Top 5 Guatemala highlights

Guatemala is een overzichtelijk, veilig en makkelijk bereisbaar land in Midden-Amerika. Het land heeft vele highlights die een reis van 2 tot 4 weken zonder moeite kunnen vullen. Deze top 5 van Guatemala Highlights mag je wat mij betreft in ieder geval niet missen.

Vijf Guatemala highlights op een rijtje

guatemala highlights

1. Antigua

De onofficiële hoofdstad van Guatemala en het startpunt voor de meeste reizigers. Vanaf het vliegveld van Guatemala City kun je een shuttle nemen die je voor de deur van je hostel afzet, ideaal! Antigua is een fijn koloniaal stadje met veel barretjes en restaurantjes waar je je prima een aantal dagen kunt vermaken. Veel reizigers blijven een tijdje in Antigua plakken om Spaans te leren in één van de vele gezellige taalschooltjes.

Guatemala

2. Volcán Acatenango

Vanuit Antigua bieden veel touroperators een tweedaagse beklimming van vulkaan Acatenango aan. Je loopt op dag één in ongeveer 5 uur naar het basecamp op 3600 meter. Daar worden de tenten opgezet en maken je gidsen een vuur en eten voor je. Buurvulkaan El Fuego spuwt de hele nacht enthousiast vuur en as over zichzelf uit en daar heb je prachtig zicht op. Na een korte en koude nacht loop je de volgende ochtend de laatste 300 meter omhoog naar een prachtige zonsopgang. Een loodzware tocht, maar zo de moeite waard. Wij gingen met Hostel Tropicana in Antigua, dat lokale jongens inhuurt als gids. Top geregeld en veel goedkoper dan veel andere organisaties! Heb je niet zoveel zin in een zware klim, maar wil je wel een vulkaan beklimmen, dan is Volcán Pacaya een goede optie. Deze klim duurt maar een paar uurtjes, maar schijnt ook erg mooi te zijn.

vulkaan

3. Lago Atitlan

In het zuid westen van Guatemala ligt Lago Atitlan, een gigantisch kratermeer. Het meer wordt omringd door vele bergen en vulkanen. Aan het meer liggen verschillende dorpjes die allemaal hun eigen vibe hebben. Wij verbleven in San Marcos de la Laguna, het hippiedorpje. Veel yoga, vegan restaurantjes en dreadlocks, en zo’n fijne sfeer! Het is heel leuk om met een bootje de andere dorpjes te bezoeken, San Pedro of San Juan bijvoorbeeld, en daar rond te struinen door de smalle steegjes. Panajachel, het “hoofddorp” van Lago Atitlan, is vooral erg leuk als je op zoek bent naar souvenirs.

meer

4. Tikal

Voor veel mensen de belangrijkste reden om naar Guatemala te gaan, Maya nederzetting Tikal. Super indrukwekkend, al die enorme tempels middenin de jungle. Een deel van de tempels is nog steeds verborgen onder het oppervlak. Het is echt een ontdekkingstocht, telkens vind je weer een (deel van een) nieuwe ruïne. Wij hebben de nacht doorgebracht op de camping van Tikal, in een hangmat. Tussen de tarantula’s, dat dan weer wel. Maar daardoor konden we aan het einde van de middag nog in Tikal blijven, en er ’s ochtends als allereerste weer in. De jungle “wakker zien worden” is echt super bijzonder. Er gaan overigens nogal wat verhalen over deze overnachting en het wel of niet twee keer betalen van de entree. Wij hebben het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat we twee keer naar binnen konden voor één keer entree, maar dat is niet standaard (en daar moet je je Spaanse onderhandelingsskills wel goed voor trainen ;-)). Bovendien mag je met een “standaard” entreebewijs eigenlijk niet bij zonsop- en ondergang het park in, maar ook dat lukte ons.

Maya

5. Rio Dulce

Rio Dulce ligt in het oosten van Guatemala, vlakbij de grens met Belize. Het dorp is op zich niet zo spannend, maar je vindt er veel prachtige hostels en hotels die gebouwd zijn óp de rivier. Dat levert prachtige plaatjes op. Wij verbleven in Kangaroo Hostel, aanrader. Bovendien kun je vanuit Rio Dulce hele leuke trips maken. Het is dus ideaal om een paar dagen in het dorp te verblijven en de omgeving te verkennen. Zo kun je vanuit Rio Dulce met een boot een dagtrip maken naar Livingston, een soort Afrikaanse nederzetting in Midden Amerika. Livingston is het leefgebied van de Garifuna, afstammelingen van gevluchte Afrikaanse slaven. Dat maakt dat het dorp heel anders is dan de rest van Guatemala, bijzonder om mee te maken. Vanuit Rio Dulce kun je met een collectivo (een soort busje) ook naar Finca Paraiso, waar je een warmwaterbron op een waterval kunt bezoeken en op dezelfde dag naar Boqueron, waar je een mooie boottocht kan maken door een Fata Morgana-achtig landschap.

Guatemala

Deze vijf Guatemala highlights horen echt bij een reis door dit prachtige land. Natuurlijk heeft dit Midden-Amerikaanse land meer te bieden. Kijk hier voor meer Guatemala highlights op onze site. Ben je van plan om naar Guatemala af te reizen, kijk dan alvast voor een fijn hotel of guesthouse. Deze bestemming zal elke reiziger met zekerheid bekoren!

Kopfoto: Jeison Higuita via Unsplash


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden