien als ‘vies’ en ‘stinkend’, maar Indiërs staan er naar te kijken alsof ze goud zien. Een plek waar ik echt nooit genoeg van zal krijgen!

Varanasi compilatie

Sfeerbeelden aan de Ganges in Varanasi

Check ook de beste hotel en guesthouse aanbiedingen van Varanasi!

© alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van de auteur. Gebruik hiervan is zonder toestemming niet toegestaan!

Klik hier voor meer reisinspiratie voor India!