WW2

De geschiedenis van Normandië in beeld

Een bezoek aan Normandië en haar D-Day historie is niet compleet zonder een bezoek aan bijvoorbeeld de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer en het artilleriebatterij Pointe du Hoc. Zeer zeker indrukwekkend, maar er zijn ook een aantal kleinere verhalen over D-Day te vertellen, die ook de moeite waard zijn. Daarom deze blog, letterlijk over Normandië in beeld.

Roadtrippend Normandië in beeld

Aan de hand van een roadtrip gingen we langs een aantal standbeelden. Allemaal gelegen aan of dichtbij de D514 en D913, te beginnen bij de Pegasus brug. Ontdek Normandië in beeld!

Normandië in Beeld

John Howard luidt D-Day in

Het is iets na middernacht op 6 juni 1944, D-Day, als de Britse majoor John Howard met zijn D-Company met Horsa-zweefvliegtuigen bij de Benouvillebrug landt en deze samen met de naastgelegen Ornebrug zonder al teveel Duitse weerstand weet in te nemen. De boodschap ‘Ham and Jam’ wordt verzonden, ten teken dat de strategisch cruciale verovering van de bruggen geslaagd is. Cruciaal omdat de beide bruggen de ontsluiting naar de rest van Frankrijk zijn voor het Britse leger dat op Sword Beach zou landen. Tegelijkertijd zouden de Duitsers de bruggen kunnen gebruiken om nieuwe troepen aan te voeren. De Benouvillebrug wordt later hernoemd als de Pegagus brug, naar het gelijknamige paardenembleem van de Britse luchtlandingstroepen. De Ornebrug wordt later hernoemd als de Horsabrug, naar de gelijknamige zweefvliegtuigen die bij de verovering zijn gebruikt. Het is ook bij deze twee bruggen waar de roadtrip over de D514 begint.

brug

Bill Millin houdt de moraal hoog

Bill Millin zit zeeziek in een landingsvaartuig dat richting het Franse strand van Ouistreham gaat. Sword Beach is in zicht als Bill in het koude water springt. Hij begint op z’n doedelzak te spelen en loopt in de branding richting strand. Veel Duitse weerstand is er niet, maar toch worden een aantal Britse soldaten neergeschoten. Bill niet en hij blijft doorspelen. Later zou hij zeggen: ‘Als de soldaten zich later de doedelzakspeler herinneren, dan vergeten ze degenen die gevallen zijn op de landingsstranden niet’. Zo loopt hij een aantal keer het strand over, wat de moraal van de soldaten hoog houdt. Vanaf het strand loopt Bill met de rest van z’n brigade, onder aanvoering van Lord Lovat, naar Benouville om daar bovengenoemde majoor John Howard versterking te kunnen bieden en de bruggen in Britse handen te houden. Waarschijnlijk heeft Bill niet de D514 gevolgd richting de Pegasus Bridge, maar door deze weg naar Ouistreham te volgen, sta je in dit dorp wel oog-in-oog met zijn standbeeld.

oorlog

Allan Beckett is vindingrijk

VHet is 22 juni 1944 als Allan polshoogte komt nemen bij Mulberry B, de kunstmatige haven bij Arromanches. De storm is voorbij en Allan ziet dat de door hem ontworpen drijvende wegen het hebben gehouden. Wat niet gezegd kan worden van Mulberry A, bij Omaha Beach. De Amerikanen aldaar hadden de kunstmatige haven dan ook niet goed aangelegd. De Britten wel. Deze kunstmatige havens waren nodig, omdat de geallieerden bij D-Day in het bezette Frankrijk nog geen haven tot hun beschikking hadden. Al het materieel en de mensen moesten echter wel aan wal, zodat de verdere verovering van Europa voort zou kunnen. Met de vindingrijk gemaakte kunstmatige havens van Allan kon dit. Door de D514 te blijven volgen is in Arromanches een deel van die drijvende weg te zien, met daarbij een plaquette ter ere van Allan.

soldaat

Richard (Dick) Winters deinst niet terug

De Amerikanen zijn inmiddels geland op Utah Beach, maar ze worden nog steeds beschoten door kanonnen. Deze blijken op het Brécourt landgoed te staan. Ingeschat wordt dat de kanonnen door zo’n 50 Duitsers verdedigd worden. Dick Winters is slechts met 13 man. Toch lukt het hen de kanonnen onschadelijk te maken! Hij weet ook een kaart te bemachtigen met daarop locaties van kanonnen nabij Utah Beach. Zijn tactiek, bekend als de Brécourt Manor Assault, wordt vandaag de dag nog altijd onderwezen op de militaire West Point Academy! Dick is niet alleen vereeuwigd in de serie ‘Band of Brothers’, maar heeft ook een monument aan de D913 gekregen.

US

‘Andrew Higgins won de oorlog voor ons’

Althans, dat waren de woorden van generaal Eisenhower. Zonder de door Andrew bedachte en gebouwde LCVP’s (Landing Craft, Vehicle and Personnel) was het niet mogelijk tijdens de daadwerkelijke landing op de stranden materieel en mensen aan land te brengen. Andrew was zelfs bij Hitler bekend, die hem ‘de nieuwe Noah’ noemde. Deze Higginsboten werden overigens niet alleen in Europa ingezet, maar ook in de Pacific. Door de D514 te volgen en later de D913 te nemen, eindig je vanzelf bij het Higgins Boat Monument aan Utah Beach.

militair

Normandië in beeld: tot slot

Waar dit blog de ‘kleinere’ verhalen vertelt, zijn in een ander blog op deze site de bekendere bezienswaardigheden van D-Day aan bod gekomen. Alle bezienswaardigheden zullen op je pad komen als je de D514, en later de D913, volgt. Eenvoudiger kan een roadtrip eigenlijk niet zijn!

Lees hier meer over Normandië in Frankrijk!
Kijk hier voor meer reisinspiratie over Frankrijk!
Kijk hier voor meer roadtrip- en reisinspiratie!