Landschap

Roadtrip IJsland: 1.332 avontuurlijke kilometers

Roadtrip IJsland: het land van vuur en ijs, zwarte stranden met ruige fjorden en natuurlijk het land van het betoverende noorderlicht. Dat iedereen dit pareltje eens bezocht moet hebben spreekt voor zich. Het land is niet alleen een droom voor fotografen, maar de gemiddelde natuurliefhebber – of persoon met een goed stel werkende kijkers – moet het fotogenieke IJsland ook óoit bezocht hebben!

Roadtrip IJsland over de Ring road

IJsland is qua oppervlakte niet zozeer groot, bijna drie keer zo groot als Nederland, maar om het hele land te kunnen zien is het nodig dat je de 1.332 kilometer tellende ringweg rondrijdt. Deze weg baant zich prachtig om het eiland heen; vanuit deze hoofdweg is het ook redelijk makkelijk om ‘off-road’ te gaan en de net wat apartere bezienswaardigheden te bezoeken. Ben je dit van plan? Dan is het nodig dat je een auto (lees: 4×4!) huurt.

IJslandse

Maar, als je nu de ringweg van IJsland gaat rijden, wat moet je dan in Godsnaam allemaal bezoeken? Mijn antwoord: alles! Het mooie van een IJsland roadtrip is dat je onderweg in de auto ontzettend veel kunt zien. Het rijden in IJsland is al een feestje op zich. Steeds als je denkt dat het niet mooier kan, wordt je ongelijk toch weer bewezen. Om het toch wat makkelijker te maken, zet ik wat natuurjuweeltjes op een rij.

Seljalandsfoss

IJsland staat ook bekend om het ontelbaar aantal watervallen. Seljalandsfoss is er één van. Deze is de moeite waard omdat je achter de waterval langs kunt lopen. Trek hiervoor wel waterdichte kleding aan: je wordt nat! Ook als je foto’s wilt maken van het mooie verschijnsel, is het aan te raden dat je je camera afdekt.

Travel

Zwart strand

De zuidkust van IJsland heeft een groot zwart strand. Hier kun je dus overal een bezoekje brengen aan dit ‘buitenaardse’ gebied. Overal is dit prachtig, maar er is één speciaal plekje waardoor het nóg minder van deze wereld lijkt zijn. Dat is bij Sólheimasandur, waar in 1973 een DC3 vliegtuig van de US Navy is neergestort. Typ de coördinaten 63.459523,-19.364618 in op je GPS et voilà, gevonden!

plane

Svínafellsjökull

Deze gletsjertong – letterlijk vertaald als Varkensberggletsjer – is één van de vele gletsjertongen van Vatnajökull. Toch vind ik dit de mooiste om te zien. Babyblauw en grijs gestreepte ijsbrokken sieren het uitzicht. Als je er even doorbrengt, zie je misschien wel een ijskap afbreken en in het naastgelegen meer vallen. Magisch!

Gletsjer

Jökulsárlón glacier lagoon

Global warming heeft allerlei effecten op de natuur van de wereld. De Jökulsárlón glacier lagoon is er eentje van. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs van de grootste gletsjer van IJsland – Vatnajökull – en komt het terecht in dit meer. Je kunt als je iets langer blijft de ijsbrokken zien ronddobberen. Als je er toch bent, vergeet dan niet over te steken naar het strand, daar spoelen de stukken namelijk aan bij Diamond beach. Dit is een mooi contrasterend resultaat: blauw glinsterende ijskristallen op een gitzwart strand.

Glacier

Goðafoss

Deze in het noorden gelegen waterval is een plaatje, vooral tijdens de golden hour. Kom hier dus met zonsopkomst of –ondergang: betoverende foto’s en netvliesbeelden gegarandeerd!

waterval

Hverir

Roadtrip IJsland naar Hverir – ook in het noorden gelegen – is een geothermisch actief veld. Dit gebied is één grote kleurrijke rookpot. Het mag er misschien door de vrijkomende zwavel naar dozijnen vol met rotte eieren ruiken, het uitzicht maakt dit alles goed. Beloofd.

krater

Myvatn

Dit meer is prachtig om langs te wandelen. Daarnaast staat het gebied bekend als ‘the Northern Lights capital’, omdat het er vaak pikkedonker wordt. Van september tot ongeveer half april heb je de meeste kans om dit groene dansende gordijn waar te nemen. Dus als je in deze maanden Myvatn bezoekt en het is ’s avonds onbewolkt, ga dan op jacht naar het noorderlicht!

Reizen

Hraunfossar

Deze waterval is een minder bekende, maar alleen maar meer de moeite om te bezoeken. Hij ligt zo’n 30 minuten rijden van de ringweg verwijderd, maar dan heb je ook iets. Deze waterval heeft veel mooie kleine details en het water in de rivier heeft een prachtige helder blauwe kleur.

IJsland

IJslandse gebieden

Natuurlijk zijn er nog zo veel meer gebieden in IJsland die de moeite zijn om mee te maken. De mooiste en vooral meest onverwachte dingen kom je echt tegen als je een keer links of rechts afslaat op de ringweg. Dan krijg je er – naast adembenedemende natuur – een gratis dosis avontuur bij!

Wil je ook een roadtrip over IJsland maken. Kijk dan alvast voor de beste hotels in Reykjavik voor een goede start!

Klik hier voor meer IJslandse reisinspiratie!