roadtrip

IJsland, gemaakt voor een mooie roadtrip

IJsland wordt wel het land van vuur en ijs genoemd, vanwege de concentratie van vulkanen, gletsjers en geothermische activiteit. In ons geval, tijdens onze roadtrip van twee weken, is het meer het land van campers en Dacia Dusters. En dat is positief bedoeld, want het land vraagt er simpelweg om al roadtrippend verkend te worden.

Een IJsland roadtrip is geweldig

Elders op Traveljunks zijn de meest bekende hoogtepunten van IJsland reeds besproken. Uiteraard hebben we de meeste er van tijdens onze roadtrip bezocht. In dit blog passeren echter andere noemenswaardigheden de revue. Want onder andere het gevarieerde landschap, papegaaiduikers, een wandeling ín een gletsjer en een heuse beer spa zijn ook zeer de moeite waard.

IJsland roadtrip

Gevarieerd landschap

IJsland is bergachtig, heeft veel vulkanen en weinig bomen. Toch is het land niet eentonig qua landschap. Het is juist best wel gevarieerd. Zeker in juni, als niet alles door sneeuw bedekt is en de lupinen en boterbloemen volop in bloei staan met zwarte bergen en besneeuwde sneeuwtoppen op de achtergrond. Tijdens onze roadtrip, waarbij we met de klok mee de zogenaamde Ring Road rijden, verandert het landschap voortdurend. Ook tijdens ritten op één en dezelfde dag kan het na elke bocht er weer anders uit zien. De meeste variatie is wat ons betreft te vinden in het noorden en oosten van het land, grofweg van Akureyri tot aan Vík í Mýrdal. Bekende bezienswaardigheden zijn Myvatn en directe omgeving en de waterval Dettifoss, maar de afwisseling in het landschap en het landschap in zijn totaliteit is zeker net zo de moeite waard om te bezoeken en in op te gaan. Qua wegen wisselen asfalt en gravel elkaar af, net als bergen, groene heuvels, weilanden met de vele IJslandse paarden, kleurige sulfaatvelden, meren (al dan niet met ijs) en watervallen.

route

Een goede tweede qua variatie is het schiereiland Snæfellsáss, wat ook wel ‘IJsland in het klein’ wordt genoemd. Hier is de zee nooit ver weg, terwijl tegelijkertijd de berg / gletsjer Snæfellsjökull continu in het zicht is. Blijft bijzonder om de besneeuwde bergen tot aan de zee te zien reiken. En daar waar de bergen iets eerder ophouden, zijn er nog altijd indrukwekkende kliffen en lavavelden, zoals tijdens onze wandeling van Hellnar naar Arnastapi.

meren

Relaxen in een beer spa

In het noorden van IJsland slapen we onder andere in een iglo. Weliswaar van hout, maar ook voorzien van een glazen plafond. Bedoeld om het noorderlicht vanuit je bed te kunnen zien (‘Northern Lights Glamping’). Dat noorderlicht is er in juni uiteraard niet, maar we hopen wel op een heldere midzomernacht. Voordat het zover is gaan we echter naar de Bjórböðin beer spa. Ja, u leest het goed. Van bier wordt gezegd dat het goed is voor de huid en dit heeft de plaatselijke brouwerij doen besluiten een spa te beginnen. Ze hebben meerdere houten tobbes, met daarin bier dat in het beginstadium van fermentatie verkeert. Onder het genot van een biertje, de tap staat naast de tobbe, dompelen we ons onder. Buiten, aan het door besneeuwde bergen omringde fjord, hebben ze gewone hot tubs. Met wederom een biertje, ze komen aan de hot tub de bestelling opnemen, genieten we wederom. Helaas is het dan wel bewolkt geworden en gebleven. Geen heldere midzomernacht dus, maar het was niettemin een erg geslaagde dag.

Bier

De fotogenieke papegaaiduikers

Op verschillende plekken in IJsland zijn de fotogenieke en grappige papegaaiduikers te zien. Eén van de beste plekken daarvoor zijn de vogelrotsen van Latrabjarg, in het uiterste westen van IJsland. Maar het is een lange rit om er te komen, wat in geval van onze roadtrip te lang zou duren. We vinden een goede alternatieve plek aan de oostkust van IJsland, bij het niet uit te spreken Borgarfjarðarhöfn. De vogelrots aldaar heeft een kijkhut en er zijn trappen en vlonders geplaatst, om de vogels van dichtbij te bekijken zonder hun broedgebied te betreden. De papegaaiduikers laten zich ook van dichtbij benaderen! Ze zijn veel drukker met het vangen van vis om dit zo snel mogelijk naar hun hol met hun jong te brengen. Voor de mensen om hen heen hebben ze geen oog. Het levert een aantal mooie foto’s op.

natuur

Wandeling ín een gletsjer

Het gletsjermeer Jökulsárlón is één van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland. Zeker in combinatie met het zogenaamde Diamond Beach, waar de stukken gletsjerijs op het zwarte strand liggen. Waar dit een natuurlijk verschijnsel is, hebben ze in de Langjokull een bezienswaardigheid gecreëerd, te weten ‘Into the glacier’. Met een sneeuwscooter gaan we naar de ingang van de tunnel. Daar wacht een gids ons op, die ons door het gangenstelsel ín de gletsjer leidt. Een gangenstelsel door mensenhanden gemaakt overigens. In de gletsjer is onder meer de aslaag van de bekende vulkaanuitbarsting van 2010 nog goed zichtbaar. In de stemmig blauw verlichte gangen, middels led, vertelt de goede gids ons interessante verhalen over de gletsjer, over het voortbestaan er van en over klimaatverandering in het algemeen. Zo ín een gletsjer maakt haar verhaal wel indruk.

tunnel

IJsland roadtrip, tot slot

Eerder al gezegd, het is ook midzomernacht tijdens onze roadtrip. Gedurende onze twee weken in IJsland is het eigenlijk nooit helemaal donker. We kunnen tot laat in de avond activiteiten ondernemen en het ‘gouden uur’, in termen van fotografie, duurt lekker lang. Wel zijn we genoodzaakt om met een oogmasker te slapen. Al met al een aparte ervaring.

kerk

Ga jij naar IJsland en zoek je een fijn verblijf voor de eerste nachten? Check dan de beste hotels en guesthouses van Reykjavik IJsland.

Kijk hier voor meer reisinspiratie over roadtrippen op IJsland.