Boedapest

Maak een stedentrip naar het sprookjesachtige Boedapest

Wil je niet lang vliegen maar wel een sprookjesachtige stedentrip maken in de winter? Wil je een stad bezoeken met een gemoedelijke en gezellige sfeer, waar het dagelijks leven nog relatief goedkoop is? Vlieg dan naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije.

City trippen in Boedapest

Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda en Pest. Beide delen worden gescheiden door rivier de Donau en verbonden met prachtige bruggen. Boedapest heeft een gezellig centrum vanwaar vrijwel alle bezienswaardigheden lopend te bezichtigen zijn. Maak je liever gebruik van het OV dan kan dat natuurlijk ook. Een kleine impressie van deze geweldige stad:

De bekende Chain Bridge, de oudste brug uit 1848, verbindt Boeda en Pest met elkaar. De brug heeft een imposante constructie en als je over de brug loopt heb je fantastisch uitzicht over Boeda en Pest. Bezoek de brug zeker ook in de avond als het romantisch verlicht is.

Burcht van Boeda

Als je de Chain Bridge oversteekt naar het oude stadsdeel Boeda kom je bij de Burcht van Boeda. Dit vorstelijk bouwwerk vormt een mooie skyline. Maar is tevens de moeite waard om het te bezoeken. Het kastelencomplex ligt op de Burchtheuvel en heeft diverse musea en galerieën. Om naar boven te gaan heb je 2 mogelijkheden; de Skilo, een trein dat je naar het kasteel brengt of wandelend. Het laatste heeft mijn voorkeur omdat je op verschillende uitkijkpunten een fenomenaal uitzicht hebt op de Pest-gedeelte met de Chain Bridge en het parlementsgebouw. Neem de tijd om naar boven te lopen en geniet van het uitzicht. Maak dezelfde wandeling in de avond, prachtig!

stad

In de voormalige Jodenwijk, gelegen in de Pest-gedeelte, staat de grootste synagoge van Europa en de op een na grootste ter wereld. Het is een magnifiek bouwwerk. Helaas heb ik de synagoge niet van binnen kunnen bewonderen omdat er een wachtrij van uren stond. Zorg dat je op tijd een kaartje koopt en er bent voordat de vele touringcars daar stoppen. In de Jodenwijk heerst een gezellige sfeer en vind je talloze koosjere restaurants.

joods

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste basiliek van de stad en genoemd naar koning Stefanus die later heilig werd verklaard. Het is een groots monumentaal pand en binnen is het nog vele malen mooier.

Basiliek

Shoppen en Castle Hill

Winkelen kan in Vaci Utca, de kalvermarkt van Boedapest. In december en begin januari heb je op het plein een kerstmarkt. Wat zeker het proberen waard is, is de overheerlijke traditionele schoorsteencake. Winkels in het duurdere segment vind je op de Andrassy Ut.

Op de Adrassy Ut, een mooie brede straat a la Champs-Elysees , wandel je langs de Hungarian State Opera House en nog iets verder langs de House of Terror. Op het einde van de straat ligt Heroes Square met het Millennium Monument. Dit is een van de belangrijkste pleinen van Boedapest. In de winter ligt achter het plein een kunstmatige schaatsbaan, vlakbij het toeristenbureau.

Hongarije

Wie kent het parlementsgebouw niet? Het gebouw verschijnt op bijna alle foto’s van Boedapest. Het gebouw is te herkennen aan de karakteristieke koepel. Dit is ook zeker een bezoek waard.

travelblog

Heb je nog niet genoeg van het uitzicht op het parlementsgebouw? En wil je het vanaf een ander perspectief zien? Wandel dan naar Castle Hill. Ook weer een klim naar boven maar je bent verzekerd van een uitzicht waar je verliefd op wordt.

Praktische tips:

  • Het is goedkoper om geld te pinnen in het centrum dan op het vliegveld.
  • Vanaf het vliegveld kan je met bus 200e naar Kobanya-Kispest. Een kaartje (wat geldig is voor de bus en de metro) kan je kopen bij BKK Customer Service Point en kost 530 HUF. Bij Kobanya-Kispest stap je over op lijn M3 naar Deak Terence Ter (centrum van Boedapest.)
  • Ik heb gelogeerd in Paradise Appartments, vlakbij het centrum en in de omgeving veel eetgelegenheden.