De zon van het Caraïbisch gebied, mooie witte stranden, Nederlandse geschiedenis, Papiaments en Nederlands gesproken, lokaal eten maar ook een patatje oorlog en een bruisend nachtleven.

Bon Bini, ik neem je mee naar Curaçao

Curaçao is bij uitstek een eiland waar je tot rust komt op een van de mooie witte stranden. Maar wil je een dag niet op het strand liggen dan kan je het volgende doen:

Willemstad: is de hoofdstad van Curaçao en kenmerkt zich met een rijke historie. Vrijwel iedereen kent wel de kleurrijke huizen in oud Hollandse stijl op de Handelskade.

Punda en Otrabanda zijn de belangrijkste stadsdelen, gescheiden door de Sint Annabaai en verbonden door de 56,4 meter hoge Koningin Julianabrug en de Koningin Emmabrug, beter bekend als de pontjesbrug. De pontjesbrug is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld.

eiland

Punda: is het oudste stadsdeel van Willemstad en wordt ook het ‘Amsterdam in de tropen’ genoemd.

Must see:

 • De Floating Market, een openluchtmarkt waar Venezolaanse kooplieden de lekkerste fruit en verse vis verkopen.
 • Plasa Rondo, een ronde markt waar je o.a. souvenirs, sieraden en muziek kan kopen.
 • Plasa Bieu, als je lekker lokaal wil eten.
 • Het oudste winkelpand in Willemstad, Penha. Dit gebouw staat op de hoek van de Handelskade.
 • Fort Amsterdam
 • De letters Dushi en Curaçao vind je in het koningin Wilhelminapark.
 • Dwalen door de straten van Punda!

fruit

Otrabanda: is een kleurrijke volkswijk. In tegenstelling tot Punda wat zich kenmerkt door het keurige straatbeeld vind je in Otrabanda kronkelige straatjes en steegjes.

Must see:

 • Renaissance Mall, hier kan je uitgebreid shoppen en zijn er diverse restaurants. Aan de achterkant van de Mall heb je de pier waar cruiseschepen aanmeren.
 • Rif Fort, vesting die in 1828 is gebouwd. Als je boven op het fort staat heb je een fantastisch uitzicht op de zee, de pontjesbrug en de Handelskade.
 • Museum van de zwarte Holocaust, Kura Hulanda. Een stukje geschiedenis over de slavenhandel en slavernij wat je zeker niet mag missen.

fort

Een andere wijk in Willemstad waar je absoluut doorheen moet wandelen is Pietermaai.
Pietermaai is een gerestaureerde wijk met bars, hotels en restaurants. Het straatbeeld kenmerkt zich met kleurrijke huizen, streetart en gebouwen die nog gerestaureerd moeten worden.

Grafitti

Tips:

 • Bezoek de Pontjesbrug ook in de avond als het mooi verlicht is.
 • Als de pontjesbrug openstaat kan je de, ernaast gelegen, ferry nemen. Deze ferry is gratis en brengt je naar de overkant.
 • Restaurant Gouverneur (in Otrabanda). Je herkent het restaurant aan het rode monumentale pand.

Mambo Beach, is een populaire strand in Curaçao. Bij Mambo Beach Boulevard kan je winkelen en een hapje te eten. Ruime keuze aan restaurants, zelfs een Nederlandse snackbar.

Tips:

 • Als je in de omgeving van Mambo Beach verblijft heb je geen huurauto nodig om naar Willemstad te gaan. Er rijden de hele dag minibusjes van en naar Willemstad. Een enkele reis kost 2 gulden.
 • Bij Mambo Beach heb je een casino waar je gratis naar binnen kan om geld te wisselen.
 • Bezoek de public beach Marie Pompoen, een kleine strand waar de lokale bevolking komt. Hier vind je ook het River Side Terrace Restaurant, mijn favoriete visrestaurant in Curaçao. Niet alleen het eten is lekker maar ook het personeel ontvangt je heel hartelijk.
 • Bus 6A gaat naar Jan Thielbeach. Een enkele reis kost 1,70 gulden. Een dienstregeling heb ik niet ontdekt, als je soms lang genoeg wacht komt de bus vanzelf. Bij Jan Thielbeach vind je de bekende strandtent Zanzibar.

strand

Een dag op pad met de huurauto

Via ‘weg naar Westpunt’ zijn we gereden naar Westpunt. Onderweg rijd je langs Bandabou. In de omgeving van Bandabou staan diverse landhuizen en elk landhuis vertelt zijn eigen verhaal. Als je alle landhuizen wil bezoeken dan kan je hier zeker een dag mee vullen.

Wij zijn doorgereden door Shete Boka Park. Voor mij een van de hoogtepunten! In dit park word je getrakteerd met een natuurgeweld dat zijn weerga niet kent.

Entree is 10 gulden en voor een plattegrond betaal je 1 gulden. Boka betekent inham. De diverse inhammen zijn zowel wandelend als met de auto te bereiken.

 • De bekendste (en wat mij betreft ook de mooiste) is Boka Tabla. De ruwe zee slaat met volle kracht tegen de rotsen. Ook is er een grot die vanaf het land toegankelijk is en waar het water van de zee instroomt. Je kan hier naar boven lopen, dan lijkt het alsof je op een maanlandschap bent.
 • Boka Pistol, het ruwe en hoge water slaat tegen een inham. Het klinkt alsof er een pistool wordt geladen en vervolgens een schot wordt gelost; een explosie aan water.
 • Boka Wandomi, hier vind je de natuurlijke brug van Curaçao.

kust

Vervolgens zijn wij gestopt bij Playa Forti Westpunt. Stop hier zeker voor een lunch bij het gelijknamige restaurant Playa Forti. Het uitzicht is adembenemend en ik heb met bewondering gekeken naar de waaghalzen die van de hoge kliffen in het water springen, geweldig!

strand

Grote Knip, is zeer populair bij de lokale bevolking, entree is gratis. De omgeving lijkt op een schilderij, zo mooi is het hier. Het strand is omgeven door rotsen. Zonder twijfel het mooiste strand van Curaçao.

Cas Abou, behoort tot de top 10 van de mooiste stranden ter wereld. Hier moet je wel entree betalen.

Op de route terug naar Willemstad, rijd je langs Sint Willibrordus waar je het Flamingo gebied hebt. In alle rust kan je hier genieten van de flamingo’s. En ook vind je in deze omgeving het slavenmonument.

vogels

standbeeld

Algemene Tips:

 • In Curaçao kan je water uit de kraan drinken
 • Je kan in dollars betalen maar je krijgt wisselgeld terug in guldens. Mijn advies is om de dollars/euro’s in te wisselen voor de lokale valuta.
 • Op zondag zijn de winkels en veel restaurants in Willemstad gesloten.