4x de gaafste roadtrips op IJsland


Ben je een natuurliefhebber, dan is er bijna geen betere reisbestemming dan IJsland. Vulkanen, ruige kustlijnen, gletsjers, bergen en watervallen: op IJsland volgen de natuurwonderen elkaar in hoog tempo op. IJsland is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen en dit zijn de gaafste roadtrips die je op IJsland kunt maken.

Roadtrip maken op IJsland

IJsland is enorm afwisselend. ’s Ochtends rijd je nog langs uitgestrekte gletsjers, terwijl je ’s middags aan de rand van een ruige vulkaankrater staat. Tijdens deze vier autoroutes zie je een aantal van de mooiste plekken van IJsland.

roadtrips

1. Rijd langs het vulkanische meer van Mývatn

In het noorden van IJsland ligt het vulkanische meer van Mývatn, een wonderland vol vulkanische activiteit. De rit langs het meer is één van de mooiste die je op IJsland kunt maken. Je passeert vulkaankraters, eilandjes in het meer, uitgestrekte lavavelden en kleurrijke maanlandschappen vol borrelende modderpoelen. Rondom Mývatn kun je talloze mooie stops maken. Beklim in elk geval de zwarte vulkaankrater Hverfell, wandel tussen de grillige lavaformaties van Dimmuborgir en bewonder de lavavelden van Hverir. Extra tip: sla de drukke Blue Lagoon bij Reykjavík over en neem in plaats daarvan een bad in de Mývatn Nature Baths.

Vulkaan

2. Verken het schiereiland Snaefellsnes

IJsland heeft verschillende prachtige schiereilanden, maar Snaefellsnes in het westen is misschien wel de mooiste van allemaal. Hier vind je ‘IJsland in het klein’: Snaefellsnes heeft alles wat IJsland zo beroemd maakt. Watervallen, vulkanen, lavavelden, ruige kliffen, het is er allemaal. Vanuit Reykjavík rijd je in een paar uur naar het schiereiland toe en je kunt Snaefellsnes helemaal rondrijden. Wil je het meeste uit je trip halen, overnacht dan halverwege. Zo heb je alle tijd om de highlighs van Snaefellnes op je gemak te bekijken. Zeker niet te missen: Snaefelljökull National Park, Djúpalón Beach, de berg Kirkjufell en de bijbehorende waterval en de spectaculaire groene kloof Rauðfeldsgjá.

Waterval

3. Rijd langs de beroemde Golden Circle van IJsland

De Golden Circle staat op de to do-lijst van elke IJsland-bezoeker. Deze roadtrip van 300 kilometer leidt je langs de meest spectaculaire natuurwonderen. Vaste stop is Thingvellir National Park, gelegen op de breuklijn van de tektonische platen van Europa en Amerika. Je kunt hier zelfs snorkelen in de kloof tussen de platen. De volgende stopplek is het geothermische gebied Haukadalur. Hier zie je geisers uitbarsten en wandel je langs kleurrijke velden vol modderpoelen en blauwe meertjes. Ook niet te missen is Gullfoss Waterfall, een indrukwekkende waterval die een enorme kloof in stort. Tot slot is een stop bij de Kerid Crater een aanrader, een helderblauw kratermeer gelegen in een roodgroene vulkaan.

IJsland

4. De gletsjers tussen Höfn en Vik

Vanuit het dorpje Höfn zie je ze bij helder weer al liggen: de uitlopers van de gletsjer Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. De route tussen Höfn en Vik is schitterend. Je komt eerst langs het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón en je bezoekt het gletsjermeer Fjallsárlón. Vergeet bij Jökulsárlón niet naar de andere kant van de weg te rijden, want daar ligt een sprookjesachtig zwart strand waar stukken ijs aanspoelen. Je rijdt vervolgens langs Skaftafell National Park, waar je mooie wandelingen kunt maken en zelfs de gletsjer kunt beklimmen. Op weg naar Vik is het gaaf om te stoppen bij de grillige kloof Fjaðrárgljúfur. Rond het kustplaatsje Vik is tot slot ook veel te zien: van basaltrotsen op het strand tot enorme rotsformaties in zee. Voor de autoroute tussen Höfn en Vik kun je dan ook prima een dag of vier uittrekken.

ijs

Praktische informatie over rijden op IJsland

  • In de zomermaanden is rijden op IJsland makkelijk. De wegen zijn uitstekend en alles staat goed aangegeven. In de winter moet je extra goed uitkijken, omdat het dan vaak glad kan zijn.

  • Als je in de zomer over de Ringweg van IJsland rijdt is een 4WD niet nodig. Alle bezienswaardigheden zijn prima begaanbaar met een gewone auto. Rijd je in de winter of wil je diep het binnenland in, dan is een 4WD wel een aanrader.

  • De meeste wegen in het binnenland zijn zogenaamde F-wegen en deze zijn het grootste deel van het jaar onbegaanbaar. In de zomer zijn ze wel open, maar dan alleen voor 4WD’s. Op deze wegen ben je met een gewone huurauto niet verzekerd en het is bovendien gevaarlijk om daar zonder 4WD te rijden. Doe dat dan ook niet. De meeste gravelwegen zijn wel prima begaanbaar met een gewone auto.

  • Het kan soms even duren voordat je een tankstation tegenkomt. Zorg daarom dat je altijd voldoende benzine hebt en tank bij twijfel.

Kerk

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor IJsland!

© alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van de auteur. Gebruik is zonder toestemming niet toegestaan!


Comments (5)

  • Superleuk! Heb er zoveel zin in! We gaan in juni en gaan nummer 1 en 2 doen in 4 dagen. Moet lukken 😀 Golden Circle, de Blue Lagoon en het zuiden slaan we over. We gaan sowieso vast nog een keer terug!

  • Toen ik in de jaren 80 in IJsland was, was het er wel iets wilder en spartaanser dan nu. Het is nu erg gemakkelijk reizen en zeer toegankelijk, geen ‘ontdekkingsavontuur’ of zoiets. Er staan ook overal hekjes nu zodat mensen niet van een rots afvallen of in de geyser springen of zoiets, want de debielen hebben IJsland nu ook ontdekt. Just follow the masses. Het maakt het land niet minder mooi, de reiservaring daarentegen… Nouja dat moet je zelf maar beslissen…

  • De eerste keer dat je gaat moet alles doen (zelfs de Golden Circle)! Op 8 dagen de ringweg rond is perfect te doen. Doe ook een beetje onderzoek op voorhand en plan wat je wil. De Öxipass vb.is prachtig en de Seljalandsfoss (en zijn buurmannetje) mag je zeker niet overslaan maar dan moet je van de ringweg afwijken. Het land heeft zo veelzijdige landschappen dat het zonde is om iets te bewaren voor ‘later’. Later kan je dan nog een deel dat je bijzonder aansprak opnieuw bezoeken en langere tijd verblijven voor uitgebreide hikes ed.
    Het is zeker een ‘Mustdo’!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden