oerwoud

Tena, even weg van de bewoonde wereld

Op je rondreis door Ecuador is een bezoek aan de stad Tena echt een must. Met haar ligging in het Amazonegebied biedt zij de reiziger een kijkje in een andere wereld. Een wereld waar de natuur centraal staat en de mens zich dient over te geven aan het ritme van de jungle.

Wifi uit, Jungle-modus aan in Tena

Als je op Google ‘Tena’ intikt kom je op heel andere resultaten dan de bedoeling is (vergeet dan ook vooral niet om bij je zoekactie ‘Tena Ecuador’ in te vullen). Wat is Tena dan wel? – kort gezegd de Ecuadoriaanse poort naar de Amazone. El Oriente, zoals de locals het noemen, is het gebied waar zij toebehoort en vormt de hoofdstad van de provincie Napo. Door haar gunstige ligging is zij bij uitstek geschikt om te combineren met een rondreis door dit Zuid-Amerikaanse land. Zodra je aan boord stapt van het vervoersmiddel (een groot uitgevallen kano voorzien van vrolijke kleurtjes) dat je naar het regenwoud zal brengen, gaat de knop om of beter gezegd: helemaal uit. Niet alleen figuurlijk, ook letterlijk; je mobiele netwerk verdwijnt en de jungle-modus wordt geactiveerd.

Eco

Terug naar de basis

Geen netwerk, geen elektriciteit, geen enkel contact met de buitenwereld. Oftewel: complete rust en terug naar waar we ooit begonnen zijn. Doordat je niet wordt afgeleid (lees: prikkels van buitenaf) is de beleving met de Amazone nog intenser; je beleeft de groene oase écht bewust. Uiteraard wil je dit prachtige plaatje wel vastleggen dus vergeet vooral niet om een extra batterij voor je camera mee te nemen en houdt er rekening mee dat niets maar dan ook echt helemaal niets droogt in het klamme regenwoud. Slim dus om voldoende droge kleren mee te nemen.

Tijdens je verblijf word je wel voorzien van rubberlaarzen. Misschien voor de dames niet heel ladylike maar wel verdomde handig. Wat ook niet mag ontbreken in je bagage, is een zaklampje. Zoals hierboven beschreven is er 0 elektriciteit en om te voorkomen dat je ‘s avonds in het verkeerde bed stapt, is deze zaklamp van grote waarde. Bij je slaaplocatie wordt er ter verlichting gebruik gemaakt van kaarslicht en ook de vuurvliegjes zorgen ’s avonds voor wat extra licht.

tena

lodge

Het Tarzan-gevoel

Samen met een lokale gids verken je de flora en fauna van deze bijzondere plek. Aapjes zie je vrolijk tussen de bomen door slingeren en een scala aan felgekleurde vogels en vlinders (ter grootte van je hand!) vliegt om je heen. Ook minder fraaie insecten kom je tegen, zo ook iets te grote spinnen, maar echt bang voor wildlife hoef je in dit deel van de Amazone niet te zijn (wij hebben alleen een baby krokodil gespot). Mocht je de wildlife wel graag willen zien, zul je dieper de Amazone in moeten trekken. Naast de fauna, is de flora ook zeer fascinerend. Je gids is een wandelende encyclopedie van deze plek en vertelt je over de (medicinale) werking van al deze planten. Een ervaring die toch wel een klein beetje het ‘Tarzan-gevoel’ bij je losmaakt.

fruit

palm

Goede voorbereiding is het halve werk

Ik ga op reis en ik neem mee: DEET, DEET en nog eens DEET. De kans op malaria in dit gebied is nihil maar door het klamme klimaat is het hier wel een walhalla voor de prikgrage insecten. Helaas werkt DEET niet tegen zandvlooien dus schrik vooral niet de eerste dag. De kans is vrij groot dat je onder kleine rode bultjes komt te zitten; het duurt eventjes maar uiteindelijk verdwijnen deze vanzelf weer. Verder mag goede kleding niet ontbreken; broek met lange pijpen en shirts met lange mouwen (het liefst kleding die snel droogt). Een afsluitbaar zakje voor je telefoon is niet geheel overbodig en ook de zaklamp en extra batterij voor je camera mogen niet ontbreken. Voor een goede slaapplek kun je terecht bij de Liana Lodge. Echt een aanrader om te boeken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de lodge.

jungle

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Ecuador!