Egypte Oudheid

6x de meest bijzondere plekken van Egypte

Egypte is zo’n reisbestemming die je eigenlijk één keer in je leven bezocht moet hebben. Dit land heeft zoveel culturele schatten uit de Oudheid, dat je elke dag weer opnieuw van je sokken wordt geblazen. De indrukwekkende piramides, de prachtige Nijl, de tombes van de farao’s en de tempels van Luxor: Egypte barst van de hoogtepunten.

Reisbestemming Egypte, veel cultuur uit de oudheid en bijzondere plekken

Dit zijn zes van de meest bijzondere plekken van culturele reisbestemming Egypte, die je zeker op je to do-lijst horen te staan.

1. De piramides van Gizeh en de Sfinx

Een originele tip is dat natuurlijk niet, maar de piramides mogen niet ontbreken in een lijstje met bijzondere plekken van reisbestemming Egypte. Hoe vaak je de piramides ook al op foto’s en video hebt gezien, je eerste blik op deze iconische kolossen uit de Oudheid bezorgt je kippenvel. De piramides van Gizeh zijn de beroemdste exemplaren van Egypte, maar het land heeft er in totaal 118. Vanuit Cairo kun je nog een aantal mooie bouwwerken bezoeken. De piramides van Sakkara en Dahshur zijn ook erg de moeite waard. In Sakkara is vorig jaar nog een 4300 jaar oude grafkamer ontdekt en de opgravingen zijn nog steeds in volle gang.

Egypte reizen

2. Bijzondere plekken reisbestemming Egypte: de Vallei der Koningen in Luxor

Luxor is de bakermat van het oude Egypte en de overblijfselen uit de Oudheid vliegen je hier om de oren. Natuurlijk bezoek je in Luxor verschillende tempels, zoals Luxor Tempel en de Tempel van Karnak (aanrader!). Maar veruit de meest bijzondere plek van Luxor is de Vallei der Koningen. Hier vind je de tombes van de beroemde farao’s van Egypte, waaronder die van Toetanchamon. De meeste schatten zijn uit de tombes gehaald, maar de grafkamers zijn nog steeds van ongekende schoonheid. Het beeldhouwwerk en de schilderingen zijn heel goed bewaard gebleven en de gedetailleerde kunst geeft je een goed beeld van het leven in het oude Egypte. Het is heel indrukwekkend om te zien. Neem daarom de tijd om de grafkamers te bezoeken en zorg dat je er heel vroeg bent. Zo ben je de grootste drukte in elk geval voor.

Oudheid Egypte

3. Het Nubische Elephantine Island in Aswan

Aswan is een relaxte stad aan de Nijl, waar traditionele felucca’s af en aan varen en je uitgebreid kunt shoppen in de souks. Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Aswan is Elephantine Island, dat midden in de Nijl ligt. Op dit eiland vind je mooie oude tempels en opgravingen, maar je gaat er vooral naartoe voor de kleurrijke Nubische dorpjes. Samen met een lokale gids bezoek je hier Nubische huizen, je maakt kennis met deze unieke cultuur en je kunt eten bij een Nubische familie thuis. Bovendien is het eiland ideaal om een wandeling te maken, zeker rond zonsondergang. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Nijl en de drukte van de stad lijkt even heel ver weg.

Egypte reisbestemming

Extra tip: feluccatocht vanuit Aswan

Nog een extra tip: boek vanuit Aswan een meerdaagse feluccatocht over de Nijl, bijvoorbeeld naar Kom Ombo. Varen en slapen op een traditionele zeilboot is een fantastische, relaxte ervaring.

reisbestemming Egypte

4. De indrukwekkende tempels van Abu Simbel

Je moet er even een reis voor overhebben, want Abu Simbel ligt helemaal in het zuiden van Egypte, niet ver van de Soedanese grens. Vanuit Aswan is het uren rijden door een lege woestijn, maar echt: de lange reis is de moeite meer dan waard. De tempels van Abu Simbel zijn uitgehakt in enorme rotswanden en de ingangen worden geflankeerd door huizenhoge beelden van farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari. Extra bijzonder: de tempels zijn in de jaren zestig verplaatst vanwege de bouw van de Aswandam, waardoor ze onder water dreigden te verdwijnen. De meeste mensen bezoeken Abu Simbel bij zonsopkomst en dan is het vaak erg druk. Ben je hier in de middag, dan heb je de bouwwerken bijna helemaal voor jezelf alleen.

