5 must-do’s op de Galapagos

De Galapagos eilanden; het levende bewijs van Darwin’s evolutietheorie, slechts 2,5 uur vliegen vanaf Quito. Een paradijselijke archipel met dieren die nergens anders op onze wereld voorkomen. Er is een flinke zak geld nodig voor deze bestemming, maar iedereen is het er over eens: het is elke cent waard. Begin met sparen en laat je alvast inspireren door deze 5 must-do’s, onder en boven water:

Galapagos must do’s

1. Duiken

Op het moment dat je één van de bewoonde eilanden van de Galapagos betreedt (Santa Cruz, San Cristobal, Floreana of Isabela), vliegen de duikscholen je om de oren. Logisch, want de onderwaterwereld hier staat op 1 in elke duik top 10. Elke duikschool krijgt zijn planning van het national park zelf, om te voorkomen dat er teveel mensen op dezelfde plek duiken per dag. Zo blijft de fantastische natuur het beste in stand. Duiken op de Galapagos betekent geen koraal, maar vooral Heel Veel Grote Vissen: Hamerhaaien, black & white tip reef sharks, alle soorten roggen, barracudas, enorme papegaaivissen, maanvissen…alsof je in het aquarium van Burgers’ Zoo zwemt. En het mooiste van alles? Duiken op de Galapagos kan op elk niveau, zelfs als introductieduik!

Ecuador

2. Snorkelen

Diep onder water ziet de wereld er heel anders uit dan net onder het oppervlak. Je moet hier en daar rekening houden met een sterkte stroming, maar in principe kun je vanaf elk strand het water in. Met snorkelen kun je ook haaien tegenkomen, maar je ziet vooral grote schildpadden, zee leguanen, kleine pinguins en zeesterren in alle soorten en maten. Maar het meest bijzonder zijn toch de zeeleeuwen, die je beschouwen als een leuk speelmaatje. Ze proberen je camera te pakken, doen kunstjes voor je, zijn opeens verdwenen en duiken 10 seconden later weer recht voor je op. Dit doet je het koude water helemaal vergeten.

3. Walvissen spotten

Voor deze must do is het boeken van een meerdaagse cruise noodzakelijk. Specifiek één die vaart door het Canal Bolivar, tussen het eiland Isabela en Fernandina, aan de westkant van de archipel. In dit kanaal zie je continu beweging in het water. Walvissen, walvishaaien, manta roggen, dolfijnen, zelfs orka’s zijn hier gespot! Uiteraard moet je geluk hebben om al deze dieren tegen te komen. Maar met zonsondergang op een mooie boot door dit compleet verlaten “kanaal” varen is sowieso al een fantastische ervaring, met of zonder walvissen.

Galapagos

4. Kayakken

Kayakken is mogelijk vanaf de kust op Santa Cruz, maar ook vanaf sommige cruise boten. Wij hebben dat laatste gedaan tijdens onze meerdaagse cruise. Je kayakt dan dicht langs de rotswand van het eiland Fernandina, waar je van heel dichtbij pinguins, blue footed booby’s, flightless cormorants, zeeleeuwen en zee leguanen kunt spotten. In het heldere water onder je komen schildpadden, roggen en zeeleeuwen voorbij. Vergeet niet om je snorkel mee te nemen en je wetsuit aan te trekken, zodat je snel tussen al dat moois het water in kunt springen!

5. Hiken

Hiken is op elk eiland van de Galapagos bijzonder, maar niet overal zomaar mogelijk. Ook hier geldt dat het national park bepaalt wie wanneer waar mag zijn. Wandeltochten op de bewoonde eilanden Santa Cruz, San Cristobal en Isabela zijn al heel bijzonder; je beklimt vulkanen, loopt langs zoutmeren vol flamingo’s, grotformaties en witte stranden, zwemt in kraakheldere meertjes, en komt bij met een lekker drankje in gezellige dorpjes. Pas op dat je onderweg niet struikelt over een zeeleeuw, een groep zeeleguanen of een blue footed booby op haar nest. Op de onbewoonde eilanden mag alleen gehiket worden met een gids. Omdat het aantal bezoekers zo wordt gereguleerd, zie je de dieren van nog dichterbij. Daar komt bij dat elk eiland zijn eigen landschap en vegetatie heeft, waardoor het hiken niet snel gaat vervelen. Op onbewoonde eilanden kom je echter niet zonder meerdaagse cruise.

galapagos

Al met al zijn de Galapagos een must-see voor iedereen die van natuur in haar puurste vorm houdt. Dat, in combinatie met het prachtige vasteland van Ecuador, maakt het een perfecte bestemming voor een vakantie of een deel van een langdurige reis. Voor meer tips ben ik uiteraard beschikbaar. Laat je reactie hieronder achter en ik kom bij je terug!

Neem ook een kijkje bij het aanbod aan Ecuador reizen van reisorganisatie Better Places!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden