Citytrip

Trier, Romeinse stad aan de Duitse Moezel

Het Duitse Trier werd kort voor het begin van onze jaartelling gesticht door de Romeinen en drie eeuwen later benoemd tot hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk. Trier kende erna nog vele heersers, die allen een eigen stempel op de stad drukten. Trier vertelt aan de hand van de prachtige oude gebouwen de geschiedenis van de stad.

Het geschiedenisboek Trier

De Romeinse keizer Augustus gaf opdracht om van de nederzetting op deze plek een stad te maken. Oorspronkelijk heette de Romeinse stad Augusta Treverorum, maar werd in de loop der eeuwen bekend als Trier. De stad heeft in de geschiedenis altijd een grote rol in de regio gespeeld. Het Christendom deed hier al vroeg haar intrede, wat aan de vele oude gebouwen nog goed zichtbaar is. Heersers wisselden zich gedurende de geschiedenis regelmatig af. De Franken en Pruisen hebben naast de Romeinen de grootste stempel op het aanzicht van deze stad gedrukt. Het centrum lijkt wel gemaakt voor geschiedenisles.

Rome

Duitse Gründlichkeit

Dat Trier bij veel toeristen hoog op de lijst van must sees staat is begrijpelijk. Fotogeniek is de oude stadskern met zekerheid, maar ook voor de nodige versnaperingen lijkt de stad perfect. Toch blijkt hier dat schoonheid en historie niet genoeg zijn voor succes. De binnenstad is ondanks de drukte een beetje sfeerloos. Plaatselijke drukte door reisgroepen uit diverse werelddelen en het haast geheel ontbreken van Deutsche Gemütlichkeit kunnen je het gevoel geven dat je iets mist. Het is wat zakelijk allemaal en in plaats van Romeinse charme ervaar je vooral die typische Deutsche Gründlichkeit.

Trier

Dagtrip

Natuurlijk is de stad een bezoek waard. Vooral de geschiedenis en de daarbij horende gebouwen maken de stad aantrekkelijk. Hoeveel tijd je in Trier zou willen blijven is afhankelijk van datgene dat je zoekt in een stad. Wil je van een gezellig weekendje in deze regio genieten? Ga dan naar één van die andere stadjes aan de Moezel, zoals bijvoorbeeld Cochem, en maak van daaruit een dagtrip naar Trier. Dat is, als je het mij vraagt, de beste manier om deze historische stad te leren kennen. Om de schoonheid van Trier wel recht aan te doen delen we onze foto’s van de plaatselijke hoogtepunten!

Moezel

Duitsland

tuin

Dom

Germany

toerisme

stad

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Duitsland!

Lees ook ons inspirerende artikel over Cochem aan de Moezel!