Egypte Oudheid

5. De Walvisvallei in de Egyptische woestijn

Egypte is natuurlijk meer dan alleen tempels uit de Oudheid. Het land heeft ook schitterende woestijngebieden. Een heel bijzondere plek is de El Fayoum-woestijn, waar je vanuit Cairo naartoe kunt rijden. Dit is een gebied waar maar weinig andere reizigers komen. Waarom is een raadsel, want dit gebied is heel indrukwekkend. Je hebt een goede 4WD nodig, want je rijdt hier over zandduinen, langs meren met flamingo’s en over onverharde paden. De mooiste plek is Wadi Al-Hitan (de Walvisvallei), waar miljoenen jaren oude walvisskeletten liggen. Die zijn heel goed bewaard gebleven en een wandelroute door de woestijn leidt je langs de mooiste overblijfselen. Overnachten doe je in één van de kleine woestijnkampen in El Fayoum, waar de voorzieningen basic zijn, maar de sfeer bijzonder relaxed is.

Reizen woestijn

6. Voor duikers en snorkelaars: de Rode Zee

Na al dat rondreizen en tempelhoppen is het fijn om je trip door reisbestemming Egypte af te sluiten aan de Rode Zee. Zeker als je van duiken en snorkelen houdt is het hier ideaal, want de Rode Zee heeft misschien wel de mooiste onderwaterwereld ter wereld. Kies een badplaats uit, zoals Hurghada of Marsa Alam en het relaxen kan beginnen.

Elephantine Nijl

Praktische informatie reisbestemming Egypte

 • Beste reistijd Egypte

  De beste periode voor reisbestemming Egypte is van half maart tot half mei en van half september tot half november. De temperaturen zijn dan niet te hoog en je kunt rekenen op goed weer. In de zomermaanden is het erg warm. Aan de Rode Zee hoeft dat geen probleem te zijn, maar voor een rondreis is de zomer niet zo geschikt. In de winter kun je in Egypte wel goed reizen, maar houd dan rekening met wat frissere dagen en koude nachten.

 • Manier van reizen in Egypte

  Welke manier van reizen je ook aanspreekt, in Egypte kan het (bijna) allemaal. Ben je een avontuurlijke backpacker, dan kun je er op de bonnefooi reizen. Houd er wel rekening mee dat Egypte niet altijd het makkelijkste land is om zelf rond te reizen. Lees je daarom goed in over scams, kosten en zaken waar je extra op moet letten. De makkelijkste manier om rond te reizen is het boeken van een georganiseerde individuele rondreis, die je helemaal op maat samenstelt. Dat voorkomt ter plekke veel gedoe met het regelen van vervoer, afdingen en andere organisatorische zaken.

 • All-inclusive reisbestemming Egypte

  Heb je helemaal geen zin om rond te reizen, maar wil je juist lekker relaxen? Dan is een all-inclusive in Egypte een prima idee. Ook in onze wintermaanden. Egypte heeft verschillende strandplekken met mooie hotels waar je helemaal tot rust kunt komen. Kies uit plaatsen als Hurghada, Marsa Alam of Sharm El-Sheikh en vind een fijn all-inclusive hotel wat bij je past. In de Rode Zee kun je fantastisch duiken en snorkelen. Wil je toch wat van het oude Egypte zien, dan kun je vanuit Hurghada zelfs dagexcursies maken naar Luxor.

 • Visum Egypte

  Voor reisbestemming Egypte heb je een visum nodig. Je kunt het visum bij aankomst op de luchthaven aanschaffen. Wil je lange wachttijden op het vliegveld voorkomen, vraag het visum dan van tevoren online aan. Reis je met een organisatie naar Egypte, dan is de kans groot dat zij je ter plekke helpen met het visum. Dan kost het je weinig tijd én je komt niet voor verrassingen te staan.

Ben jij van plan deze fantastische bestemming uit de culturele Oudheid te bezoeken, check dan ook onze overige reisinformatie over reisbestemming Egypte!