Waarom naar reisbestemming Ecuador? Vraag ‘t een local

Het is een eeuwige strijd tussen reisbestemming Peru en reisbestemming Ecuador. Niet om land, al hebben ze daar in het verleden oorlog om gevoerd. Nee, om de gunst van de reiziger die voor het eerst naar Latijns Amerika gaat.

Waarom naar reisbestemming Ecuador?

In Peru hebben ze Machu Picchu, maar, zo zeggen de Ecuadorianen, wíj hebben de Galapagos én het meest gevarieerde aanbod. Want waar vind je jungle, bergen, hoogland, vulkanen en strand zo dicht bij elkaar? We vroegen Ellen, een Nederlandse reisspecialist van Local Hero Travel die in Ecuador woont, naar haar ervaringen:

Reisbestemming Ecuador

Wat maakt Ecuador speciaal?

Ellen: “ik ben natuurlijk bevooroordeeld maar ik vind Ecuador vooral geweldig vanwege de ‘’down-to-earth’’ mentaliteit. Geen bling-bling of grote verhalen maar hardwerkende mensen met het hart op de goede plek. Je voelt je hier al snel welkom. De meeste reizigers hebben niet zo’n concreet idee wat ze kunnen verwachten van Ecuador en dan is het fijn dat men eigenlijk altijd verrast is hoe mooi en veelzijdig het land is. En dat allemaal op redelijke reisafstanden van elkaar. Het maakt mijn werk zeker makkelijker’’.

Souvenirs

Hoe plan ik mijn Ecuador rondreis?

Ellen: “Een goede reisplanning maken, zeker als je niet alleen de highlights wilt zien, is niet zo simpel. Allereerst de vraag of je nu wel of niet de Galapagos moet doen. Ben je gek op natuur, heb je een week of meer (ga zeker niet te kort) en heb je het geld, dan zou ik het doen, net als ongeveer de helft van de reizigers.

Ecuador is meer dan Galapagos, dat wordt nogal onderschat. Juist de combi maakt het leuk om hier rond te reizen: een citysafari door de smalle straatjes van koloniale steden, slapen in een hemelbed in een typische hacienda, soaken in een Andes spa op 3300 meter, een trekking door de bergen, vanuit een ecolodge in het regenwoud vissen op piranha’s, in welk land kun je dat allemaal? Maar even echt toeristisch kan ook, bijvoorbeeld in Banos. Winkeltjes, ziplinen, mountainbiken, wat shoppen. Na enkele dagen natuur vind ik dat persoonlijk ook lekker.

Ecuador eilanden

Hoe wordt mijn reis bijzonder?

Ellen: “Ga je niet naar de Galapagos, doe dan wel de Amazone. Vanuit Tena is de rand van het dichte regenwoud vrij makkelijk bereikbaar. Je slaapt 1 of 2 nachtjes bij de Campococha community van Quichua indianen aan de oever van de Napo rivier. Daar maak je kennis met je gastfamilie en hun gebruiken en verkent het dorp. De dag erop ga je te voet en per kano de jungle in.

Ook de Andes in Ecuador wil je meemaken. Bijzonder is Guamote, een hoog gelegen dorp bij de Chimborazo vulkaan met een grote Indigena gemeenschap. Men runt hier al jaren een ontwikkelingsproject waar reizigers welkom zijn; de Chimborazo Community Stay. Je slaapt in het gastenverblijf en maakt een trekking naar de Ozogoche meren in het weinig bezochte Sangay National park. Je reist per jeep en te voet, onderweg bezoek je de dorpjes van de lokale bevolking.”

Galapagos

Wat voor reacties krijg je?

Ellen: “ Ik kreeg een leuke reactie van Mariëlle, een Nederlandse reizigster, die de overnachting bij de Indiaanse bevolking onvergetelijk vond, net als de jungle en wandelen met een oude Indiaanse vrouw als gids door de hooglanden. Ze spreekt Spaans, waardoor je natuurlijk wel nog net iets meer uit je reis haalt. Verder valt op dat ik gezinnen krijg die voor het eerst met hun, meestal wat oudere, kinderen een verre rondreis maken. Ecuador is daarvoor geschikter dan je zou denken. Wel zorg ik dan voor voldoende rust onderweg. Wil je echt alles zien, het kan: onlangs bezocht reizigster Petra met haar gezin de jungle, Andes en de Galapagos, zonder dat het te vermoeiend werd. Zoals je snapt, ik wordt altijd weer blij van positieve reacties.

Amazone

Heb je nog andere suggesties?

Ellen: “Maak je niet te druk over je veiligheid. Natuurlijk moet je wel gewone voorzorgen treffen. Neem in de grote steden na zonsondergang wel een taxi, dat doe ik zelf ook. Ook de hoogte moet je niet onderschatten. Dat gebeurt eigenlijk best veel. Een reisschema waarbij je van hot naar her reist in (te) korte tijd is niet verstandig. Ik zeg altijd, plan een paar extra dagen, je zult er geen spijt van krijgen.

Tenslotte: veel reizigers in spé twijfelen tussen Peru en Ecuador. Kun je niet beslissen of wil je het allebei? Doe dan éérst reisbestemming Ecuador en top af met een kort bezoek aan Cuzco en Machu Picchu. Het is een veel gemaakte combi die goed te regelen valt.”

Vulkaan

Meer info en direct je reis regelen in Ecuador kun je via Local Hero Travel.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor reisbestemming Ecuador.


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden