Bucketlist Cuba – oldtimers, sigaren en poederwit strand

Toen ik mijn reis naar Cuba had geboekt, stonden er een aantal dingen op mijn bucketlist. Van die iconische dingen die ik me voorstelde bij Cuba en die ik graag wilde doen in het land. Ik neem je mee naar mijn bucketlist en vertel je ook meteen wat ervan terecht gekomen is!

Bucketlist Cuba – oldtimers, sigaren en poederwit strand

#1 Ritje maken in een oldtimer

Iconisch hoogtepunt nummer één wat mij betreft. Ik had veel foto’s gezien van oldtimers in Cuba en inderdaad: ze rijden overal rond. Al op de weg van het vliegveld naar het hotel in Havana spotte ik er denk ik honderd. Gaaf! In het oude centrum van Havana kun je zelf ook een ritje maken met zo’n oldtimer. Nou ja, als bijrijder dan. De chauffeur rijdt je langs de hoogtepunten van de stad, zoals het gigantische Plaza de la Revolución, de enorme begraafplaats en over de Malecón, de boulevard langs zee waar de Habaneros ’s middags lekker flaneren.

Cuba oldtimer

Bucketlist Cuba = een ritje in een oldtimer

#2 Sigaar roken

Al paardrijdend tussen de tabaksvelden van Viñales, in het oosten van Cuba, kon dit item van de bucketlist worden gestreept. Tijdens de tour maakten we een stop bij een klein houten hutje, waar boer Fidel (tja, het is een populaire naam hier) ons liet zien hoe goed hij sigaren kon rollen. We mochten het zelf ook even proberen, bakten er natuurlijk niks van, en kochten daarna een sigaar van Fidel om op te roken. Check.

Cuba sigaar roken

Een Cubaanse sigaar misschien?

#3 Salsadansen op straat

Als ik aan Cuba denk, denk ik aan vrolijke salsamuziek. Dat bleek te kloppen: al lopend op straat komen uit veel openstaande ramen gezellige salsaklanken naar buiten. Muziek is onderdeel van het leven in Cuba. En zo ook salsadansen: we zien soms zelfs omaatjes van 75+ al heupwiegend in de deuropening staan. Heerlijk. In het koloniale plaatsje Trinidad wordt elke avond in de lokale Casa de la Musica een salsafeestje gehouden, waarbij er in de openlucht op een dansvloer aan de beroemde trappen wordt gedanst. Ook ik heb hier wat rondjes gezwierd en de lokale Cubanen lieten me graag nog wat nieuwe pasjes zien.

Cuba salsales

Salsales hoort er natuurlijk bij

#4 Zwemmen met dolfijnen

Tja, deze stond van tevoren op mijn bucketlist, maar is er uiteindelijk niet van gekomen. Het had wel gekund, bijvoorbeeld vlakbij de plaats Cienfuegos. Hier ligt een soort natuurlijk aquarium in een baai waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Die bewaren we dan maar voor een volgende reis.

#5 Mojito’s drinken

Dit behoeft bijna geen uitleg: dit punt van mijn bucketlist kon ik bijna dagelijks opnieuw afstrepen… Voor zo’n 3 dollar per mojito kostten ze bijna net zoveel als een colaatje in Nederland. Ook de cuba libres en piña colada’s smaakten overigens best; ach het is niet voor niks vakantie, toch?

#6 Meer leren over het communisme

Buiten al het gedans en de nodige alcoholinname, wilde ik toch ook graag wat meer leren over de bijzondere politieke situatie in Cuba. Dat was een van de redenen waarom ik nú naar Cuba wilde, want over enkele jaren zijn de Castro’s wellicht niet meer aan de macht en zouden dingen wel eens kunnen veranderen. De verschillende gidsen die we tijdens onze reis hebben gehad, konden ons van alles vertellen over het systeem in Cuba: van de rantsoenboekjes en aardappelschaarste tot het gratis onderwijssysteem en de macht van de censuur. Superinteressant!

Cuba Varadero

Het prachtige strand van Varadero

#7 Relaxen op een poederwit tropisch strand

Aaaaah, natuurlijk moet er ook gerelaxt worden. Mijn vlucht ging terug vanaf Varadero en dus was dat de perfecte plek om de reis af te sluiten. Hier vind je een boel all-inclusive hotels; misschien niet op-en-top Cubaans, maar stiekem wel fijn om te ontspannen in wat luxe en comfort. Het strand van Varadero is zo’n 20 kilometer lang en spierwit, helemaal top dus voor wat laatste jaloersmakende Instagramfoto’s…

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Smart Cuba, onderdeel van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.