Cuba, het land van oldtimers en salsa, van Fidel Castro en Che Guevara, van sigaren en mojito’s. Het is op dit moment een populaire reisbestemming en terecht: wie nú gaat ziet nog een land dat leeft volgens socialistische waarden, met charmante vervallen huizen en Cubanen die met een bonnenboekje in de rij staan voor brood en zeep. Wie een reis naar Cuba overweegt, zal zich vast goed inlezen. Wat is de moeite waard om te zien en wat mag je absoluut niet overslaan? En met welke dingen moet je ter plekke rekening houden en wat is onderweg een no-go? We zetten hier onze do’s en don’ts voor Cuba op een rijtje.

Do’s en don’ts in Cuba – van oldtimers tot tergend langzaam internet

DO #1 Maak een ritje in een oldtimertaxi

Wil je Havana op een typisch Cubaanse manier leren kennen, dan moet je zeker een rondrit per oldtimertaxi maken. Je ziet de klassieke auto’s in Cuba overal rijden en het is de perfecte manier om de wijken van Havana te bezoeken die wat meer buiten het centrum liggen. Rijd bijvoorbeeld over de Plaza de la Revolucion, waar Fidel Castro zijn toespraken hield en je nu nog zijn afbeelding vereeuwigd ziet op een torenhoog gebouw. Of ga naar de ambassadewijk Miramar met schitterende koloniale villa’s, terwijl je onderweg de immense begraafplaats Colón passeert. Goede fotomomenten gegarandeerd tijdens deze tour.

DO #2 Hobbel per paard door de tabaksvelden

Cuba staat bijna synoniem voor tabak. De beste tabaksplanten groeien rondom het plattelandsdorpje Viñales tussen de karstbergen. Het is een stap terug in de tijd, met vrolijk gekleurde houten plattelandshuisjes tussen de groene velden en ossenkarren die op het land de aarde omploegen. De beste manier om de tabaksvelden te verkennen is volgens ons te paard. Over slingerpaadjes rijd je langs akkers waar van oktober tot maart tabak wordt verbouwd; in de overige maanden kun je in de tabaksschuren zien hoe de bladen te drogen hangen. Probeer onderweg bij een lokale campesino zeker ook om je eigen sigaar te rollen. Deze smaakt het beste met een mojito erbij!

Cuba Paardrijden
Cuba Casa Particular

DO #3 Waag een salsapasje in Trinidad

Trinidad is een romantisch stukje Cuba met klinkerstraten, koloniale huizen, aanstekelijke muziek die uit openstaande ramen klinkt en paardenkarren die het straatbeeld bepalen. Nergens kregen wij zo’n typisch Cubagevoel als hier. ’s Avonds leidt de muziek die op straat te horen is vanzelf naar gezelligheid. Wie zich nog onzeker op de dansvloer beweegt, kan hier een salsales volgen. Zodat je ’s avonds buiten op de trappen bij de Casa de la Musica voorzichtig wat salsa-moves kunt uitproberen met Cubanen die je graag helpen met de pasjes en draaien. En deze salsakennis komt ook in andere Cubaanse steden prima van pas.

Cuba Salsadansen

Heerlijk salsadansen in bruisende nachtleven van Cuba

DON’T #1 Alleen maar in hotels slapen

In het socialistische Cuba worden alle hotels gerund door de overheid. Sommige hotels zijn prachtig, in een koloniaal pand of met uitzicht over de tabaksvelden. Toch is je reis door Cuba niet compleet als je niet minstens een keer slaapt in een casa particular, oftewel een soort Cubaanse bed & breakfast. Wellicht vind je de inrichting van je kamer iets te kitsch, maar het is typisch Cubaans met antieke meubelen en gehaakte kleedjes. De familie van de casa ontvangt je hartelijk en je hebt een kamer met eigen douche en toilet. Ook krijg je de sleutel mee van het huis, zodat je alle vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je ‘thuis’ wilt komen. Misschien wel het grootste voordeel van een casa particular: je kunt er vaak het lekkerste eten krijgen in een stad of dorp, van knoflookgarnalen en kreeft tot zoete toetjes en vers fruit, soms zelfs met een glas wijn erbij.

DON’T #2 Constant online willen zijn

Tegenwoordig reist bijna iedereen met een smartphone, iPad of laptop. Maar in Cuba is het voor de digitale verslaafden onder ons toch even afkicken: er is namelijk nauwelijks internet beschikbaar. En als je al een staatsgerund internetkantoor hebt gevonden, moet je vaak lang wachten in de rij en de verbinding is ook nogal traag… Dus misschien is dit het uitgelezen moment om even offline te gaan en te genieten van al het moois wat Cuba te bieden heeft. Whatsapp en Facebook zijn er wel weer als je terug bent in Nederland!

Cuba straatbeeld

Even alle hectiek ontvluchten en compleet offline gaan

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van Lisanne van Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Cuba te ontdekken? Bij Cuba online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.