Rothenburg Wohlfahrt

Rothenburg ob der Tauber, middeleeuwse vakwerkhuizen en Duitse gezelligheid

Rothenburg ob der Tauber is volgens velen de mooiste stad van Duitsland. Deze in de deelstaat Beieren gelegen stad is met haar middeleeuwse vakwerkhuizen een van de bekendste toeristische trekpleisters van Duitsland. Niet alleen de prachtig behouden historische ommuurde binnenstad heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers, maar ook de wereldberoemde kerstmarkt laat de harten van vele reizigers sneller kloppen. Natuurlijk heeft Rothenburg meer te bieden dan enkel een mooie historische facade en een kerstmarkt.

Rothenburg ob der Tauber, fotogeniek hoogtepunt van Duitsland

Rothenburg ob der Tauber is een, zoals men het in Duitsland noemt, “mittelfränkische Kleinstadt”, en ligt aan de bekende romantische route die dwars door Beieren loopt. Deze middeleeuwse stad heeft de tand des tijds goed doorstaan en is tegenwoordig zeer geliefd bij toeristen en fotografen. Ondanks de zware bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog, welke de historische binnenstad voor een groot deel vernietigde, is de stad tegenwoordig in haar grote schoonheid te bewonderen. Het oude centrum is tot in de puntjes in oude glorie hersteld en ziet er perfect uit. Het historische stadscentrum is geheel ommuurd, wat het middeleeuwse plaatje voor het oog compleet maakt. Niets lijkt optisch aan het toeval overgelaten en alles is om door een ringetje te halen.

Marktplatz Duitse Rothenburg ob der Tauber

Stadsmuur Rothenburg ob der Tauber

Duitse vakwerkhuizen

Al tijdens een eerste wandeling binnen de oude stadsmuren wordt duidelijk dat het hier om een zeer bijzondere plaats gaat. Zonder het verkeer in het centrum zou je snel het gevoel kunnen krijgen dat je in een park loopt. Alles lijkt tot in de puntjes verzorgt en oogt alsof het gisteren gebouwd of gerestaureerd is. De bekende plekken als de markt met het raadhuis, het Plönlein en de fotogenieke stadspoorten geven je het gevoel terug in de tijd te gaan. Historische gebouwen en Duitse perfectie gaan hier overduidelijk hand in hand. De bontgekleurde gevels van de ontelbare typisch Duitse vakwerkhuizen lenen zich, ondanks de regelmatige grote toestroom van toeristen, uitstekend voor het maken van mooie plaatjes. Rothenburg stelt optisch nooit teleur!

Duitse Vakwerkhuizen Rothenburg ob der Tauber

Plonlein Duitse Vakwerkhuizen

Duitse gezelligheid

Aan typisch Duitse gezelligheid zal het in dit Beierse stadje niet ontbreken. Het Duitse Rothenburg staat synoniem voor alles wat men wereldwijd voor ogen heeft als men het over het land van onze oosterburen heeft. Overal in de stad kun je in vele cafés en restaurants van heerlijke bieren en kenmerkende gerechten genieten en staan alle gastronomische clichés op de menukaart. Natuurlijk is een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber niet compleet zonder een schneeball te hebben geproefd. Deze kluwen van koekjesdeeg zijn in een groot aantal variaties te krijgen. De traditionele is met een dikke laag van poedersuiker bedekt, waardoor het eten ervan zonder te knoeien haast onmogelijk is. Ben je gek op originele Duitse tradities, dan ben je in deze stad zeker aan het juiste adres.

Schneeball Lekkernij

Rothenburg ob der Tauber terrassen

Kerstmarkt van Rothenburg

Wellicht is het Duitse Rothenburg de bekendste van alle steden als het gaat om kerstmarkten. Tijdens de winterperiode staat tot aan kerstmis de hele stad in het teken van de lokale kerstmarkt. De sfeervolle markt is wereldberoemd vanwege het prachtige beeld dat door de oude Duitse vakwerkhuizen en de vele stalletjes met kerstsnuisterijen, glühwein en andere versnaperingen wordt gecreëerd. Nergens past een kerstmarkt zo goed in zijn omgeving als in het Duitse Rothenburg en alleen hier lijkt alles optisch te kloppen. Mocht je graag nieuwe kerstdecoratie voor thuis willen kopen, maar ben je er in een andere periode van het jaar? Niet getreurd, want bij de vele winkels in het centrum kun je het hele jaar snuisterijen voor kerst kopen. Zoveel zelfs, dat je na een tijdje toe bent aan iets anders.

Kaethe Wohlfahrt

Souvenir Duitse stad

Rothenburg ob der Tauber tips:

Een bezoek aan dit bijzondere stadje is een echte aanrader. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips over Rothenburg ob der Tauber op een rijtje gezet:

 • Beste reisperiode:

  Er is volgens ons geen beste of minste reisperiode voor Rothenburg ob der Tauber. Wil je graag van de winterse sfeer genieten, of in het zonnetje op een terras zitten, dan moet je de stad zeker delen met veel andere bezoekers. Ga je in een minder drukke periode, dan moet je soms met minder goed weer kunnen leven. Al met al is vertoeven in Rothenburg ob der Tauber altijd een succes.

 • Overnachten:

  Natuurlijk kun je voor een standaard hotel gaan, maar overnachten in een van de vele Duitse vakwerkhuizen is uiteraard veel leuker. Wij verbleven bijvoorbeeld enkele dagen in het mooie Pension Gerlinger, binnen de stadsmuur, maar net buiten de drukte. Zoek je iets anders, kijk dan hier voor de beste aanbiedingen voor hotels en pensions in Rothenburg ob der Tauber.

 • Parkeren en vervoer:

  Het Duitse Rothenburg is met openbaar vervoer bereikbaar, maar eigen vervoer heeft onze voorkeur. Het is zo makkelijk bereikbaar en je kunt op eigen houtje de mooie omgeving verkennen. Parkeren kan binnen en buiten de muren, maar let er op dat het prijsverschil voor lang parkeren groot is. Buiten de stadsmuur betaal je bijvoorbeeld bij parking 5 € 5,5o per 24 uur (september 2020)

 • Omgeving:

  Rothenburg ob der Tauber ligt in een prachtig deel van Duitsland. Natuurlijk zijn er in de naaste omgeving meer leuke plaatsjes met vakwerkhuizen te vinden, maar ook de noordelijk gelegen stad Würzburg is een bezoek zeker waard. Wil je een leuke roadtrip maken, dan is de Romantische Strasse afrijden tot aan de Oostenrijkse grens bij Füssen een goede optie. Wil je liever actief zijn in de natuur, dan heeft de omgeving tal van mooie wandelroutes te bieden.

Middeleeuwse stad

Duitse Vakwerkhuizen Beieren

Conclusie Rothenburg ob der Tauber

Men vreest vaak dat deze Duitse stad een toeristische kermis is, maar dat blijkt tijdens een bezoek lang niet altijd het geval te zijn. Natuurlijk is het er vaker te druk dan dat het er rustig is, maar toch. Rothenburg is uiterst fotogeniek en zeer gezellig. Laat nou net dit het succes van de stad zijn, maar ook de reden dat het soms tot ergernis toe overlopen is. Ondanks de soms hinderlijke drukte is een bezoek aan deze Beierse plaats echt aan te raden. Een bezoek aan dit middeleeuws juweel mag echt niet op je bucketlist ontbreken!

Lees ook onze andere inspirerende reistips over Duitsland. Ben je net als wij gek op deze typische Duitse plaatsjes? Check dan ook onze andere artikelen over vakwerkplaatsjes als Monschau, Trier, Boppard of Cochem.